Το γεωπολιτικο πλαισιο και οι δυναμικες της Ανατολικης Μεσογειου

Αναλύθηκαν από τον καθηγητή Ιωάννη Μάζη στην εκδήλωση του «Ροδόπης Σκέψη»

Το πώς διαμορφώνεται σήμερα το γεωπολιτικό πλαίσιο τόσο της περιοχής όσο και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και το πώς αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν τον ελληνικό χώρο, συζητήθηκαν στην τρίτη κατά σειρά εκδήλωση που διοργάνωσε την προηγούμενη Παρασκευή ο κύκλος ενεργών πολιτών «Ροδόπης Σκέψη» στη Λέσχη Κομοτηναίων.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ιωάννης Μάζης ο οποίος και ανέπτυξε τις θεματικές αυτές, επικεντρώνοντας κυρίως στο παράδειγμα της Τουρκίας και στην αναθεωρητική όπως την χαρακτήρισε συμπεριφορά της γείτονος των τελευταίων χρόνων.  

Ιωάννης Μάζης «Εκείνος ο οποίος θεωρεί ότι έχει τον Θεό με το μέρος του δημιουργεί δυναμικές επικίνδυνες για την ισορροπία και την ασφάλεια της περιοχής» 

Όπως τόνισε ο κ. Μάζης μιλώντας στον «ΠτΘ» «η τουρκική πολιτική από την εποχή του Ινονού μέχρι σήμερα είναι η ίδια, αλλάζει απλά περιτύλιγμα, με τη διαφορά ωστόσο πως σήμερα είναι πιο επικίνδυνη, γιατί στην πολιτική συζήτηση αναμειγνύεται και ο Θεός». «Ειδικά εκείνος ο οποίος θεωρεί ότι έχει τον Θεό με το μέρος του δημιουργεί δυναμικές επικίνδυνες για την ισορροπία και την ασφάλεια της περιοχής» εξήγησε, υπογραμμίζοντας πως ο Ταγίπ Ερντογάν «και βασίζεται στο γεγονός ότι ο Θεός είναι με το μέρος του και υποστηρίζεται από ένα ανελεύθερο, αντιδημοκρατικό, ολοκληρωτικό και θεοκρατικό καθεστώς, δημιουργώντας ως συνέπεια έναν παράγοντα αστάθειας για την περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου και προβλήματα και στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ αλλά και γενικότερα στην περιοχή».
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε την τρίτη για τον κύκλο ενεργών πολιτών «Ροδόπης Σκέψη» η οποία μετρά ήδη έναν χρόνο ζωής, με περισσότερα από 50 εγγεγραμμένα μέλη. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Πεταλωτής, ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης, η πολιτευτής της ΝΔ κ. Βούλα Ελευθεριάδου, ο πρόεδρος του Α.Σ. «Ηρόδικος» κ. Μιχάλης Ραγκούσης, ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής κ. Στεπάν Ματεοσιάν και η πρόεδρος του τμήματος Κομοτηνής «Θυγατέρες της Πηνελόπης» κ. Έλπη Μπλεκάτση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.