«Το Φεβρουαριο τα ονοματα των υποψηφιων δημαρχων και νομαρχων»

Σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα το πρωί του Σαββάτου με την παρουσία του επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Δημοτικών Εκλογών κ. Αλέκου Παπαδόπουλου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής, οι Συντονιστές, οι υπεύθυνοι για την αυτοδιοίκηση των Νομαρχιακών Επιτροπών των πέντε νομών της Περιφέρειας και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Ο ΠτΘ συζητά σήμερα με τον Συντονιστή της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ ΑΜΘ κ. Παναγιώτη Ζαπάρτα για τη σύσκεψη και γενικότερα για τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

ΠτΘ: Ξεκινώντας κ. Ζαπάρτα, θα ήθελα να μας ενημερώσετε για το πλαίσιο της συζήτησης της σύσκεψης…

Ζ.Π: Η συζήτηση είχε δύο διαστάσεις σε σχέση με τις επικείμενες διαδικασίες και μ’ αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η μία αφορούσε στην πολιτική διάσταση των διαδικασιών και η άλλη αφορούσε καθαρά την κομματική, δηλαδή την διαδικασία του τρόπου με τον οποίο προχωράμε οι δημοτικές οργανώσεις, οι νομαρχιακές επιτροπές και η περιφερειακή επιτροπή. Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της πολιτικής διάστασης, ξεκαθαρίστηκε ότι όλη αυτή η διαδικασία, σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, έχει ένα βαθιά πολιτικό χαρακτήρα. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό που ψάχνουμε να βρούμε είναι ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να αναλάβουν έναν τομέα ευθύνης και όχι ανθρώπους στους οποίους θα δώσουμε στήριξη για να αναλάβουν μια εξουσία. Από εκεί και πέρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αναδειχθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος, – που τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες έχει το ΠΑΣΟΚ στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και πάλι μέσα από πρόσωπα που εμείς θα επιλέξουμε, πρόσωπα τα οποία έχουν καταξίωση, και κοινωνική, και επαγγελματική και ηθική και έχουν μια δυναμική μέσα στην κοινωνία. Σε ό,τι αφορά στο κομματικό κομμάτι ξεκαθαρίζουμε κάποια θέματα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Δουλειά των δημοτικών οργανώσεων είναι να αποτυπώσουμε όλα αυτά που είπαμε σε ό,τι αφορά στην κοινωνία. Εμείς ζητάμε αποτύπωση της δυναμικής που έχουν κάποια πρόσωπα σε αυτήν. Ούτε θέμα ψηφοφοριών μπαίνει, ούτε θέμα λογικής του τύπου ότι εμείς θα κρίνουμε αρνητικά ή θετικά έναν δήμαρχο με μια ψηφοφορία, ούτε βέβαια όταν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ προσώπων θα μου επιτρέψετε την έκφραση το «ξεπετάμε», το οποίο ουσιαστικά προσπαθεί να γίνει μια γραφειοκρατική αντίληψη, δηλαδή «ξεπετάμε» τις δυο ή τρεις υποψηφιότητες με μια ξερή ψηφοφορία θεωρώντας ότι εμείς κρίνουμε ότι ο κατάλληλος είναι αυτός με ένα σκορ του τύπου 6-3. Αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν για να μην υπάρχουν τέτοιου είδους λογικές. Πρέπει οι δημοτικές οργανώσεις να κατανοήσουν ότι αυτά που πάμε να αναδείξουμε είναι δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες εκφράζουν τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ, εκφράζουν την ανανέωση, και βέβαια όπως είπα στόχος μας δεν είναι να χρήσουμε ανθρώπους που θα αναλάβουν μια εξουσία, ούτε να δημιουργήσουμε παραρτήματα ΠΑΣΟΚ.

ΠτΘ: Τέθηκαν κάποια χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τις αποφάσεις και τις διαδικασίες;

Ζ.Π.: Τέθηκαν κάποια χρονοδιαγράμματα, όμως με κάποια λογική άμεση. Σχετικά σύντομα θα προχωρήσουμε στην ανακοίνωση των προσώπων σε κάποιες νομαρχίες της περιφέρειάς μας και σε κάποιες πρωτεύουσες νομών, όπου τα πράγματα είναι ώριμα για να έχουμε την επιλογή του προσώπου το οποίο έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που σας ανέφερα προηγουμένως. Σιγά-σιγά θα αρχίσουμε να βλέπουμε και καποδιστριακούς δήμους που έχουν ήδη την ωριμότητα, έχει γίνει δηλαδή όλη η διεργασία προς τη σωστή κατεύθυνση, για να μπορεί να αναδειχθεί το πρόσωπο που θα πάρει τη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα αρχίσουμε να έχουμε ανακοινώσεις ήδη των προσώπων που θα δοθεί η στήριξη.

