Το κλασικο παρελθον ως εργαλειο πολιτικης

Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Πλάντζου «Το πρόσφατο παρελθόν. Η κλασική αρχαιότητα ως βιοπολιτικό εργαλείο»

Τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούμε εικόνες και ιστορίες από το κλασικό παρελθόν για σύγχρονους πολιτικούς και όχι μόνο, σκοπούς, γνώρισαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Πλάντζου «Το πρόσφατο παρελθόν. Η κλασική αρχαιότητα ως βιοπολιτικό εργαλείο».
 

Όπως σημείωσε ο συγγραφέας, στις χρήσεις δεν υπάρχει πραγματικά σωστό και λάθος, αλλά γίνονται ανάλογα με τις πολιτικές, ιδεολογικές θρησκευτικές ή κοινωνικές μας επιθυμίες, πολλές φορές με τρόπο προκλητικό, ευτελίζοντας δηλαδή την πολιτιστική κληρονομιά ή δημιουργώντας κάτι που φαίνεται κιτς ή ανόητο, όμως πάντα ενδιαφέροντα για τον ιστορικό που μελετά τον τρόπο με τον οποίο η σύγχρονη κοινωνία προσεταιρίζεται το παρελθόν της.
 
Όπως σημείωσε ο ομιλητής, η κλασική αρχαιότητα στην πολιτική φαίνεται σε πολλά θέματα, πολλές φορές στα εθνικά θέματα, όπως τα προβλήματα με τους γείτονές της, στα οποία προσπαθούμε πολλές φορές να δώσουμε μια αρχαιολογικού τύπου λύση, είτε αναφερόμαστε στην ΠΓΔΜ ή στις σχέσεις μας με την Τουρκία.
 

«Ξαφνικά προκύπτουν αρχαιολογικού τύπου επιχειρήματα που δεν νομίζω ότι βοηθούν την συζήτηση» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Η χρήση εικόνων και ιστοριών από το κλασικό παρελθόν όμως ενέχει και τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον κ. Πλάντζο, ότι θα βαυκαλιζόμαστε ότι αυτό το παρελθόν μας αρκεί για να ζήσουμε μια σύγχρονη ζωή απαλλαγμένη από πολιτικά προβλήματα και την ίδια την οικονομική κρίση που διανύουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.