Το κλεισιμο τα μεσανυχτα απειλει να δωσει το τελειωτικο χτυπημα στα καφε-μπαρ και τα εστιατορια της Ροδοπης

Ανέστης Βαφειάδης: «Τα μέτρα λαμβάνονται μονόπλευρα σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος»

Σπύρος Θυμικιώτης: «Δεν είμαστε εγκληματίες, είμαστε επιχειρηματίες, και προσπαθούμε να βρούμε μια φόρμουλα για να δουλέψουμε και εμείς»

Ανησυχία για το μέλλον των επιχειρήσεών τους προκάλεσε η εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την οποία επέτεινε η σύγχυση που επικράτησε τις πρώτες μέρες για το πως ακριβώς θα εφαρμοστεί το κλείσιμο στα μεσάνυχτα.

Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν την Τρίτη 11 Αυγούστου, πρώτη ημέρα της εφαρμογής της νομοθεσίας -για την ΑΜΘ-, πρόστιμα σε δύο επιχειρήσεις (ένα από τα οποία φαίνεται να αναιρέθηκε) και τα οποία οι επαγγελματίες θωρούν πως ήταν αποτέλεσμα απόλυτης τήρησης του κανονισμού χωρίς να έχουν υπάρξει οι απαραίτητες διευκρινήσεις προς τους επαγγελματίες.

Ενώ όμως φαίνεται πλέον να έχει βρεθεί τρόπος ώστε να τηρηθεί το μέτρο χωρίς πρόβλημα παραβίασης της νομοθεσίας, το ίδιο γεγονός του κλεισίματος τα μεσάνυχτα έχει δημιουργήσει προβληματισμό στους επαγγελματίες, που βλέπουν το καλοκαίρι να χάνεται οριστικά, ενώ από το Σεπτέμβριο τα προβλήματα θα βαθύνουν.

Θεωρούν δε πως για ακόμα μια φορά στοχοποιούνται, παρόλο που στη συντριπτική τους πλειοψηφία προσπαθούν και καταφέρνουν να εφαρμόζουν τα υγειονομικά μέτρα, τουλάχιστον στη Ροδόπη, ώστε να καλυφθούν αδυναμίες εφαρμογής των μέτρων σε άλλους τομείς.

Και αυτό τη στιγμή που σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες, όπου η απαγόρευση έγινε σε Περιφερειακές ενότητες που είχαν επιβαρυμένο φορτίο, στην ΑΜΘ η απαγόρευση αυτή ήταν οριζόντια, παρόλο που η ΠΕ Ροδόπης έχει λίγα κρούσματα σε σχέση με άλλες.

Ο ΠτΘ μίλησε με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ και του Σωματείου Ζυθεστιατόρων κ. Ανέστη Βαφειάδη και τον εκπρόσωπο του Σωματείου Καφεποτοπωλών κ. Σπύρο Θυμικιώτη, τόσο για τα προβλήματα που δημιούργησε η εφαρμογή των μέτρων, όσο και για την επόμενη ημέρα του κλάδου, που προδιαγράφεται δύσκολη.

Ανέστης Βαφειάδης: «Απουσιάζουν τα μέτρα στήριξης»

«Η απαγόρευση εφαρμόστηκε χωρίς να γνωρίζουμε τους επιδημιολογικούς λόγους για τους οποίους έγινε στη Ροδόπη, η οποία εμφανίζει λίγα κρούσματα» ανέφερε ο κ. Βαφειάδης, σημειώνοντας πως δεν έχει εξηγηθεί αυτή η αυστηρή εφαρμογή του μέτρου, όταν σε άλλες περιοχές εφαρμόστηκε ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Η εφαρμογή είχε προβλήματα την πρώτη μέρα, όμως από εκεί και πέρα η μετάβαση έγινε πιο ομαλά, αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν παραμένει η μεγάλη δυσκολία τόσο στην οικονομία όσο και στις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα πλήττονται τα καταστήματα καφέ μπαρ, που δούλευαν κυρίως μετά τα μεσάνυκτα, κάτι που επηρεάζει τόσο το τζίρο, όσο και τους εργαζόμενους τους, με τα αποτελέσματα να θεωρεί ο κ. Βαφειάδης πως θα είναι πιο εμφανή στις επόμενες μέρες, μην αποκλείοντας την πιθανότητα απολύσεων σε κάποιες επιχειρήσεις που πρακτικά δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να δουλεύουν.

Το χειρότερο είναι πως αυτή τη φορά δεν υπάρχουν αντίμετρα, και δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο στήριξης, με τις υποχρεώσεις να τρέχουν, κάτι που ο κ. Βαφειάδης θεωρεί πως οδηγεί μοιραία σε συσσώρευση χρεών, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο που δεν φαίνεται να κατανοούν στην Κυβέρνηση.

«Είμαστε υπέρ της προφύλαξης της υγείας των πολιτών, όμως τα μέτρα λαμβάνονται μονόπλευρα σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος» την ώρα που δεν έχει υπάρξει η ίδια αυστηρότητα σε άλλες δημόσιες συναθροίσεις, ανέφερε.

