«Το κομμα ειναι μεσο για την εξυπηρετηση των εθνικων συμφεροντων»
Συναντήσαμε τον πρώην νομάρχη Ροδόπης Διονύση Καραχάλιο την περασμένη εβδομάδα κατά τη σύντομη επίσκεψή του στην Κομοτηνή στο πλαίσιο της στήριξης της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά για την προεδρεία της ΝΔ. Ο κ. Καραχάλιος είναι στέλεχος της ΝΔ και αποχώρησε από τη Ροδόπη πριν από 16 χρόνια. Η συνέντευξη έγινε μετά την αναβολή της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά για λόγους υγείας και πριν γίνει γνωστό ότι θ’ ανηφορίσει. Ο κ. Καραχάλιος, ενώ αναμενόταν ότι ο κ. Σαμαράς θα έρθει τελικά, όπως κι έπραξε χθες, στη Θράκη μετέφερε αυτή την εκτίμηση. «Θα βρει τον τρόπο να επικοινωνήσει με το λαό της Θράκης γιατί λόγω της ευαισθησίας και της ιδιαιτερότητας της περιοχής η ανάγκη της επικοινωνίας με το λαό της είναι άμεση προτεραιότητα».
ΠτΘ: Ποιος ο σκοπός της παρουσίας σας στην Κομοτηνή;
Δ.Κ.: Σκοπός είναι η προώθηση της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά, η επαφή με φίλους και στελέχη της ΝΔ προκειμένου να ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τη συσπείρωση των ανθρώπων που πιστεύουν στον Α. Σαμαρά και η προσπάθεια αυτή να εκφραστεί με την ψήφο στην εκλογική αναμέτρηση της 29ης Νοεμβρίου.
-Γιατί Α. Σαμαρά
ΠτΘ: Είστε κοντά στον Αντώνη Σαμαρά και γνωρίζετε τη Ροδόπη, άρα είστε ένας από τους συνδετικούς του κρίκους με τη Θράκη. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως οι Θρακιώτες που είναι μέλη της ΝΔ ή είναι κοντά ιδεολογικά στην αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να ψηφίσουν τον Αντώνη Σαμαρά στην παρούσα φάση για πρόεδρο;
Δ.Κ.: Θεωρώ πως το πρώτο στοιχείο που εξετάζει κάποιος όταν είναι Θρακιώτης είναι η ευαισθησία ενός πολιτικού για τα εθνικά θέματα για μια ακριτική περιοχή όπως η Θράκη που αισθάνεται πιέσεις και απειλές που δεν χρειάζεται στην παρούσα να περιγράψουμε.
Η γνωστή ευαισθησία του Αντώνη Σαμαρά για τα εθνικά θέματα, το γεγονός ότι γι’ αυτά τα θέματα υπήρξε κάποια στιγμή η αποστασιοποίησή του από την τότε ηγεσία της ΝΔ και η εμμονή σε θέσεις και απόψεις που με την πάροδο του χρόνου δικαιώθηκαν αποτελούν μια εγγύηση για τον άνθρωπο που αγαπά την πατρίδα του, γι’ αυτόν που θέλει μια δυναμική και ουσιαστική προάσπιση των εθνικών θεμάτων, να στηριχτεί στον Αντώνη Σαμαρά και να είναι πιο αισιόδοξος για το μέλλον σε σχέση με τα προβλήματα που παρουσιάζει η περιοχή.
ΠτΘ: Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε περισσότερο συντηρητικό και σταθερό σε σχέση με τις θέσεις της ΝΔ ή οραματιστή και τι από τα δύο χρειάζεται αυτή τη στιγμή το κόμμα;
Δ.Κ.: Δεν μού αρέσει η λέξη «συντήρηση» γιατί σημαίνει κατά κάποιον τρόπο στασιμότητα. Εάν το εννοούμε σαν εμμονή και διαρκή πίστη σε κάποιες σταθερές αξίες και αρχές, όπως για παράδειγμα οι ιδεολογικές αρχές της ΝΔ, η αφοσίωση στην πατρίδα και η διάθεση εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων και η προάσπιση των οικονομικά ασθενέστερων έτσι ώστε να κερδίσουν τον αγώνα τους στη ζωή και ν’ αντιμετωπίσουν το αύριο με καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον τότε αυτό μπορούμε να το ονομάσουμε συντήρηση.
Εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει ένα όραμα για τη ΝΔ και κύρια για την πατρίδα, καθώς η ένταξη και η προάσπιση κάποιων αρχών μέσα από το κόμμα έχει ουσιαστική αξία απλά και μόνο όταν υπηρετεί την πατρίδα και τον λαό, διαφορετικά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Το κόμμα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο για την εξυπηρέτηση των εθνικών και λαϊκών συμφερόντων. Υπό αυτήν την έννοια, ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας οραματιστής με έντονη ανανεωτική διάθεση και δεδομένη προοπτική για τη ΝΔ, ενόψει μάλιστα του οδυνηρού αποτελέσματος των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.
-Οι πυλώνες της πολιτικής Σαμαρά
ΠτΘ: Αυτό το οδυνηρό αποτέλεσμα στο οποίο αναφερθήκατε έχει να κάνει με μια πολιτική που άσκησε η ΝΔ περίπου για έξι χρόνια, η οποία προφανώς για να την φέρει 10 μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ αυτά που είπατε πως πρεσβεύει ο Αντώνης Σαμαράς για την κοινωνική πολιτική σημαίνει ότι δεν έγιναν. Τι πιστεύετε;
Δ.Κ.: Μού δίνετε την ευκαιρία να κωδικοποιήσω τους πυλώνες της πολιτικής που θέλει να έχει ως προοπτική ο Αντώνης Σαμαράς αναλαμβάνοντας την ηγεσία της ΝΔ. Το πρώτο πράγμα είναι η ιδεολογική ανασυγκρότηση της ΝΔ υπό την έννοια της επαναφοράς των ιδεολογικών αρχών της ΝΔ στο προσκήνιο της καθημερινής πολιτικής πραγματικότητας. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε ένας ιδεολογικός αποκλεισμός που είχε σαν αποτέλεσμα η επιλογή κάποιων αποφάσεων και πολιτικών να μην εντάσσεται σ’ ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο κι έτσι να μην είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή από την κοινή γνώμη και τον απλό πολίτη. Για παράδειγμα, ενώ σε όλη την Ευρώπη κυριαρχούν αυτή τη στιγμή τα κεντροδεξιά κόμματα στην Ελλάδα είχαμε τον θρίαμβο ενός σοσιαλιστικού κόμματος απλά και μόνο διότι δεν καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να πείσουμε τον ελληνικό λαό πως κάποιες ιδεολογικές ακαμψίες και προκαταλήψεις και κάποια βάρη του παρελθόντος δεν ξεπεράστηκαν. Μ’ αυτό το δεδομένο, η επιστροφή στις ιδεολογικές αρχές και η σύγχρονη εκφορά του πολιτικού λόγου έτσι ώστε να μπορεί ο απλός πολίτης να αντιληφθεί τις θέσεις και τις επιλογές της ΝΔ είναι άμεση προτεραιότητα.
Ένα δεύτερο στοιχείο επίσης σημαντικό είναι η αποκατάσταση του ηθικού πλεονεκτήματος. Το 2004 η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές κυρίως διότι είχε πείσει τον ελληνικό λαό ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά εκείνοι που καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα, εκμεταλλεύτηκαν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού προς ίδιο όφελος και δημιούργησαν μια εικόνα σήψης και διαφθοράς στην ελληνική κοινωνία που είχε καταστεί αφόρητη και την οδήγησε – ακριβώς επειδή η ΝΔ υποσχέθηκε την πάταξη αυτών των φαινομένων – στην εξουσία.
Δυστυχώς, όχι μόνο η υπόσχεση δεν τηρήθηκε αλλά και υπήρξε ανοχή και στη συμπεριφορά ορισμένων στελεχών της ΝΔ και στη μίμηση ορισμένων παρόμοιων συμπεριφορών που ήταν απαράδεκτη όχι μόνο από τον ελληνικό λαό αλλά κύρια από την ίδια τη βάση της ΝΔ που δεν μπορούσε ν’ ανεχθεί το γεγονός ότι έφτασαν κάποιοι να λένε ότι όλοι οι πολιτικοί είναι αναξιόπιστοι κι ότι κάποιος γίνεται πολιτικός μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει προσωπικά οφέλη. Είναι μια αντίληψη την οποία ο Αντώνης Σαμαράς καταδικάζει και θεωρεί αναγκαίο να εξοβελιστεί από την πολιτική ζωή της χώρας για ν’ αποκτήσει αξιοπιστία η έννοια της πολιτικής στην Ελλάδα και να μπορέσει με εμπιστοσύνη ο έλληνας πολίτης να προσβλέψει στο μέλλον.
