Το Φεστιβαλ Αναιρεσεις «πατησε» Κομοτηνη

Μία μέρα γεμάτη πολιτικές εκδηλώσεις, συζητήσεις και συναυλίες για την ειρήνη, φιλία και ελευθερία των λαών

Έχοντας ήδη ολοκληρώσει το ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Γιάννενα, τη Λάρισα και το Βόλο το Φεστιβάλ «Αναιρέσεις 2018» ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Κομοτηνή. Στις 20 Οκτωβρίου, λοιπόν, η πόλη μας φιλοξένησε μία διοργάνωση με πολιτικές εκδηλώσεις, συζητήσεις και συναυλίες με τραγούδια για την ειρήνη, την φιλία και την ελευθερία των λαών. Το πρόγραμμα «άνοιξε» στον χώρο της Παλιάς Νομικής, όπου υπήρχε βιβλιοπωλείο καθώς και ένα κουτί προαιρετικής ενίσχυσης του φεστιβάλ.
 
Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜικη αντίσταση «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» τα «ΣΙ ΜΠΑΝΤΑ», τοπική μπάντα φοιτητών, οι «Ψύλλοι στ’ Αχυρα» και η «Βουκολική Διαταραχή» ανέβηκαν επί σκηνής και ακούστηκαν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Στην λογική της ανάδειξης κορυφαίων πολιτικών ζητημάτων, μάλιστα, είχε προηγηθεί εκδήλωση με θέμα «10 χρόνια κρίση: Να περάσουμε στην Αντεπίθεση» κατά την διάρκεια της οποίας ομιλητές και κοινό προσέγγισαν το θέμα από όλες τις πτυχές του. 

Νίκος Σακαλής «Στόχος η πρόσβαση σε φθηνές και ποιοτικές εκδηλώσεις στο επίκεντρο της καπιταλιστικής κρίσης» 

Οι «Αναιρέσεις» έκαναν τα πρώτα βήματά τους ως φεστιβάλ και περιοδικό, όπως εξήγησε ο κ. Νίκος Σακαλής, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας «Κομμουνιστική Απελευθέρωση».Στην πορεία και εν μέσω κρίσης οι δράσεις επεκτάθηκαν και πλέον γίνονται συλλογικά οργανωμένες διακοπές καιcamping, λέσχες, χώροι θεωρίας, πολιτισμού και αλληλεγγύης σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
 
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, υπογράμμισε, πως στόχος του είναι να αποτελέσει μια συλλογική διαδικασία,«προσφέροντας ταυτόχρονα πρόσβαση σε φτηνές και ποιοτικές εκδηλώσεις, σε νέες και νέους, σε φτωχούς εργαζόμενους και εργαζόμενες στο επίκεντρο της καπιταλιστικής κρίσης» 

Το «αποτύπωμα» της κρίσης στη μειονότητα της Θράκης εξέτασε ο Μουσταφά Τσολάκ 

Το «αποτύπωμα» της κρίσης στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης εξέτασε ο δημοσιογράφος, κ. Μουσταφά Τσολάκ δίνοντας έμφαση σε ζητήματα πολιτικής. «Μας λένε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, την ίδια ώρα που όλο και περισσότεροι νέοι φεύγουν από την χώρα ή μένουν στην Ελλάδα και απασχολούνται σε κακοπληρωμένες δουλειές. Η κατάσταση είναι τραγική! Αλλά και σε τοπικό επίπεδο ας μην ξεχνούμε πως η κοινωνία πλήττεται από σοβαρά ζητήματα, γεγονός που γίνεται φανερό από την μεγάλη αύξηση των αυτοκτονιών και την χρήση ψυχοφαρμάκων», σχολίασε κάνοντας στη συνέχεια μία συνοπτική αναδρομή της τελευταίας δεκαετίας. 

Παναγιώτης Ξοπλίδης «Οι αιτίες που δημιούργησαν την οικονομική κρίση δεν έχουν ξεπεραστεί» 

«Τα προβλήματα και οι αιτίες που δημιούργησαν την οικονομική κρίση όχι μόνο δεν έχουν ξεπεραστεί, αλλά έχουν οξυνθεί ακόμα περισσότερο», επεσήμανε από πλευράς του ο κ. Παναγιώτης Ξοπλίδης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ. Μέσα από όλα αυτά δημιουργείται ξανά η απειλή του πολέμου, απειλή που αφορά και τη «γειτονιά μας» υποστήριξε αναφερόμενος στην περιοχή της Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.