ΠτΘ: κ. Ζαπάρτα, επειδή τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος γίνεται για ανανέωση, ο κ. Παπαδόπουλος ποιο περιεχόμενο έδωσε σε αυτόν τον όρο;

Ζ.Π.: Έγινε μεγάλη συζήτηση για το θέμα της ανανέωσης και όχι μόνο στη συγκεκριμένη σύσκεψη. Η ανανέωση είναι ένα θέμα που συζητιέται στο ΠΑΣΟΚ το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετά έντονα. Και μέσα σ’ αυτή την κομματική σύσκεψη τονίστηκε ότι με τον όρο ανανέωση δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε μια μηχανιστική διαδικασία, μια διαδικασία όπου κάποια πρόσωπα αποφασίζουν να σταματήσουν να ενεργούν πολιτικά και να μπουν κάποια άλλα στη θέση τους και αυτό να εκφράζει την ανανέωση. Το θέμα δεν είναι ηλικιακό. Βεβαίως ζητάμε νέους ανθρώπους, αλλά νέους ανθρώπους οι οποίοι να μπορούν με την καταξίωσή τους την επαγγελματική, την κοινωνική, την κομματική, να μπορούν να εκφράζουν αυτό το νέο που θέλει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι μια διαδικασία που ουσιαστικά δεν τελειώνει ποτέ, μια διαδικασία αέναη. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη παλεύει το ΠΑΣΟΚ και θεωρώ ότι και σ’ αυτές τις επόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές θα φανεί αυτό το νέο πρόσωπο. Θα φανεί με τη στήριξη αρκετών νέων προσώπων, αρκετών δυναμικών.

ΠτΘ: Σε περίπτωση που υπάρχουν πέραν της μία υποψηφιότητες κ. Ζαπάρτα, ποια θα είναι η θέση σας;

Ζ.Π: Να ξεχωρίσουμε ότι στους καποδιστριακούς δήμους το θέμα της επιλογής των προσώπων και της σωστής αποτύπωσης της κοινωνίας την έχει η Περιφερειακή επιτροπή, στις πρωτεύουσες των νομών και τις νομαρχίες την ευθύνη την έχει η Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών.

Εμείς ως Περιφερειακή Επιτροπή θα πάρουμε την έκθεση με τα επιχειρήματα με τις προτάσεις των δημοτικών οργανώσεων, αφού θα περάσει από τις νομαρχιακές επιτροπές, θα συντάξουμε κι εμείς μια αντίστοιχη έκθεση για τις πρωτεύουσες των νομών στην οποία θα αποτυπώνουμε πώς βλέπουμε εμείς τις υποψηφιότητες, τη δυναμική που εμφανίζουν τα πρόσωπα αυτά, αν είναι δύο ή τρία σε σχέση με αυτά που εμείς έχουμε ως ζητούμενο γι’ αυτή τη διαδικασία, και θα μεταβιβάσουμε την έκθεση στην Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών που θα έχει και την ευθύνη της τελικής απόφασης.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι οι επόμενες Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές είναι μια δοκιμασία για την παραπέρα πορεία του ΠΑΣΟΚ;

Ζ.Π.: Όχι. Γιατί χρησιμοποιείτε τη λέξη δοκιμασία; Πάντα μια εκλογική διαδικασία είναι φανερό ότι έχει σοβαρή κρισιμότητα, αλλά από εκεί και πέρα γίνονται εθνικές εκλογές, οι οποίες αναδεικνύουν κυβέρνηση. Κανένας βέβαια δεν παραβλέπει την πολιτική σημασία κάποιων αποτελεσμάτων. Και θα έλεγα ότι τα αποτελέσματα έχουν πολιτική βαρύτητα κυρίως στις νομαρχίες, στις πρωτεύουσες των νομών και κατά κύριο λόγο στις τρεις μεγάλες πόλεις, και αναφέρομαι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. Νομίζω ότι θα ήταν λάθος και του ΠΑΣΟΚ να εγκλωβιστεί μέσα σε μια τέτοια λογική, δηλαδή σε μια λογική ότι η πορεία του κρίνεται απ’ αυτές τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Όχι. Το ζητούμενο είναι να δοθεί ένα μήνυμα προς τις κυβερνητικές επιλογές και προς τις κυβερνητικές κινήσεις και δράσεις. Θεωρώ ότι αυτό που συμφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι να αναδειχθεί ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας αυτής της διαδικασίας που αποτελεί προνομιακό πεδίο δράσης για το κόμμα. Και μας συμφέρει να αναδειχθεί αυτό. Θα δοθεί βέβαια το σωστό μήνυμα που πρέπει προς την κυβέρνηση, αλλά πέραν αυτού τίποτα περισσότερο. Στο κάτω-κάτω της γραφής την επιλογή της κυβέρνησης θα την κάνει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν αυτές.

ΠτΘ: Άρα το ενδιαφέρον σας δεν έχει σχέση μόνο με τον αριθμό των δήμων…

Ζ.Π.: Βεβαιότατα. Αλίμονο αν εγκλωβιστούμε σε μία λογική καθαρά αριθμητική, συν δύο δήμοι, μείον μία νομαρχία ή κάτι τέτοιο. Αυτό είναι μηχανιστική λογική. Είναι μια λογική τελείως ξένη προς το νέο πρόσωπο που προσπαθεί να δώσει το ΠΑΣΟΚ, ένα πρόσωπο που έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργεί μέσα στην κοινωνία και με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που έχουν οι πολίτες. Εάν αυτό το μειώσουμε στη λογική ενός αριθμητικού υπολογισμού θα ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει. Ακόμη θα τολμούσα να πω στην ερώτηση που μου κάνατε προηγουμένως περί ανανέωσης, ότι αλίμονο, αν και την ίδια την ανανέωση,- που είναι μια διαρκής διαδικασία και για το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα τολμούσα να πω και για τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας,- τη βάλουμε στη λογική του να βάλουμε ένα νέο πρόσωπο για να κερδίσουμε συν ένα δήμο ή μια νομαρχία. Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Αυτό συζητήθηκε σ’ αυτή τη σύσκεψη και στόχος μας είναι να αποφευχθεί.

ΠτΘ: κ. Ζαπάρτα, σας ευχαριστώ πολύ.

Ζ.Π.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.