Το “First Earth Weekend” ερχεται για να δωσει το «στιγμα» του στην Κομοτηνη

Σπύρος Νταντανίδης: «Αυτό που οραματιστήκαμε ήταν πολύ μεγαλύτερο αλλά υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες επιδιώξαμε κάτι μικρό που θέλουμε να είναι ζεστό, γλυκό κι ωραίο»

Για το ερχόμενο διήμερο φεστιβάλ “First Earth Weekend” που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην πόλη μας για πρώτη φορά από την Gro2be μίλησε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του Ράδιο Παρατηρητής, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας ο κ. Σπύρος Νταντανίδης.

Ο λόγος για ένα διήμερο Φεστιβάλ που απευθύνεται σε κάθε ηλικιακή κατηγορία των συμπολιτών μας, με επίκεντρο ωστόσο τα παιδιά – καθώς βασική αρχή της ομάδας όπως τόνισε ο ίδιος είναι πως η αλλαγή μπορεί να προέλθει από τις νεότερες γενιές – και καλείται να υπερασπίσει τον βασικό άξονα της ομάδας την διάδοση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Πριν όμως από τα του φεστιβάλ ο κ. Νταντανίδης αναφέρθηκε στους σκοπούς ίδρυσης της Gro2be εξηγώντας πως «τον Γενάρη του 2020 μαζί με τον Άγγελο, τον Δημήτρη και τον Χρυσόστομο ξεκινήσαμε μια προσπάθεια στην Κομοτηνή για μια περιβαλλοντική οργάνωση, η οποία όμως θα έχει και το πολιτιστικό γνώρισμα μέσα της, αλλά κυρίως την κοινοτική προσπάθεια. Θέλουμε κάθε δράση να έχει να κάνει με την κοινότητα. Να μην είναι κάτι που γίνεται ενημερωτικά. Δεν είμαστε επιστήμονες, δεν είμαστε άνθρωποι που μπορούμε να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο, αλλά μπορούμε να υποστηρίξουμε την έντονη δράση μέσα στην κοινότητα».

Όσο για το φεστιβάλ αυτό καθ’ εαυτό ο κ. Νταντανίδης σημείωσε πως «έχει να κάνει με τη γη που είναι το σπίτι του ανθρώπου, και ουσιαστικά το πώς μπορούμε να στεγαστούμε και να λειτουργήσουμε μέσα στο περιβάλλον και στη γη, όχι εχθρικά, ούτε αμυντικά, ούτε παθητικά, αλλά καταφέρνοντας να γίνουμε κομμάτι της».

Βήμα στους ανθρώπους που προσπαθούν για την αλλαγή

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φεστιβάλ περιλαμβάνει δύο προβολές ταινιών, μια για παιδιά μία για ενήλικες, κάποιες ομιλίες, από ομιλητές όπως το kookoonari και διάφορες άλλες δραστηριότητες για παιδιά. «Την πρώτη μέρα θα μιλήσουμε για το zero waste και θα μάθουμε τρόπους που μπορεί αυτό να επιτευχθεί τόσο στην καθημερινότητα μας αλλά και στις βαριές βιομηχανίες. Θα μιλήσουμε επίσης για το αποτύπωμα του άνθρακα αλλά και τον εθελοντισμό. Αυτή τη μέρα θέλουμε να δώσουμε βήμα σε ανθρώπους που ουσιαστικά έχουν κάνει κάποια πράγματα ή οραματίζονται κάποια πράγματα τα οποία εμείς θαυμάζουμε και αγαπούμε, όσον αφορά την προσπάθεια για τη βελτίωση της αντίληψης του κοινού πολίτη σε σχέση με το περιβάλλον» εξήγησε ο κ. Νταντανίδης για να συμπληρώσει πως η δεύτερη μέρα είναι πιο πολύ στοχευμένη σε παιδιά. «Θα κάνουμε» εξήγησε «με τη βοήθεια εθελοντών μας ένα μικρό παιχνίδι κυνήγι θησαυρού, όπου τα παιδιά θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτή τη μορφή του παιχνιδιού, αλλά και να μαζέψουν σκουπίδια, να αντιληφθούν πώς θα τα πετούν και πού και μετά θα κερδίσουν και κάποια δώρα».

Δοκιμαστική προσπάθεια ένεκα του κορωνοϊού που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες

«Είναι μια δοκιμαστική προσπάθεια δραστηριοποίησης μέσα σε αυτούς τους καιρούς» ξεκαθάρισε ο κ. Νταντανίδης αναφερόμενος στις βλέψεις αυτού του πρώτου εγχειρήματος για να προσθέσει πως «δεν έχουμε προσδοκίες να κάνουμε ένα φεστιβάλ τεράστιο αυτή τη στιγμή. Αυτό που οραματιστήκαμε ήταν πολύ μεγαλύτερο αλλά υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες επιδιώξαμε κάτι μικρό που θέλουμε να είναι ζεστό, γλυκό κι ωραίο. Θα έχουμε παρουσιαστή τον Ιωακείμ Ιωακειμίδη, και θα έχουμε τον χώρο του θερινού ΔΗΠΕΘΕ για να μπορούν να διατηρηθούν οι αποστάσεις. Δεν είναι μια προσπάθεια που μετά θα συζητηθεί και θα είναι πάρα πολύ μεγάλο για την πόλη. Είναι όμως μια προσπάθεια που γίνεται από νέους ανθρώπους, είναι ανοιχτό το κάλεσμα προς όλες τις οικολογικές κινήσεις που έχει η περιοχή, και θέλουμε να δούμε ανθρώπους όλων των ηλικιών.  Ξεκινάμε από τα παιδιά γιατί πιστεύουμε ότι εκεί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Ελπίζω ότι είναι μία καλή δοκιμαστική δραστηριοποίησης, ώστε, αν ξεκινήσουν να γίνονται λίγο καλύτερα τα πράγματα, να μπορέσουμε ουσιαστικά να επανακινητοποιηθούμε σαν Gro2be και ως άνθρωποι γενικότερα.

Κλείνοντας, ο κ. Νταντανίδη απευθύνθηκε σε όσους θέλουν να συμμετέχουν εθελοντικά στο Φεστιβάλ επισημαίνοντας ναι μεν πως «έχουμε ήδη κάποιους εθελοντές», αλλά «το να βοηθήσουν εθελοντικά όσοι θέλουν είτε με την επαφή με τα παιδιά, είτε με τον χώρο, είτε με την καθαριότητα, θα χαρούμε πάρα πολύ» ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την αρωγή τους τη ΔΚΕΠΠΑΚ «που πάντα υπάρχει μια καλή σχέση σε ό,τι αφορά τη δημιουργία τέτοιων εκδηλώσεων» και το θερινό ΔΗΠΕΘΕ «που μας φιλοξενεί με αρκετά ανοιχτή αγκαλιά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.