Το Κοσμιο δεν ξεχνα τους πεσοντες του

Νέο μνημείο στη μνήμη των πέντε Κοσμιωτών που εκτελέστηκαν από τους Βουλγάρους

Ένα νέο Ηρώο στη μνήμη των πέντε εκτελεσθέντων Κοσμιωτών εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 27 Μαΐου στον οικισμό του Κοσμίου, μπροστά από το παλαιό καινοτάφιο που ακόμα δείχνει τον τόπο όπου εκτελέστηκαν πέντε κάτοικοι του οικισμού, το ζεύγος Δημήτριου και Γεωργίας Αρσενίου, η Μαρία Λύκου και ο γιός της Ιωάννης Λύκος και ο Κωνσταντίνος Μιχιούρης.
 

Επιμνημόσυνη δέηση, η οποία υποσχέθηκε θα γίνεται κάθε χρόνο στη μνήμη των πεσόντων, πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, παρουσία πολλών κατοίκων του οικισμού που παρά τη δυνατή βροχόπτωση βρέθηκαν στο χώρο για να τιμήσουν τη μνήμη τους.
 
«Η Θράκη», σημείωσε ο Μητροπολίτης, «μοσκοβολάει από το ζεστό αίμα των ανθρώπων αυτών, που έστησαν τρόπαια στον ευλογημένο αυτό τόπο, όπου με άδικο τρόπο, κληρικοί και λαϊκοί άφησαν την τελευταία τους πνοή, υπερασπιζόμενοι την πίστη και την πατρίδα».
 

Ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου μαζί με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, ο οποίος από την πλευρά του τόνισε πως τα μνημεία είναι για να θυμίζουν πως ο ηρωισμός προέρχεται από τους απλούς ανθρώπους, και το χαρακτήρισε πέρα από μνημείο ηρωισμού, και μνημείο γενναιοψυχίας.
 
Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Αρσενίου, που μαζί με τον κ. Ανδρέα Παπαδημητρίου ήταν οι πρωτεργάτες της δημιουργίας του μνημείου, στο χώρο εκτελέστηκαν, με χαλκευμένες κατηγορίες, οι πέντε Κοσμιώτες, όμως το παλαιό κενοτάφιο άρχισε να φθείρεται, για αυτό και αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτό το μνημείο προς τιμή των εκτελεσθέντων, μεταξύ των οποίων είναι και πρόγονοί τους.
 

Οι κατηγορίες ήταν κατασκευασμένες σημείωσε, γιατί η Βουλγαρική Κατοχή, πριν φύγει, προσπάθησε να τρομοκρατήσει τον κόσμο, μιας και τα μέτωπα και της ανατολής και της δύσης κατέρρεαν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάρρευσης ήταν να δημιουργηθούν θύλακες αντίστασης και απείθειας και για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους οι Βούλγαροι εκτέλεσαν τους πέντε αυτούς αθώους πατριώτες, για να διαφυλάξουν τα νώτα τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.