Το Φυτοπλαγκτον ταλαιπωρει 800 παρακτιους αλιεις

Αναζητείται λύση για την στήριξη των αλιέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. 800 παράκτιοι αλιείς ζητούν την στήριξη της πολιτείας μετά τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν λόγω της εμφάνισης του φυτοπλαγκτόν σε μια μεγάλη θαλάσσια έκταση, για πρώτη φορά ακόμη και τους χειμερινούς μήνες.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Δημήτρη Σταμάτη και με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (κ.κ. Παλαιοκώστα και Μητρόπουλου από την Διεύθυνση Αλιείας) με την συμμετοχή των εκπροσώπων των αλιέων και επιστημονικών υπεύθυνων καταβλήθηκε προσπάθεια να εξευρεθεί λύση για την αποκατάσταση του απολεσθέντος εισοδήματος.

«Υπάρχουν περιορισμοί απ΄ την Ευρωπαϊκή Ένωση, διερευνούν οι αρμόδιες υπηρεσίες το καθεστώς των αποζημιώσεων, και το πώς με πάγιο και σταθερό τρόπο θα αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις.» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας και σημείωσε ότι στόχος είναι να αποσπάσουν την έγκριση της Ε.Ε. για να αποζημιώσει το ελληνικό κράτος τους πληγέντες αλιείς. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Παγώνη, πρόεδρο του Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Νέας Περάμου Καβάλας και Διοικητικό μέλος της Ομοσπονδίας των Παράκτιων Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης οι αλιείς έχουν χάσει το εισόδημά τους μένοντας καθηλωμένοι στη στεριά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρόμοιο φαινόμενο είχε σημειωθεί και το 2004

Σύμφωνα με τον Αργύρη Καλιανιώτη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας η τελευταία φορά που σημειώθηκε παρόμοιο φαινόμενο ήταν το 2004.

«Από τον Δεκέμβριο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου έχουμε ένα «ανακάτεμα» της θάλασσας, δεν έχουμε στρώματα νερού με διαφορετική θερμοκρασία, αλλού πιο ζεστά και αλλού πιο κρύα, όλο το νερό έχει μία θερμοκρασία και ανακατεύονται με αποτέλεσμα όλα τα υλικά του πυθμένα να ανεβαίνουν στην επιφάνεια» εξηγεί ο κ. Καλιανιώτης και σημειώνει ότι το πλαγκτόν εμφανίζεται όταν σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που συνέβη και αυτή την εποχή. «Πρόκειται για φαινόμενο το οποίο διαρκεί καιρό, παρά τις προβλέψεις αρχικώς, ότι θα ήταν περιορισμένο και θα εξαφανιζόταν με τους πρώτους νότιους άνεμους, με αποτέλεσμα οι αλιείς να μην ψαρεύουν»σημειώνει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα έχει περιοριστεί το εισόδημά των αλιέων τουλάχιστον στο μισό. Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός και το νέο πλαίσιο επιτρέπει στους αλιείς να διεκδικήσουν αποζημιώσεις αρκεί να καταθέσουν σχετική μελέτη με την οποία θα πιστοποιείται η απώλεια «Πρέπει να αποδειχθεί ότι το φαινόμενο του πλαγκτόν ήταν έκτακτο γιατί αλλιώς δεν προβλέπεται αποζημίωση και να εκτιμηθεί και το ύψος της ζημιάς.» εξηγεί ο κ. Καλιανιώτης.

Δέκα προβλήματα αναζητούν λύση…

Δεκάδες ανοικτές πληγές καλούνται να επουλώσουν οι παράκτιοι αλιείς. Σύμφωνα με τον κ. Παγώνη η ανάγκη στήριξης της αλιείας με την δημιουργία υποδομών και την ικανοποίηση χρόνιων προβλημάτων είναι επιτακτική όσο ποτέ. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ζητείται:

1ον Η προμήθεια πετρελαίου για τα αλιευτικά σκάφη, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προμήθειας. Διώκονται ψαράδες και επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα γιατί για την ανάγκη να κινήσουν τα σκάφή τους χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης.

2ον Η καταγραφ των «Ποσειδωνιών» Περιφέρειας. Στην Περιφέρεια, όπως εξηγούν, υπάρχουν πολλές «Ποσειδωνίες» και «Τραγάνες» (αλιευτικά καταφύγια) που σύμφωνα με τον Ε.Κ. 1967/2006 προστατεύονται από τα συρόμενα εργαλεία. Επιβάλλεται η χρηματοδότηση Μελέτης καταγραφής «Ποσειδωνιών».

3ον Η ένταξή τους στο καθεστώς αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και της παράκτια αλιείας.

4ον Η άσκηση πραγματικών ελέγχων, από τα αρμόδια όργανα στα λιμάνια, στις ιχθυόσκαλες και στην αγορά για τα υπομεγέθη αλιεύματα και τα εισαγόμενα ψάρια που βαπτίζονται ελληνικά.

5ον Η απαγόρευση όλων των επαγγελματικών εργαλείων στους ερασιτέχνες και η άσκηση συνεχών ελέγχων.

6ον Η απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας μετά τη δύση του ηλίου και πριν την ανατολή. «Να απαγορευτεί άμεσα το πυροφάνι από τους ερασιτέχνες» ζητούν οι παράκτιοι αλιείς.

7ον Η δημιουργία στην περιφέρεια συμβουλίου αλιευτικής πολιτικής με συμμετοχή των ψαράδων – επιστημόνων – υπηρεσιών, για την διαχείριση των αλιευτικών προβλημάτων, όπως γίνεται στις χώρες της Ε.Ε. Ακόμη και η κατάσταση στα λιμάνια της περιοχής είναι προβληματική, καθώς απουσιάζουν οι στοιχειώδεις υποδομές και οι αλιείς αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως: την έλλειψη τουαλετών, στέγης για λιμεναρχεία, φωτισμού, ύδρευσης, ύπαρξης ψυγείων, αποθηκών, ράμπων κ.α.

8ον Οι αλιείς απαιτούν τη συμμετοχή τους σε όλα τα λιμενικά ταμεία και θυμίζουν ότι πρόκειται για αίτημα διαχρονικό.

9ον Τον ορισμό των λιμανιών εκφόρτωσης για να ελέγχονται τα υπομεγέθη, καθώς και τα χρησιμοποιούμενα εργαλεία (όπως τα δίχτυα τράτας.).

10ον Την επάνδρωση και τον εξοπλισμό των λιμεναρχείων της περιφέρειας με απαραίτητα για την αστυνόμευση μέσα

Πρόβλημα και με τους ιδιοκτήτες γρι-γρι

Μπορεί να επέστρεψαν στην εργασία τους οι ιδιοκτήτες γρι- γρι μετά την ικανοποίηση του αιτήματός τους με απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αλέξανδρου Κοντού και Γιώργου Βουλγαράκη αντιστοίχως, για παρέκκλιση του κανονισμού της Ε.Ε., που τους επέβαλε να ψαρεύουν σε βάθη μεγαλύτερα από το 70% του ύψους των διχτύων τους. Ωστόσο, το μέτρο βρίσκει αντίθετο τους παράκτιους αλιείς, που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Σ. Μωραΐτη δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να προβούν σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.