Το ιστορικο πρωτοκολλο ορκωμοσιας του δημαρχου Κομοτηνης Χριστου Μαρκιδη

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που επιφυλάσσει η εργασία σε μια εφημερίδα είναι ο διάλογος με τους αναγνώστες, ο οποίος όταν διενεργείται με συμπολίτες ικανής ηλικίας που είχαν σχέση με το δημόσιο βίο της πόλης, καθίσταται ιδιαιτέρως ενδιαφέρων. Τέτοιου είδους χαρακτηριστικά έχει και ο διάλογός μας με τον αγαπητό συμπολίτη κ.Δώδο, ζώσα πηγή ιστορίας, ο οποίος και οι προτροπές του ήταν η αφορμή και για το εκτενές αφιέρωμα του ιστορικού συνεργάτη μας Ιωάννη Σιδηρά στα δυο κανόνια της Κομοτηνής, που κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, μετακόμισαν από το χώρο της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας που εδρεύει στην Κομοτηνή στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, και όχι μόνον…
 
Αφού ο κ.Δώδος με αφορμή το επίσης εκτενές αφιέρωμα στην αείμνηστη εκπαιδευτικό και μελετήτρια της τοπικής ιστορίας Μαρίας Κολοζώφ-Μαρκίδου μας επεφύλαξε μια ιδιαίτερα σημαντική έκπληξη, αποστέλλοντας την επιστολή που φιλοξενείται ακολούθως, με την οποία μας ενεχείρισε επίσης αντίγραφο του πρώτου πρακτικού του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που συγκροτήθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους που αναδείχθηκαν στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 1944, μετά από πρόσκληση του πλειοψηφούντος δημοτικού συμβούλου κ.Χρίστου Μαρκίδη, ο οποίος, μετά από ψηφοφορία και σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ.2 του τότε Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκλέγεται παμψηφεί δήμαρχος από το σύνολο των παρισταμένων 17 δημοτικών συμβούλων.
 
Το πρακτικό αυτό ως έγγραφο μεγάλης ιστορικής αξίας για τις νεότερες, ιδιαίτερα, γενιές, αφού αποτυπώνει μια από τις σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της πόλης, ενημερώνοντάς μας και για τους κομοτηναίους συμπολίτες που απετέλεσαν το δημοτικό συμβούλιο εκείνης της εποχής, μεταγράφηκε και δημοσιεύεται ως έχει, μαζί με φωτογραφίες των σελίδων του.
 
Χρίστος Μαρκίδης λοιπόν, πρώτος δήμαρχος Κομοτηναίων αμέσως μετά την απελευθέρωση…

Κείμενα-Επιμέλεια: Τ.Κ.-Β.

Ι. Η επιστολή του Κωνσταντίνου Δώδου

Κομοτηνή 20 Φεβρουαρίου 2016
 
Κυρία
Νατάσσα Βαφειάδου
Εκδότρια εφημερίδας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ»
 
Κυρία Νατάσσα,
 
Με πολύ αγάπη διάβασα στον «ΠτΘ» τις 16-1-2016 το περισπούδαστο Αφιέρωμα του Θεολόγου-Εκκλησιαστικού Ιστορικού-Νομικού κ. Ιωάννη Ελ. Σιδηρά στην αοίδιμο εκπαιδευτικό και συγγραφέα συμπολίτισσα Μαρία Κολοζώφ-Μαρκίδου. Άξιος επαίνου και έξαρσης ο από Θεού χαρισματικός ερευνητής! Το αφιέρωμα μού ζωντάνεψε μνήμες με την οικογένεια της μεταστάσης με την οποία στενοί φιλικοί δεσμοί με συνέδεαν, μια από τις οποίες είναι η ακόλουθη:
 