Το τρίτο στοιχείο που κρίνουμε αναγκαίο είναι η εσωτερική κομματική αναδιοργάνωση της ΝΔ η οποία είναι απαραίτητη γιατί δομές και κομματικοί θεσμοί που ξεκίνησαν πριν από 30 χρόνια είναι απαραίτητο ν’ αλλάξουν. Σ’ αυτό το σημείο το γεγονός της ψηφοφορίας από τη βάση του κόμματος δημιουργεί άλλα δεδομένα, την βεβαιότητα της συμμετοχής της βάσης στα δρώμενα και τις αποφάσεις του κόμματος, κατά συνέπεια ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ – που όπως φαίνεται θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς – είναι υποχρεωμένος και θα λάβει υπόψη του τη βάση, έτσι ώστε να διαμορφώσει τα επόμενα βήματα για να φτάσει η ΝΔ στην εξουσία επάνω σ’ αυτήν την λαϊκή βάση.
-Η Ντόρα, ο Αντώνης και η ιστορία
ΠτΘ: Όντας χρόνια στην πολιτική, πόσο περίεργα παιχνίδια θεωρείτε πως παίζει η ιστορία καθότι βρίσκονται μονομάχοι – παρά το ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι ένας σημαντικός παράγοντας – η κόρη του Κώστα Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά;
Δ.Κ.: Είναι μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει τον κανόνα πως στην πολιτική τίποτε δεν μπορεί κανείς ν’ αποκλείσει. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση – αν και είναι μια εσωκομματική διαδικασία – είναι να επιλέξει κάποιος τα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία διακρίνουν την πολιτική που θέλει ν’ ακολουθήσει ο κάθε υποψήφιος. Σ’ αυτό το σημείο είναι τεράστια η διαφορά του Αντώνη Σαμαρά με βάση το γεγονός ότι αποπνέει έναν αέρα σιγουριάς και προσδοκίας για το μέλλον, έχει τη διάθεση να επαναφέρει την απογοητευμένη βάση της ΝΔ στο επίκεντρο της κομματικής δραστηριότητας, υπό την έννοια να συσπειρώσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους που απείχαν και οδήγησαν σ’ αυτό το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα και να προσδώσει στη ΝΔ σύγχρονα χαρακτηριστικά έτσι όπως διακρίνουν και χαρακτηρίζουν όλα τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην εξουσία.
ΠτΘ: Οι επαφές που είχατε με στελέχη και φίλους της ΝΔ στην Κομοτηνή τι κλίμα απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά δημιούργησαν;
Δ.Κ.: Η πρώτη εντύπωση είναι η αγωνία της βάσης της ΝΔ να ξαναδεί το κόμμα ισχυρό, ενωμένο και στην υπηρεσία της πατρίδας. Είναι εντυπωσιακό το ότι ο απλός ψηφοφόρος δεν δίνει την αίσθηση ότι επιδιώκει μόνο την άνοδο του κόμματος στην εξουσία αλλά θεωρεί ότι αυτή πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από ικανότητα προσφοράς, παραγωγής έργου και αποτελέσματος.
Είναι μια λαϊκή απαίτηση και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι εκδηλώνεται αυτή ακριβώς τη στιγμή, δηλαδή μετά από μια βαριά εκλογική ήττα. Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος που ανήκει στο κόμμα λέει πως δεν ενδιαφέρεται μόνο για την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία αλλά να επιβεβαιώσει ότι φτάνοντας στην εξουσία δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει σωστά και αποτελεσματικά, αυτό το στοιχείο είναι εντυπωσιακό, σημάδι ανοιχτού μυαλού για το μέλλον.
Η υποψηφιότητα Σαμαρά συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή στην κομματική βάση της ΝΔ υπό την έννοια ότι οι πολίτες πιστεύουν πως αυτό που περιμένουν από τη ΝΔ είναι σε θέση να το εκφράσει κατά τον πλέον επιτυχή τρόπο ο Αντώνης Σαμαράς.
Το τρίτο στοιχείο είναι η διαρκώς αυξανόμενη αισιοδοξία, η προσδοκία όλων πως ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι η αυριανή ηγεσία της ΝΔ τείνει να γίνει βεβαιότητα.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
