Το κυπριακο

Στα πρώτα μου νεανικά χρόνια άκουσα τα ονόματα του Μουφτή της Κύπρου κ. Ντάνα και του ηγέτη της κοινότητας κ. Φαζίλ Κιουτσούκ. Ύστερα από λίγο καιρό ακούστηκε και το όνομα του κ. Ντενκτάς. Όπως σε πολλά σημεία της Τουρκίας θυμάμαι τα συλλαλητήρια που γινόταν στην Τσορούμ με σύνθημα «ή διχοτόμηση ή θάνατος», «Άιντε στην Κύπρο». Ο κόσμος συγκεντρωνόταν στις πλατείες και φώναζε σαν να ήταν έτοιμος να βαδίσει στην Κύπρο. Υπήρχαν και αυτοί που εξέταζαν το ζήτημα με ψυχραιμία, με κοινή λογική, από πλευράς εθνικού συμφέροντος και έχοντας υπόψη τις διεθνείς δυνατότητες και αδυναμίες, αλλά η φωνή τους ήταν πιο αδύνατη. Πέρασε περισσότερο από μισός αιώνας και ακόμα δεν λύθηκε το κυπριακό.

Η συνθήκη του 1960 δεν έδωσε ένα ανεξάρτητο τουρκοκυπριακό κράτος, ίδρυσε ένα κοινό κράτος. Μετά την προδοσία της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς η συμφωνία χάλασε, η Τουρκία χρησιμοποιώντας το δικαίωμα του εγγυητή έκανε επέμβαση στο νησί, ακολούθησε η ντεφάκτο διχοτόμηση της Κύπρου.

Η Νότια Κύπρος συνέχισε ως αναγνωρισμένο κράτος, ενώ η Βόρεια Κύπρος δεν αναγνωρίστηκε από κανέναν.

Ο αποκλεισμός συνεχίστηκε χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα, οι Τουρκοκύπριοι έζησαν σε βάρος της Τουρκίας, προστατεύτηκαν από τον τουρκικό στρατό, κι όλα αυτά δεν κόστισαν λίγα σε μας. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι Ελληνοκύπριοι που άφησαν τις περιουσίες τους στη Βόρεια Κύπρο απευθύνθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Γίνεται λόγος για αποζημίωση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν συνεχιστούν οι δίκες. Επειδή δεν αναγνωρίζεται η Βόρεια Κύπρος και επειδή η Τουρκία θεωρείται ως η δύναμη – εισβολέας, ο συνομιλητής της αποζημίωσης είναι η Τουρκία, δηλαδή και αυτό το μεγάλο ποσό θα αναγκαστεί να το πληρώσει η Τουρκία η οποία είναι πνιγμένη στα χρέη.

Γίνεται λόγος για να πάρουν ή να δώσουν την Κύπρο κι όταν τ΄ ακούω αυτά γελάω. Η Κύπρος είναι της Τουρκίας; Ανήκει σε μας ή είναι ένα ανεξάρτητο κράτος που ιδρύθηκε υπό την εγγύηση των τριών κρατών και ο πληθυσμός της αποτελείται από τους τουρκοκύπριους και από τους ελληνοκύπριους;

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν δεν γίνει αποδεκτό από το διεθνές δίκαιο, είναι αδύνατον να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο τουρκοκυπριακό κράτος σε κάποιο σημείο της Κύπρου.

Ή θα ιδρυθεί ένα ενιαίο κράτος, κάτι παρόμοιο με αυτό που έλεγε η συνθήκη του 1960 (αυτό προσπαθεί να κάνει το σχέδιο Ανάν) ή θα ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο κράτος που θα αναγνωριστεί και από το διεθνές σύστημα, επειδή ακριβώς δεν θα γίνει δεκτή η συμφωνία από τους Ελληνοκύπριους και από τους Τουρκοκύπριους, ή τέλος θα συνεχίσουν να γίνονται ράκη η Τουρκία και η Κύπρος μέσα στα ατέλειωτα προβλήματα, και θα απομονωθούν, εφόσον αρνηθεί να συμφωνήσει η Τουρκία.

Αυτοί που έκαναν το Κυπριακό ζήτημα εσωτερικής πολιτικής, αντί να κάνουν συνέχεια αρνητική προπαγάνδα πρέπει να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν. Εάν δεν βρουν μια καλύτερη λύση – μέχρι σήμερα δεν συνέβη κάτι τέτοιο – πρέπει να υποστηρίζουν εκείνες τις προσπάθειες που σκοπεύουν σε λιγότερη ζημιά και σε περισσότερο κέρδος.

Χαϊρετίν Καράμαν

Trakya’nin Sesi,

08/04/2004

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.