Στο γραφείο μου του Δήμου Κομοτηνής εμφανίζεται ένα πρωινό η Μαρία Κολοζώφ και με παρακαλεί να αναζητήσω στο Αρχείο του Δήμου το πρωτόκολλο Ορκωμοσίας του συζύγου της Χρίστου Μαρκίδη ως Δημάρχου, γιατί οι μέχρι τότε προσπάθειές της απέβησαν άκαρπες. Με πολλή Αγάπη ανέτρεξα στο Αρχείο και ύστερα από μεγάλη προσπάθεια ανέσυρα από τον απεριποίητο και κατασκονισμένο όγκο βιβλίων και εγγράφων το επίμαχο πρακτικό του 1944! Σαν συνέχεια του αφιερώματος σας αποστέλλω φωτοαντίγραφο, με την παράκληση να δημοσιευθεί ως έχει, για τον Δήμαρχο που τον χαρακτήριζε το ήθος, η εντιμότητα και η αγάπη του Λαού μας! Στη συνέχεια με πρωτοβουλία μου αναρτήθηκε η φωτογραφία του στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και στη χρονική σειρά των διατελεσάντων Δημάρχων από της Απελευθερώσεως της Κομοτηνής!
 
Αυτές οι δύο προσωπικότητες που με πολλή αγάπη υπηρέτησαν την Κομοτηνή μας, προτείνω να τιμηθούν ως εξής: α) Για μεν την Μαρία Κολοζώφ-Μαρκίδου να οργανωθεί Φιλολογικό Μνημόσυνο από την Φιλόλογο – νεοεκλεγείσα ως Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης κ. Μαίρη Κοσμίδου, να προβληθεί δε το πλούσιο Λαογραφικό συγγραφικό της έργο από τον καταξιωμένο Καθηγητή της Λαογραφίας του Δ.Π.Θ. κ. Μανώλη Βαρβούνη και β) Για τον αοίδιμο Δήμαρχο Χρίστο Μαρκίδη ο δήμαρχός μας κ. Γεώργιος Πετρίδης, με τις γνωστές ευαισθησίες του, να επιδώσει διά των απογόνων του μεταστάντος την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση σε Ειδική Τελετή κατά τον επικείμενο επετειακό εορτασμό (14-5-2016) Απελευθερώσεως της πόλης μας.
 
Με πολλή εκτίμηση
 
Κώστας Δώδος

ΙΙ. Το πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου
«Συνεδρίασις Δημοτικού Συμβουλίου 30-ΧΙ-1944

Αριθ. απόφ. 1
 
Εν Κομοτινή σήμερον την τριακοστήν Οκτωβρίου του χιλιοστού εννεακοσιοστού τεσσαρακοστού τετάρτου (1944) έτους ημέραν Δευτέραν και ώραν 3ην μ.μ. οι κατά τας εκλογάς της 15ης Οκτωβρίου ε.ε. επιτυχόντες δημοτικοί σύμβουλοι συνήλθον εις το Δημαρχιακό Κατάστημα κατόπιν της υπ’ αριθ. 389 προσκλήσεως του κατά τας εκλογάς τας πλείονας λαβόντος ψήφους Δημοτικού Συμβούλου Χρίστου Μαρκίδου και υπό την προεδρείαν αυτού προς συγκρότησίν των εκ Σώμα παρόντων των 1)Χρίστου Μαρκίδου, 2) Θεολ. Ιωαννίδου, 3) Δημ. Μποζαντζίδου, 4) Νικ. Ιντζόγλου, 5) Μαρίας Κοκκινέλη, 6) Μελ. Αυδή, 7) Νεκ. Νικολαΐδου, 8) Κων. Κρόκου, 9) Δημ. Ιωαννίδου, 10) Κων. Μπαρδούκη, 11) Νικ. Κηπουρού, 12) Ζαφ. Ζαφειριάδου, 13) Φεχμή Χ. Οσμανλή, 14) Χουσεΐν Αλή Ντερέ, 15) Αχμέτ Αλή, 16) Τεφφίκ Αλή Τσινσεκτσή και 17) Μεχμέτ Χατζημπραήμ Ογλού, απόντος του Αλή Απτουραχμάν, κωλυομένου.
 
