Το «φαντασμα» της Κομοτηνης στοιχειωσε την «Agrotica»

100 αγρότες από τη Ροδόπη έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης - Ραντεβού στην πρώην Νομαρχία δίνουν σήμερα τα 11 μπλόκα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Καταστάσεις παρόμοιες με εκείνες, που εκτυλίχθηκαν μια εβδομάδα νωρίτερα στην Κομοτηνή, θέλησαν προχθές να αποφύγουν οι διοργανωτές της Έκθεσης «Agrotica 2016», αλλά και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, υπό την παρουσία του οποίου επρόκειτο να τελεστούν τα εγκαίνια. Υπό την πίεση, που δημιουργούσε η μεγαλειώδης συγκέντρωση  των αγροτών έξω από το χώρο της Έκθεσης, η διοργανώτρια ΔΕΘ-Helexpo, σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης και με την οικεία Αστυνομική Διεύθυνση, αποφάσισε τη ματαίωση της τελετής εγκαινίων, που ήταν προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης.
 
Στη συμπρωτεύουσα είχαν αρχίσει να συρρέουν από νωρίς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας χιλιάδες αγρότες από διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Εκτός από το πλήθος των διαδηλωτών, οι δρόμοι γύρω από το «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο κατακλύστηκαν κι από τα τρακτέρ, που είχαν παρατάξει οι αγρότες. Στην πλατεία ΧΑΝΘ είχε τοποθετηθεί εξέδρα, από την οποία οι εκπρόσωποι των μπλόκων, καθώς και άλλων φορέων, που συμπαρίστανται στις κινητοποιήσεις, απεύθυναν χαιρετισμούς προς τους συγκεντρωμένους. Αισθητή παρουσία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη είχε και ο αγροτικός κόσμος του νομού μας. Συγκεκριμένα, περίπου 100 αγρότες, με ένα λεωφορείο και με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, ταξίδεψαν από τη Ροδόπη στη συμπρωτεύουσα, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες αλλαγές επί του ασφαλιστικού και της φορολόγησης του κλάδου.
 
Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, κ. Νίκος Κυριαζής, ο οποίος, μιλώντας στον «ΠτΘ», μετέφερε το κλίμα που επικράτησε στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης, ενώ αποσαφήνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκαν επεισόδια μπροστά από το «Βελλίδειο» μεταξύ μιας ομάδας διαδηλωτών και των δυνάμεων των ΜΑΤ. 

Νίκος Κυριαζής «Ακόμα και με αυτά τα μέτρα, με λεγόμενες φοροελαφρύνσεις, το ποσοστό φορολόγησης και ασφάλισής μας θα είναι υπερβολικό»

Ο κ. Κυριαζής επικέντρωσε αρχικά στο κλίμα σύμπνοιας, που επικράτησε μεταξύ των συγκεντρωμένων αγροτών, και στη συμπαράσταση που δέχτηκαν οι διαδηλωτές από άλλες κοινωνικές ομάδες. «Όλοι συμφωνήσαμε στην τήρηση της αρχικής μας απόφασης», σημείωσε, «ότι δεν πάμε για συζήτηση εφόσον δεν αποσυρθούν τα δύο νομοσχέδια, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, και ότι ξεκινάμε τη συζήτηση μόνο από μηδενική βάση».

«Δεν μπορούμε να πάμε τις προτάσεις μας για το μητρώο αγροτών, το κόστος παραγωγής και όλα τα υπόλοιπα, χωρίς να έχουν φύγει αυτά τα δύο νομοσχέδια», προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι «ακόμα και με αυτά τα μέτρα, με λεγόμενες φοροελαφρύνσεις που θα έχουμε από το κόστος παραγωγής ή από το να διαχωριστούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κ.ο.κ, πάλι το ποσοστό φορολόγησης και ασφάλισης θα είναι υπερβολικό». 

«Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Υπουργού, που τη μία μέρα μας χαρακτηρίζει κλέφτες και φοροφυγάδες και την άλλη μέρα δεξιούς και ακροδεξιούς»

«Το κλίμα ήταν πάρα πολύ ζεστό», υπογράμμισε, αναφερόμενος στο συλλαλητήριο, επισημαίνοντας ότι τόσο φορείς όσο και μεμονωμένοι πολίτες, εξέφρασαν τη συμπάθεια και της στήριξή τους στον αγώνα των αγροτών, αναγνωρίζοντας ότι είναι αγώνας για όλες τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται. «Οι τηλεοράσεις είδα ότι δεν έπαιξαν καθόλου τις ομιλίες μας, τουλάχιστον η κρατική τηλεόραση που πρόλαβα να παρακολουθήσω», σχολίασε με την ευκαιρία ο κ. Κυριαζής, ενώ ακολούθως έστρεψε τα «βέλη» του εναντίον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. «Είδα τη δήλωση του κ. Αποστόλου, όπου πάλι μιλάει για δεξιούς και ακροδεξιούς», παρατήρησε, για να διερωτηθεί με νόημα: «δηλαδή οι 15.000 του κόσμου ήταν όλοι δεξιοί και ακροδεξιοί;». «Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις που κάνει ο Υπουργός», επισήμανε, «όπου τη μία μέρα μας χαρακτηρίζει κλέφτες και φοροφυγάδες και την άλλη μέρα υποστηρίζει ότι δεξιοί και ακροδεξιοί δημιουργούν πόλωση και ότι δεν εκπροσωπούμε τον μέσο αγρότη». 

«Τα επεισόδια τα δημιούργησε μία μικρή ομάδα διαδηλωτών, που μάλλον αυτός ήταν και ο σκοπό τους»

Ταυτόχρονα, ο κ. Κυριαζής σχολίασε και τα επεισόδια, που προκλήθηκαν έξω από το συνεδριακό κέντρο, αποδοκιμάζοντας σαφώς την ομάδα των διαδηλωτών που πρωταγωνίστησε σε αυτά. «Τα επεισόδια τα δημιούργησε μία μικρή ομάδα διαδηλωτών, που μάλλον αυτός ήταν και ο σκοπό τους, να δημιουργήσουν επεισόδια», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως μας μετέφερε, προτού ξεσπάσουν τα επεισόδια είχε δημιουργηθεί μια ένταση ανάμεσα στους αγρότες, με επίδικο το κατά πόσον θα έπρεπε να μπουν στην έκθεση μετά από την τέλεση των εγκαινίων.

Στο σημείο εκείνο ήρθε εις γνώσιν τους η-ανακριβής, όπως αποδείχτηκε, πληροφορία- ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ήδη εισέλθει στο χώρο της Έκθεσης. Τότε μια ομάδα από «θερμοκέφαλους», όπως τους χαρακτήρισε, διαδηλωτές επιχείρησε να μπει στο Βελλίδειο, με αποτέλεσμα να προκληθούν συμπλοκές και επεισόδια με τους άντρες των ΜΑΤ, που ήταν παραταγμένοι μπροστά από το κτίριο. Ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών, κατά τον κ. Κυριαζή, κράτησε ψύχραιμη στάση και όρισε μια επιτροπή εκπροσώπων τους, που μετά από τη λήξη των επεισοδίων, ζήτησε και μπήκε στον χώρο του συνεδριακού κέντρου, προκειμένου να διαπιστώσει αν βρισκόταν εκεί ο Υπουργός, κ. Αποστόλου. 

Οι μορφές των κινητοποιήσεων και οι προτάσεις για τη συνέλευση της Κατερίνης επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση

Στον απόηχο της κινητοποίησης της Θεσσαλονίκης, η οποία ανέδειξε την πρόθεση των αγροτών να επιμείνουν στις διεκδικήσεις τους, οι εκπρόσωποι των 11 μπλόκων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα συναντηθούν σήμερα στην Κομοτηνή, στην αίθουσα της πρώην Νομαρχίας, προκειμένου να προσδιορίσουν τη στάση τους αναφορικά με τη μορφή, που θα έχουν εφεξής οι κινητοποιήσεις, καθώς επίσης για να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους ενόψει της συνέλευσης της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής των αγροτών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα στην Κατερίνη. 

Δύο δίωροι αποκλεισμοί της Εγνατίας οδού σήμερα

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το μπλόκο των αγροτών στον κόμβο της Εγνατίας οδού, στη δυτική είσοδο της Κομοτηνής, πρόκειται να προχωρήσει σήμερα σε δύο δίωρους αποκλεισμούς του αυτοκινητόδρομου. Ο πρώτος αποκλεισμός θα γίνει από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και ο δεύτερος από τις 7 έως τις 9.30 το βράδυ. Θυμίζουμε ότι για την Κυριακή είναι προγραμματισμένο το μεγάλο συλλαλητήριο κατά του ασφαλιστικού με τους υπόλοιπους φορείς της Ροδόπης.   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.