Το μέτρο ανακοινώθηκε μέχρι τις 24 Αυγούστου, όμως φόβος τους είναι ότι το μέτρο ήρθε για να μείνει, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, ενώ απουσιάζουν και μέτρα στήριξης, τα οποία πιστεύει πως θα έπρεπε να έχουν ανακοινωθεί μαζί με τα μέτρα περιορισμού, ώστε να γνωρίζουν οι επαγγελματίες πού βαδίζουν.

Αυτό που ζητούν οι επαγγελματίες είναι να επεκταθεί σε όλους το πρόγραμμα Συν-Εργασία, να υπάρχει δυνατότητα αναστολής μέχρι το τέλος του έτους καθώς και να υπάρξει τρίτη και τέταρτη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής, μιας και η ανάγκη για τις πληττόμενες επιχειρήσεις είναι πολύ μεγαλύτερη, πόσο μάλλον για τις υγειονομικού ενδιαφέροντος, που απασχολούν περίπου 300.000 εργαζόμενους στη χώρα.

Σπύρος Θυμικιώτης: «Μέσα σε τρεις ώρες πρέπει να δουλέψουν τα καταστήματα»

Χωρίς διευκρινήσεις ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου του κλεισίματος τα μεσάνυχτα, με την ΚΥΑ να εκδίδεται μια μέρα πριν την εφαρμογή της, δημιουργώντας όπως αναμενόταν σύγχυση, εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Θυμικιώτης.

Και αυτό γιατί η νομοθεσία για τα καταστήματα είναι απαρχαιωμένη και δεν υπάρχει οργάνωση ώστε και οι επαγγελματίες να γνωρίζουν πού στέκονται.

Όταν υπήρχε ωράριο, και έκλειναν τα μαγαζιά στις 3, σημείωσε, τότε τα καταστήματα έκλειναν την μουσική και το ταμείο τους, και η αποχώρηση γινόταν μέσα σε μισή ώρα. Αυτή τη φορά όμως εφαρμόστηκε απόλυτα, χωρίς ενημέρωση για τους λόγους αλλά και ξεκάθαρη ερμηνεία, με αποτέλεσμα να έχουμε τα προβλήματα τις πρώτες μέρες, παρόλο που ο κ. Θυμικιώτης θεωρεί πως κανονικά δεν υπήρξε ουσιαστική παραβίαση. «Δεν είμαστε εγκληματίες, είμαστε επιχειρηματίες, και προσπαθούμε να βρούμε μια φόρμουλα για να δουλέψουμε και εμείς» τόνισε.

Γενικότερα όμως ο κ. Θυμικιώτης σημείωσε πως οι επαγγελματίες θεωρούν το μέτρο και αντισυνταγματικό, γιατί εφαρμόστηκε αποσπασματικά και όχι σε όλη την Ελλάδα. Τα κρούσματα στη Ροδόπη και την Δράμα είναι ελάχιστα επεσήμανε, τονίζοντας πως όταν γίνονται προσπάθειες για τον περιορισμό του ιού πρέπει να εφαρμόζονται όλες οι οδηγίες και σε όλες τις περιστάσεις, όμως η νομιμότητα εξαντλείται σε αυτούς. «Εκδίδονται οι οδηγίες, αλλά δεν τηρούνται» σημείωσε, ενώ την ίδια ώρα, το μέτρο ουσιαστικά δεν βοηθά στον περιορισμό του κορωνοϊού.  «Σαν καταστηματάρχες, ενώ κρατάμε σταθερούς τους όρους υγιεινής, βλέπουμε ότι ο κόσμος φεύγει, και πάει στις πλατείες, που είναι ανεξέλεγκτες οι συνθήκες, φεύγοντας από ένα ασφαλές περιβάλλον» ανέφερε.

Οι αντιδράσεις τους δεν μπορούν, λόγω της κατάστασης, να πάρουν μορφή συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων, όμως το παράπονό τους είναι πως δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τους τοπικούς άρχοντες -πλην της τοποθέτησης του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη για πακέτο στήριξης- με σκοπό να αναδειχθεί το ανορθολογικό της απόφασης όχι απαραίτητα ευθέως για τα καταστήματα, αλλά για την περιοχή μας που δεν έχει κρούσματα, αλλά «τσουβαλιάζεται» μαζί με άλλες.

Ο κ. Θυμικιώτης αποδέχτηκε πως υπήρχαν κακοί επιχειρηματίες στο χώρο, όμως επειδή υπήρξαν υπερβολές στα τουριστικά μέρη, πλήρωσε όλος ο κλάδος την αδυναμία αντιμετώπισης, από πλευράς πολιτείας, αυτών των παραβιάσεων, για αυτό και είδαμε αυτή την οριζόντια εφαρμογή των μέτρων.

Όσο για το πώς είναι τα πράγματα στα καταστήματα τις μέρες αυτές, σημείωσε πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, μιας και λόγω της ζέστης, η δουλειά ξεκινά μετά τις 9 το βράδυ, και πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 12.

Με αυτές τις τρεις ώρες πρέπει να δουλέψουν τα καταστήματα, κάτι που ουσιαστικά καθιστά αδύνατη την κανονική συνέχιση της λειτουργίας τους, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει στήριξη από την πολιτεία για τα μέτρα που λαμβάνονται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.