Ενεργηθείσης ψηφοφορίας συμφώνως προς το άρθρο 23 παρ. 2 του Κώδικος της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως διά την εκλογήν Δημάρχου εκ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκλέγεται παμψηφεί ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρίστος Μαρκίδης.
 
2.
 
Ενεργηθείσης ψηφοφορίας συμφώνως προς το άρθρον 23 παρ. 2 του Κώδικος της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως διά την εκλογήν δύο αναπληρωτών του Δημάρχου εκ των μελών του Δημ. Συμβουλίου εκλέγονται τοιούτοι οι Δημοτ. Σύμβουλοι: α) Δημ. Μποζαντζίδης διά ψήφων δέκα τριών και β) ο Κων. Μπαρδούκης διά ψήφων εννέα, μειοψηφούντων του Θεολ. Ιωαννίδου λαβόντος ψήφους πέντε, της Μελπομένης Αυδή ψήφους τρεις, του Κων. Κρόκου ψήφ. δύο και Φεχμή Οσμανλή ψηφ. μίαν.
 
3.
 
Γενομένης ψηφοφορίας διά την εκλογήν συμφώνως προς το άρθρον 23 παρ. 2 του Κώδικος της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως γραμματέως του Δημοτικού Συμβουλίου, εκλέγεται τοιούτος ο Δημοτικός Σύμβουλος Κων. Κρόκος διά ψήφων ένδεκα (11) μειοψηφούντων των Θεολ. Ιωαννίδου διά ψήφων 3, Μελπομένης Αυδή διά ψήφου 1, δύο εκ των Συμβούλων δόντων λευκήν ψήφον.
 
4.
 
Γενομένης ψηφοφορίας συμφώνως προς το άρθρον 23 παρ. 2 διά την εκλογήν ταμίου του Δημοτικού Συμβουλίου εκλέγεται τοιούτος ο Δημ. Σύμβουλος Νικ. Ιντζόγλου διά ψήφων εννέα (9) μειοψηφούντων των Θεολ. Ιωαννίδου διά ψήφων (6) εξ και Φεχμή Οσμανλή διά ψήφων δύο (2).
 
5.
 
Γενομένης ψηφοφορίας διά την εκλογήν τριών μελών της Δημαρχιακής Επιτροπής συμφώνως προς το άρθρον 23 παρ. 3 του Κώδικος της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, δεδομένου ότι ο Δήμαρχος και ο Ταμίας εκλεγέντες ήδη είνε απαραίτητα μέλη της Δημαρχ. Επιτροπής, αναδεικνύεται ως μέλος της Δημαρχ. Επιτροπής ο Φεχμή Οσμανλή διά ψήφων 17 ήτοι παμψηφεί των λοιπών (λαβόντων διαγράφεται μία λέξις) ήτοι παμψηφεί των λοιπών μη συγκεντρωσάντων την απόλυτον πλειοψηφίαν ως ορίζει το ως άνω άρθρον 23 παρ. 3 του Κώδικος καθόσον η εκ των Συμβούλων Μελπ. Αυδή έλαβε ψήφους 8, ο Κ. Κρόκος 7, ο Μεχμέτ Χατζηιμπράμ 6, ο Τεφφίκ Αλή Τσινσεκτσή 6, ο Θ. Ιωαννίδης 3, η Μαρία Κοκκινέλη 3, ο Ν. Νικολαΐδης 2, ο Κ. Μπαρδούκης 2, και ο Ζαφ. Ζαφειριάδης 1. Γενομένης και της υπό του αυτού ως άνω άρθρου προβλεπομένης δευτέρας ψηφοφορίας αναδεικνύονται μέλη της Δημαρχ. Επιτροπής οι Δημ. Σύμβουλοι Μελπομένη Αυδή διά ψήφων ένδεκα (11) και Κ. Κρόκος διά ψήφων εννέα (9).
 
Καθ’ ο περί ώραν 5:15 μ.μ. λύεται η Συνεδρίασις.
 
Ο Δήμαρχος           Ο Γραμματεύς        Οι Σύμβουλοι»
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.