Το Κογκρεσο ψηφισε τις κυρωσεις για τους S-400 της Τουρκιας

84 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και 13 κατά

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, το οποίο ανοίγει το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά και παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400.

84 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και 13 ψήφισαν κατά.

Το νομοσχέδιο για να περάσει θα πρέπει να υπογραφεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες από τον Ντ. Τραμπ που όμως δηλώνει πως θα υποβάλει βέτο.

Οι αντιρρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν σχετίζονται με το θέμα των τουρκικών κυρώσεων, αλλά έχουν να κάνουν με ορισμένες άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις αλλά και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται πλέον με την «πλάτη στον τοίχο» καθώς στη ψηφοφορία, και στα δύο σώματα στο Κογκρέσο, υπερψήφισαν τα 2/3 γεγονός που προμηνύει πως αν επαναληφθεί (εφόσον υποβληθεί βέτο) μπορεί να ξεπεραστεί ο σκόπελος.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το νομοσχέδιο έλαβε ψήφους και από τους Ρεπουμπλικάνους παρά την αντίθεση εισήγηση του αμερικανού προέδρου.

  • Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εντός 30 ημερών από την έγκρισή του. Επιβάλει κυρώσεις σε «κάθε άτομο που εν γνώσει του εμπλέκεται στην απόκτηση του συστήματος S-400» από την Τουρκία και ζητά τον εντοπισμό των συνεργατών που θα παράγουν ανταλλακτικά για το F-35 για λογαριασμό τούρκικων εταιρειών εντός 15 ημερών. Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να ανακαλέσει τις κυρώσεις μετά από ένα χρόνο.
  • Η ψήφιση του νομοσχεδίου έρχεται λίγες ώρες μετά την άτολμη απόφαση των ηγετών της ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.