Το Ινστιτουτο Εργασιας της ΓΣΕΕ «συμμαχος» των εργαζομενων και ανεργων

Στα εργατικά κέντρα Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης, Συμβουλευτικής εργαζομένων και ανέργων - Δωρεάν ατομική και ομαδική συμβουλευτική και πληροφόρηση με στόχο την αντιμετώπιση των αρνητικών δεδομένων της κρίσης

Η μακροχρόνια οικονομική κρίση επέφερε μία σειρά σημαντικών ανατροπών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, επηρεάζοντας άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και ο εργασιακός τομέας.

Στο πέρασμα των ετών αυτών πολλές από τις κατακτήσεις των εργαζομένων ανατράπηκαν, ενώ και το ίδιο το κράτος «δοκιμάστηκε» ως προς την ικανότητα του να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των περισσότερων κοινωνικών ομάδων.

Με τα δεδομένα αυτά καθώς και την αυξημένη εργασιακή επισφάλεια που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ανέπτυξε μία νέα πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση αυτών των αρνητικών επιπτώσεων για τους εργαζομένους, μέσα από την σύσταση ενός δικτύου ενημέρωσης, πληροφόρησης και συμβουλευτικής εργαζομένων και ανέργων, με έμφαση και προτεραιότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης.

Στόχος του δικτύου αυτού, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση – ΕΣΠΑ 2014-2020» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο, είναι αφενός η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση, αφετέρου η διαμεσολάβηση και υποστήριξη σε εργαζόμενους Έλληνες και οικονομικούς μετανάστες για θέματα εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθώς και για θέματα απασχόλησης και κατάρτισης.

Το δίκτυο αυτό έχει ξεκινήσει ήδη την λειτουργία του, ενώ από τον περασμένο Οκτώβριο «φιλοξενείται» τόσο στην Ροδόπη όσο και στην Αλεξανδρούπολη, στα εργατικά κέντρα των δύο νομών, προσφέροντας τη δυνατότητα της δωρεάν ενημέρωσης εργαζομένων και ανέργων, που το επιθυμούν.

Συγκεκριμένα η κ. Εύη Θεοχαρίδου βρίσκεται στο εργατικό κέντρο της Κομοτηνής κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, 9 το πρωί με 2 το μεσημέρι, ενώ τις αντίστοιχες ώρες βρίσκεται στο εργατικό κέντρο Αλεξανδρούπολης κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.

Η κ. Θεοχαρίδου μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και την εκπομπή «Βόλτα στην Ενημέρωση» για τις υπηρεσίες του δικτύου, εξηγώντας πως κάθε ωφελούμενος μπορεί να επισκεφθεί τη δομή και να καταθέσει το ερώτημά του σχετικά με ζητήματα που άπτονται του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Δίκτυο απευθύνεται σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικής νομοθεσίας και πολιτικών απασχόλησης, καθώς και ζητήματα που ενδιαφέρουν τους απασχολούμενους σε επιχειρήσεις, καθώς και σε ανέργους, στα πεδία της απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης με σκοπό την ένταξη /επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Οι τρόποι υποστήριξης των εργαζομένων

Ως προς τους τρόπους υποστήριξης των εργαζομένων προσφέρει εξατομικευμένη πληροφόρηση για θέματα εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας (συνταξιοδοτικά, αποζημιώσεις, βλαπτικές μεταβολές κ.α.). Έργο της ιδίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι να καταγράψει και να  υποβάλλει το ερώτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που διαθέτει το δίκτυο, το οποίο εν συνεχεία θα επεξεργαστεί ομάδα νομικών στην Αθήνα που θα αποστείλει την απάντηση η οποία δια μέσου της κ. Θεοχαρίδου θα κοινοποιηθεί στον ωφελούμενο.

Το δίκτυο προσφέρει ακόμα ενημερωτικά δελτία σχετικά με την ισχύουσα εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία, ενώ ένας από τους σημαντικότερους τομείς αφορά στην δια ζώσης και εξ  αποστάσεως πληροφόρηση που προσφέρει για θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιδοτούμενα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, νέες θέσεις εργασίας, εργασιακά δικαιώματα και επαγγελματικά περιγράμματα.

Πέραν από την εξατομικευμένη πληροφόρηση, όπως έκανε γνωστό η κ. Θεοχαρίδου, δίνεται και η δυνατότητα ομαδικών εργαστηρίων πληροφόρησης και συμβουλευτικής για εταιρείες, φορείς του δημοσίου κ.ο.κ. σε θέματα που αφορούν τους εργαζομένους, όπως για παράδειγμα η διαχείριση συγκρούσεων στο χώρο εργασίας, η επικοινωνία στον χώρο εργασίας καθώς και το εργασιακό άγχος.

Τέλος το δίκτυο προσφέρει και τη διά ζώσης Επαγγελματική Συμβουλευτική μέσω εξ ατομικευμένης υποστήριξης ή/και ομαδικών εργαστηρίων σχετικά με τον σχεδιασμό επαγγελματικής σταδιοδρομίας, τεχνικές αναζήτησης εργασίας, ανάπτυξη επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, από την σύνταξη ενός βιογραφικού σημειώματος ή μίας συνοδευτικής επιστολής έως και τις λύσεις εξεύρεσης εργασίας.

Πρωτοβουλία υπηρεσίας νομικής πληροφόρησης

«Πρόκειται για μία πρωτοβουλία νομικής πληροφόρησης και όχι νομική υποστήριξης» εξήγησε η ίδια χαρακτηριστικά, ενώ, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα του δικτύου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τα εργασιακά του δικαιώματα, πολλές φορές δεν γνωρίζει τι υπογράφει ή ποιες είναι οι λύσεις για την εργασιακή ανασφάλεια στην οποία μπορεί να έχει περιέλθει».

Αυτό το κενό έρχεται να συμπληρώσει το δίκτυο οι υπηρεσίες του οποίου όπως επεσήμανε προσφέρονται εντελώς δωρεάν και με απόλυτη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των ωφελούμενων. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε, «από την στιγμή που έρχονται στην δομή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα θα παραμείνουν εκεί».

Η κ. Θεοχαρίδου εξήγησε πως σε περιπτώσεις που αφορούν την συμβουλευτική σε ζητήματα όπως η ανάπτυξη επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων η ενεργή συμμετοχή του ωφελούμενου στη διαδικασία είναι, αν όχι απαραίτητη, επιθυμητή, ωστόσο, όπως έκανε γνωστό, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει το ερώτημα του σε ό,τι αφορά τους πυλώνες της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων και δια τηλεφώνου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.