Το Κουρμπαν Μπαιραμ εφερε Τουρκους επισκεπτες στη Θρακη

Ο Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ σχολιάζει τις τουριστικές ροές και την καταναλωτική συμπεριφορά του Αυγούστου - «Αν υπήρχε τουριστικό ισοζύγιο νομίζω ότι θα έγερνε υπέρ της χώρας μας»

Διανύοντας τον μήνα Αύγουστο φαίνεται πως οι τουριστικές ροές από την Τουρκία προς την χώρα μας έχουν αποκατασταθεί. Το γεγονός ήταν αναμενόμενο για τον κ. Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τις άδειες των γειτόνων μας λόγω της μεγάλης γιορτής, Κουρμπάν Μπαϊράμ.
 
Αναμενόμενο αλλά ταυτόχρονα «εντυπωσιακό» έκρινε, κυρίως δε αν αναλογισθεί κανείς την ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το ευρώ καθώς και την καθοδική πορεία του εθνικού νομίσματος της γειτονικής μας χώρας.
 
Σε κάθε περίπτωση ασφαλέστερα συμπεράσματα θα εξαχθούν με την λήξη του τριμήνου, όταν το σύνολο των στοιχείων θα είναι διαθέσιμα. Μέχρι στιγμής, όμως είναι αξιοσημείωτο το πόρισμα προηγούμενης μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας σχολίασε ο ίδιος μιλώντας στον «ΠτΘ». 

Καμία συσχέτιση της ισοτιμίας τουρκικής λίρας – ευρώ με τις οδικές αφίξεις 

«Αν και είχαμε υπολογίσει πως το εν λόγω κομμάτι του τουρισμού μπορεί να είναι ανθεκτικό με την ισοτιμία να βρίσκεται το λιγότερο στο 1 προς 3,8 οι εξελίξεις μας διέψευσαν», εξήγησε θέλοντας να κάνει σαφές πως τις δύο τελευταίες χρονιές κατά την μελέτη του οικονομικού περιβάλλοντος της Θράκης αλλά και ξεχωριστά Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Ξάνθης δεν έγινε καμία συσχέτιση της ισοτιμίας με τις οδικές αφίξεις, επηρεάστηκε όμως η κατανάλωση.
 
«Δεν έχουμε ακόμα στοιχεία για την κατανάλωση, με ασφάλεια και ψυχραιμία θα δούμε τα πράγματα τον Ιανουάριο διότι πολλές φορές η έντονη αισιοδοξία από την υπερκατανάλωση ή η έντονη απαισιοδοξία που δημιουργείται από την πτώση της κατανάλωσης από τουρίστες μπορεί να δημιουργήσει στρεβλή εικόνα για τους επαγγελματίες» συμπλήρωσε ο κ. Χατζημιχαήλ ανατρέχοντας εν συνεχεία στα στοιχεία του 2017 για το οικονομικό περιβάλλον της Θράκης. 

«Οι επιχειρήσεις εστίασης στην Θράκη προσφέρουν υψηλό επίπεδο που τις κρατά ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών μας» 

Εκεί εμφανίζεται για πρώτη φορά μια «κόπωση» των τουριστών στο κομμάτι της κατανάλωσης την οποία ο ίδιος απέδωσε είτε σε αδιαφορία των Τούρκων τουριστών είτε σε μείωση της αγοραστικής δύναμής τους με το κομμάτι της εστίασης, όμως, να παραμένει σχεδόν ανέγγιχτο. Αιτιολογώντας αυτήν την εικόνα ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις της Θράκης διαφοροποιούνται σε ποιότητα από αυτές της Βορείου Ελλάδος και του γενικότερου συνόλου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προσφέροντας υψηλό επίπεδο που τις κρατά ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών μας. 

Συγκυριακή η αύξηση των ροών από Ελλάδα προς Τουρκία 

«Αν υπήρχε τουριστικό ισοζύγιο νομίζω ότι θα έγερνε υπέρ της χώρας μας και το λέω αυτό κάνοντας απόλυτα αποδεκτό των ισχυρισμό των τελωνειακών υπαλλήλων Καστανέων που ανακοίνωσαν ότι η αύξηση των ροών από την χώρα μας προς την γείτονα είναι συγκυριακή», είπε καταλήγοντας σε ένα γενικό συμπέρασμα για τον μήνα Αύγουστο: «τα συνοριακά σημεία διέλευσης της χώρας μας σε Καστανιές και Κήπους δέχονται πολύ μεγάλους όγκους Ευρωπαίων με καταγωγή από την Τουρκία οι οποίοι επιστρέφουν λόγω αδειών από Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτό είναι προφανές ότι δημιουργεί ουρές αυτοκινήτων στα συγκεκριμένα συνοριακά σημεία διέλευσης. Από την στιγμή, λοιπόν, που παρατηρούμε στην Εγνατία οδό αυτοκίνητα με τουρκικές πινακίδες με κατεύθυνση από τους Κήπους, Αλεξανδρούπολη, Θάσο και Χαλκιδική ομοίως  βλέπουμε αυτοκίνητα με ευρωπαϊκές πινακίδες προς Καστανιές και Κήπους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.