«Το καλυτερο μελι το φτιαχνει η μελισσα· η ανθρωπινη παρεμβαση επηρεαζει την ποιοτητα»

Τα οφέλη και τη σημασία του μελιού τόνισαν οι ομιλητές της ημερίδας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Ροδόπης «Το Κεντρί»

Την υψηλότερη κατανάλωση μελιού σε όλη την Ευρώπη έχει η Ελλάδα

 
Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση μελιού στην Ευρώπη, με τον μέσο Έλληνα να καταναλώνει 1600 γραμμάρια κατά άτομο το χρόνο, τη στιγμή που η αμέσως επόμενη χώρα, η Ουγγαρία, καταναλώνει μόλις 900 γραμμάρια κατά άτομο.
Για αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι Έλληνες καταναλωτές να γνωρίζουν την αξία του μελιού, τις χρήσεις του αλλά και πώς να επιλέγουν καλύτερης ποιότητας μέλι, ώστε να δρέψουν όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό προσφέρει.
 
Αυτό προσπαθεί να κάνει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης «Το Κεντρί», ο οποίος σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και την Αναπτυξιακή Ροδόπης πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα «Η διατροφική αξία του μελιού» στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (πρώην Νομαρχία) την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.
 
Σε αυτή οι ομιλητές Ανδρέας Θρασυβούλου, καθηγητής μελισσοκομίας στο εργαστήριο μελιού του ΑΠΘ, Σταυρούλα Γκιουζελίδου, διαιτολόγος-διατροφολόγος και Μιχάλης Βεζυργιανίδης, ζαχαροπλάστης, εξέθεσαν από την πλευρά τους την αξία, τις δυνατότητες και τις χρήσεις του μελιού. 

Νίκος Καρακωστιδης, πρόεδρος μελισσοκομικού συλλόγου «Το Κεντρί» «Συνειδητοποιημένοι καταναλωτές μελιού οι Ροδοπίτες» 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης Γιορτής Μελιού, η οποία έλαβε χώρα την επόμενη μέρα, Σάββατο 1 Οκτωβρίου, στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.
 
Τα μέλη του συλλόγου διοργάνωσαν αυτή την ημερίδα θέλοντας να αναδείξουν τα οφέλη του μελιού ώστε οι Ροδοπίτες να γίνουν πιο ενημερωμένοι πολίτες, σημείωσε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νίκος Καρακωστίδης, τονίζοντας πως ο κόσμος θα μπορέσει «να κατανοήσει ποιο μέλι τρώει, τι μέλι τρώει, ποια είναι η αξία του και ποια θα είναι η επίδραση πάνω στην οργανισμό του».
 
Το κοινό της Ροδόπης, τόνισε, ήταν πάντα συνειδητοποιημένοι και κάνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις για το μέλι, και οι ίδιοι προσπαθούν να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στα αιτήματά τους. Για αυτό άλλωστε και προσκλήθηκαν οι συγκεκριμένοι καλεσμένοι, ώστε να λύσουν όλε τις απορίες των παρευρισκόμενων είτε κατά την ομιλία τους, είτε απαντώντας τις ερωτήσεις που ακολούθησαν. 

Ανδρέας Θρασυβούλου, καθηγητής μελισσοκομίας στο εργαστήριο μελιού του ΑΠΘ «Όποιο μέλι προτιμάτε εσείς, αυτό είναι το καλύτερο» 

«Το μέλι είναι ένα καταπληκτικό προϊόν το οποίο ο καταναλωτής θα πρέπει να βάλει στο πιάτο του» σημείωσε ο κ. Ανδρέας Θρασυβούλου  ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ ο οποίος μίλησε για την ποιότητα του ελληνικού μελιού και τις δυσκολίες παραγωγής του, ενώ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους τι θα πρέπει να διαλέγουν, πώς να προσέχουν το μέλι που υπάρχει στην αγορά αλλά και γιατί θα πρέπει να προτιμήσουν το ελληνικό μέλι και όχι το εισαγόμενο.
 
«Αρχή μου για την ποιότητα είναι ότι το καλύτερο μέλι το παράγει η μέλισσα, από εκεί και πέρα θα πρέπει να πούμε ότι αυτό το καλό υλικό επηρεάζει η ανθρώπινη παρέμβαση. Μπορεί να προκύψει παρέμβαση και από το μελισσοκόμο και από τον καταναλωτή, που δεν είναι ενημερωμένος σε βασικά θέματα, ακόμα και από τον έμπορο-τυποποιητή και διακινητή μελιού» σημείωσε.
 
Βέβαια κάθε παρέμβαση, σε οποιοδήποτε στάδιο, είναι διαφορετική. Ο μελισσοκόμος, τόνισε, δεν θα νοθεύσει το μέλι, γιατί σέβεται τις μέλισσες διαφορετικά δεν θα ασκούσε το επάγγελμα, όμως κάτω από εξαιρετικές συνθήκες οι μελισσοκόμοι μπορεί να δώσουν σιρόπι και αυτό να επηρεάσει κατά τι την ποιότητα του μελιού.
 
