«Το κυβερνητικο προγραμμα του ΠΑΣΟΚ ειναι ριζοσπαστικο»

Στον απόηχο των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και της ανακοίνωσης του κυβερνητικού του προγράμματος που δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα τοποθετείται ο βουλευτής Έβρου κ. Γιώργος Ντόλιος. Ο κ. Ντόλιος χαρακτηρίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα «ριζοσπαστικό, γιατί ανατρέπουμε μία πολιτική η οποία έχει εγκαθιδρυθεί στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι ριζοσπαστικό γιατί κάνει τομές σε διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής».

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο κ. Ντόλιος, «οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι αποτέλεσμα μακράς διαδικασίας στην οποία συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι και το βασικό περίγραμμα αυτών των θέσεων ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ψηφίσθηκε το πρόγραμμα από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το Σάββατο και την Κυριακή θα έλεγα ότι έγινε μια μαζική ανακοίνωση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ από τον πρόεδρο στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα. Να σημειώσω ότι θα υπάρξει περαιτέρω διάλογος γι’ αυτές τις θέσεις σε όλες τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ σ’ όλη την Ελλάδα και θα καταλήξουμε στις ακριβέστερες προγραμματικές θέσεις στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στις 18 και 19 Μάη».


Όσον αφορά στις αιτιάσεις για το πού θα βρεθούν τα χρήματα ο βουλευτής Έβρου υποστηρίζει ότι «το στίγμα που δόθηκε με την ανακοίνωση του προέδρου είναι σαφές. Θα φορολογήσουμε τον πλούτο, ο οποίος υπάρχει στην Ελλάδα. Ένα καλό παράδειγμα για να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες είναι ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. με τη μείωση της φορολογίας στους μερισματούχους των ανωνύμων εταιρειών, ο προϋπολογισμός χάνει ένα δις ευρώ το χρόνο από τα έσοδά του. Αυτό το δις που χαρίζεται στην κυριολεξία στους μερισματούχους μπορεί να καλύψει 100 οικογένειες στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν σαφής, θα φορολογήσουμε τα εισοδήματα των μερισματούχων ως εισοδήματα φυσικών προσώπων. Ένα δεύτερος προσανατολισμός είναι ένα ζήτημα που έχουμε αναδείξει κατά κόρον στις συζητήσεις των τελευταίων προϋπολογισμών. Η πιο άδικη φορολογία είναι των εμμέσων φόρων. Είναι σαφές και το αποδέχεται και η Ν.Δ. ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της η σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων αλλάζει προς την κατεύθυνση της μεγέθυνσης των έμμεσων φόρων. Είναι η πιο άδικη φορολογία που υπάρχει και εμείς θα την αλλάξουμε και έτσι εκτιμούμε ότι διευκολύνονται τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα. Ένα άλλο ζήτημα που αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου είναι η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Είναι γνωστό ότι τα εισοδήματα από 15000 -30000 ετησίως πληρώνουν το ίδιο ποσοστό φόρων. Θα υπάρξει μία προοδευτικότερη φορολογική κλίμακα για να μη συμβαίνει αυτό. Με την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, κάποιες αυξήσεις που παίρνουν διάφορες κοινωνικές ομάδες κατ’ έτος, πολλές φορές εξανεμίζονται ή μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Με την τιμαριθμοποίηση εκείνο που πετυχαίνουμε είναι η απόλυτη εγγύηση της ετήσιας αύξησης που δίνει η εισοδηματική πολιτική σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Έτσι εκτός από τον σαφέστατο προσανατολισμό που αφορά στα συγκεκριμένα μέτρα, υπάρχει και ένας σαφής προσανατολισμός από πού θα καλυφθούν οι εξαγγελίες.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της παιδείας. Εμείς ως στόχο έχουμε τη χρηματοδότησή της στο 5% του ΑΕΠ αλλά εκτός αυτού θα υπάρχει από την πρώτη χρονιά του ΠΑΣΟΚ, 1 δις ευρώ επιπλέον για την παιδεία που θα αφορά στις υποδομές, στους μισθούς αλλά και σ’ άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες».


Ένα μεγάλο ερώτημα αφορά στο πώς το ΠΑΣΟΚ θα πείσει τους πολίτες ότι το πρόγραμμά του είναι ρεαλιστικό. Ο κ. Ντόλιος υποστηρίζει ότι οι πολίτες μπορούν να πεισθούν με την επίκληση του παρελθόντος. Όπως υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ τη διάρκεια του 80 είχε σαν στόχο τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ των εχόντων και μη, στόχος που έγινε πραγματικότητα και δημιουργήθηκε η μεσαία τάξη στην Ελλάδα. «Η μεγάλη επιτυχία της δεκαετίας του ‘80 ήταν ότι περιορίσαμε την φτώχεια από το 70% στο 20%. Τη δεκαετία του ‘90 δημιουργήσαμε συνθήκες κοινωνικής συνοχής και στόχος μας ήταν να κάνουμε την Ελλάδα μία χώρα ισχυρή, να την εντάξουμε στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, να κάνουμε στην Ελλάδα σύγχρονες υποδομές, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σαν σύγχρονη χώρα. Στηρίξαμε τις επιχειρήσεις και υπάρχουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα, όπου υιοθετήθηκε ένας άλλος τρόπος σκέψης και κίνησης της οικονομίας στη χώρα μας. Η δεκαετία που διανύουμε σήμερα είναι μια άλλη περίοδος που κατά τη διάρκειά της θα πρέπει να βάλουμε τον πολίτη στο προσκήνιο, να δημιουργήσουμε ενεργούς πολίτες, να ξαναδημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής συνοχής σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία από την οποία κινδυνεύουν και τα ατομικά και τα κοινωνικά και τα συλλογικά δικαιώματα μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού της υφηλίου και βέβαια της πατρίδας μας. Το ΠΑΣΟΚ για μια άλλη φορά αυτό που οφείλει είναι να επιβεβαιώσει το σημαντικότερο στοιχείο της προσωπικότητάς του, ότι είναι το κόμμα των μεγάλων αλλαγών και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Στη δεκαετία του ‘80 κάναμε τη μεγάλη αλλαγή βγάλαμε τους ανθρώπους της φτώχειας από την αφάνεια και τους μεταφέραμε στη μεσαία τάξη, στη δεκαετία του ‘90 κάναμε τη χώρα μας σύγχρονη χώρα και στη σημερινή εποχή σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία οφείλουμε να αλλάξουμε τους όρους του πολιτικού μας συστήματος, να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες και στις κοινωνικές ομάδες να αντισταθούν στα κακά της παγκοσμιοποίησης και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους δίνει η νέα παγκοσμιοποιημένη λειτουργία της οικονομίας».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.