To μαθητικο κινημα “Fridays for Future Alexandroupoli” ειπε «Οχι» στην εκμεταλλευση της οικολογικης μας κληρονομιας

Σε διαμαρτυρία που έλαβε χώρα την Κυριακή 7 Ιουνίου μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης

Την Κυριακή 7 Ιουνίου μέλη του περιβαλλοντικού κινήματος “Fridays for Future Alexandroupoli” συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου νόμου Χατζηδάκη. Ταυτόχρονα, όμως, σε όλη την Ελλάδα, ακτιβιστές και περιβαλλοντικές ομάδες απαιτούν την απόσυρση του. Συγκεκριμένα, οι «Άγρυπνοι Πολίτες» ξενυχτούν μπροστά από τη Βουλή εδώ και 32 μέρες, ενώ η Greenpeace και η WWF έχουν αποκαλέσει το νομοσχέδιο «περιβαλλοντικό έγκλημα», γι’ αυτό συνέλεξαν πάνω από 40.000 υπογραφές με σκοπό να το σταματήσουν. Παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός είπε ομόφωνα «Όχι» στην εκμετάλλευση της οικολογικής μας κληρονομιάς από εταιρίες πετρελαίου και χρυσού, ο νόμος αυτός πέρασε.

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αντίδραση σε έναν νόμο που οι βουλευτές ονόμασαν «περιβαλλοντικό»;

Ο νόμος αυτός δεν είναι τόσο «περιβαλλοντικός» καθώς επιτρέπει τις εξορύξεις πετρελαίου σε προστατευόμενες περιοχές (Natura), καθώς και την ανεξέλεγκτη αποψίλωση για αιολικά πάρκα.

Βάζει επίσης τέλος στην υποχρεωτική δημόσια διαβούλευση για τα προεδρικά διατάγματα των περιοχών Natura και μειώνει τις δυνατότητες δικαστικού ελέγχου και προστασίας τους, ενώ παράλληλα υπονομεύει τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και χωρικού σχεδιασμού, εις βάρος της φύσης, αλλά σίγουρα και της ασφάλειας δικαίου που χρειάζεται για την ανάπτυξη υγιών και περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων.

Τι σημαίνει αυτό για τον τόπο μας;

Ειδικότερα για τη Θράκη, υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές οι οποίες είναι γνωστές παγκοσμίως για τη βιοποικιλότητα τους· το Δέλτα του Έβρου, το Δάσος της Δαδιάς καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της Σαμοθράκης. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση μπορεί πλέον να επιτρέψει σε εταιρίες να εξορύσσουν χρυσό ή πετρέλαιο από αυτές και άλλες περιοχές, χωρίς δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα, ο νόμος Χατζηδάκη μας αποτρέπει από το να έχουμε τον τελευταίο λόγο ως πολίτες αυτής της περιοχής. Οι προστατευόμενες περιοχές θα μπορούν να γίνουν θύμα αλόγιστης εκμετάλλευσης, καταστρέφοντας τη φυσική κληρονομιά της περιοχής.

Τι είναι όμως το κίνημα “Fridays for Future”

Το μαθητικό κίνημα “Fridays for Future” ξεκίνησε από τη 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ και απαιτεί άμεση πολιτική δράση για την κλιματική αλλαγή. Η τοπική ομάδα δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και από τότε έχει οργανώσει αρκετές δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας και τη διάδοση του μηνύματος για ένα καλύτερο μέλλον σε έναν υγιή και ζωντανό πλανήτη.

Info

Facebook: @FridaysForFutureAlexpoli
Instagram: fridaysforfuture.axd

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.