Από την άλλη πλευρά οι καταναλωτές έχουν και αυτοί ευθύνες αφού πολλές φορές όταν κρυσταλλώσει το μέλι νομίζουν ότι έχει παλιώσει και το πετούν ή δεν γνωρίζουν ότι το μέλι ποτέ δε λήγει αλλά είναι υποχρεωτικό να μπαίνει ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες, το πετούν, ή μπορεί τέλος να βάλουν το μέλι σε ένα βάζο που περιείχε άλλες ουσίες πριν, όπως καφέ ή θυμάρι, με αποτέλεσμα το μέλι να αποκτήσει τις οσμές αυτών των ουσιών.
 

Τέλος σχετικά με τον έμπορο – τυποποιητή, όπως σημείωσε ο κ. Θρασυβούλου, εκεί μπορεί να εντοπιστεί νοθεία, αναμιγνύοντας το μέλι με μέλι χαμηλότερης ποιότητας, και κατ’ επέκταση φτηνότερο, από το Μεξικό, την Κίνα την Αργεντινή, και να το διαθέσουν σαν ελληνικό, παραπλανώντας τον καταναλωτή.
 
Για αυτό ο κ. Θρασυβούλου θεωρεί σημαντικό ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να επιλέγει το μελισσοκόμο που εμπιστεύεται, ώστε να είναι σίγουρος πως παίρνει άριστης ποιότητας προϊόν, μιας και ο μελισσοκόμος, κατά τον κ. καθηγητή, δεν επεμβαίνει και δεν επηρεάζει αρνητικά το μέλι. «Ο μελισσοκόμος», τόνισε χαρακτηριστικά, «θα του δώσει ποιοτικό μέλι, γιατί στηρίζει την ζωή του στο μέλι, και πρέπει να στηριχθεί στην ποιότητα».
 
Αν δεν έχει δυνατότητα ο καταναλωτής να αγοράσει απευθείας από το μελισσοκόμο μέλι, τότε θα πρέπει να πάει στο τυποποιημένο, και εκεί θα πρέπει να προτιμά το ελληνικό μέλι, το οποίο έχει τη μικρότερη παρέμβαση, και ιδίως μέλι που τυποποιείται από συνεταιρισμούς, αποφεύγοντας το εισαγόμενο μέλι το οποίο έχει θέματα και τείνει να είναι υποβαθμισμένο.
 
Βέβαια υπάρχουν πολλά είδη μελιού, ικανοποιώντας όλα τα γούστα, όπως τα πιο γνωστά πευκόμελα και ανθόμελα, αλλά και μέλι από κουμαριά, που είναι πιο πικρό, το μέλι από βαμβάκι, που έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση, και άλλα, με τον κ. Θρασυβούλου να τονίζει πως «όποιο μέλι προτιμάτε εσείς, αυτό είναι το καλύτερο». 

Σταυρούλα Γκιουζελίδου, διαιτολόγος-διατροφολόγος
«Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές από την αρχαιότητα»

 
Για τη διατροφική αξία αλλά και τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού μίλησε η κ. Σταυρούλα Γκιουζελίδου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, τονίζοντας πως οι τελευταίες είναι γνωστές από την αρχαιότητα.
 
Η διατροφική αξία του μελιού είναι εξαιρετικά σημαντική, τόσο όσο αφορά την ενέργεια που μας δίνει ως άμεση πηγή ενέργειας, όσο και λόγω της έντονης αντισηπτικής και αντικαρκινικής δράσης.
 
«Το μέλι μπορεί να ενταχθεί και στη δίαιτα» τόνισε η κ. Γκιουζελίδου, «μιας και παρόλο που έχει αρκετές θερμίδες, κάποιος που θέλει να φάει ένα γλυκό, όταν το “ζητά” ο οργανισμός του, μπορεί να το αντιμετωπίσει ως την καλύτερη επιλογή».
 

Μιχάλης Βεζυργιαννίδης, ζαχαροπλάστης «Το μέλι μπαίνει παντού και δίνει τη δική του αξία, τη δική του γεύση και το αποτέλεσμα που θέλει ο ζαχαροπλάστης» 

 
Για το κομμάτι της ζαχαροπλαστικής μίλησε ο κ. Μιχάλης Βεζυργιαννίδης, ζαχαροπλάστης, σημειώνοντας πως για τον ανθρώπινο οργανισμό το μέλι έχει μεγαλύτερη ανοχή στη διατροφή του σε σχέση με τη ζάχαρη.
 
«Υπάρχει μακραίωνο παρελθόν μεταξύ μελιού και ζαχαροπλαστικής. Υπάρχουν μείξεις ή προσμίξεις οι οποίες δίνουν αποτέλεσμα που εξαρτάται άμεσα με το τι αρέσει στον άνθρωπο είτε σε ζύμες είτε σε γλυκά,» επεσήμανε, τονίζοντας πως το μέλι δίνει ευεξία και μακροζωία.
 
«Ειδικότερα στη ζαχαροπλαστική, είτε μιλάμε για σιροπιαστά είτε για παγωτό είτε έχει να κάνει με ζύμες και κρέμες, το μέλι μπαίνει παντού και δίνει τη δική του αξία, τη δική του γεύση και το αποτέλεσμα που θέλει ο ζαχαροπλάστης και αυτά που θέλει να αναδείξει» έκλεισε ο κ. Βεζυριαννίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.