Το Φαναρι απεκτησε πολιτιστικο-συνεδριακο κεντρο

Τα εγκαίνια ενός κτιρίου-κοσμήματος, που προσφέρει τις προϋποθέσεις για αναβάθμιση της πολιτιστικής δραστηριότητας του Φαναρίου και ενίσχυση του τουριστικού του προϊόντος, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα, παρουσία πλήθους κατοίκων του οικισμού και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για το νέο πολιτιστικό κέντρο του οικισμού, που βρίσκεται στο κέντρο του Φαναρίου, και έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και σαν Συνεδριακό Κέντρο, φιλοξενώντας μικρά συνέδρια, μέχρι 200 ατόμων. Τα πρώτα βήματα για το σχεδιασμό και την τυποποίηση του έργου τοποθετούνται χρονικά στο έτος 2005, με πρωτοβουλία του «καποδιστριακού» τότε δήμου Αιγείρου. Έκτοτε ακολούθησαν διάφορα προβλήματα, γραφειοκρατικής και οικονομικής φύσεως, αλλά με τη συνδρομή των τοπικών αρχών και κυρίως την ισχυρή θέληση των κατοίκων του Φαναρίου, το όνειρο της ολοκλήρωσης του έργου τελικά πήρε σάρκα και οστά.

Η τελετή των εγκαινίων συνδυάστηκε μάλιστα και με την κοπή της βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών. Παρόντες από την τοπική αυτοδιοίκηση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Τσατσαρίδης, η αντιπρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, κ. Μαρία Μαλαμίδου, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Αιγείρου, κ. Βαγγέλης Λίτσος. Άπαντες υπογράμμισαν το σημαντικό ρόλο, που έρχεται να διαδραματίσει η νέα αυτή δομή στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του Φαναρίου.

Νατάσσα Λιβεριάδου «Ο χώρος θα αξιοποιηθεί κατάλληλα»

«Είναι μια πάρα πολύ σημαντική μέρα», τόνισε η κ. Λιβεριάδου στο χαιρετισμό της, κάνοντας λόγο για έναν υπέροχο χώρο, ο οποίος θα αξιοποιηθεί κατάλληλα, και δηλώνοντας ταυτόχρονα την αμέριστη συμπαράστασή της, ως αρμόδια του δήμου για τα θέματα πολιτισμού, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Φαναρίου, που πρόκειται να διαχειριστεί το νέο κόσμημα του οικισμού. «Είμαστε συνέχεια σε επαφή με το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, στηρίζουμε τις προσπάθειές τους, τώρα αλλά και στον μέλλον», υπογράμμισε.

Κώστας Τσατσαρίδης «Ευελπιστούμε να καλύψει ανάγκες και κατά την χειμερινή περίοδο»

Από την πλευρά του ο κ. Τσατσαρίδης εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο κτίριο «θα καταστεί ένα κύτταρο για την ανάπτυξη της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του Φαναρίου, η οποία δε σταματάει το καλοκαίρι». «Γιατί το Φανάρι είναι πιο γνωστό για το καλοκαίρι», σημείωσε, «το δίμηνο ή τρίμηνο της καλοκαιρινής σαιζόν, και το χειμώνα είναι σχεδόν άγνωστο». «Ευελπιστούμε λοιπόν ότι με την παραχώρηση αυτού του κτιρίου στον Πολιτιστικό Σύλλογο», επισήμανε, «το Φανάρι θα αναπτύξει πολιτιστικές δραστηριότητες τέτοιες, που να καλύψει τους συμπολίτες μας όλου του δήμου και κατά την χειμερινή περίοδο».

Βαγγέλης Λίτσος «Το έργο σηματοδοτεί προσπάθεια τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής»

Έχοντας δρομολογήσει το συγκεκριμένο έργο στη διάρκεια της θητείας του στον παλιό δήμο Αιγείρου, ο κ. Λίτσος δε μπορούσε παρά να αισθάνεται ικανοποιημένος από την ευτυχή αυτή εξέλιξη, την ολοκλήρωση και την εγκαινίαση του κτιρίου. «Είναι σαφώς μεγάλη ικανοποίηση να βλέπει κανείς να εγκαινιάζονται έργα που είχαν ξεκινήσει και σε μεγάλο βαθμό είχαν ολοκληρωθεί επί της τελευταίας θητείας μας στο δήμο Αιγείρου», υπογράμμισε. «Πρέπει να πω όμως ότι αυτό το συγκεκριμένο έργο», συνέχισε, «δεν αποτελεί ένα ακόμα κτίριο σαν κι αυτά που είχε προσθέσει ο δήμος Αιγείρου, όπως ήταν το Δημαρχείο ή το ΚΑΠΗ της Αιγείρου, αλλά σηματοδοτεί ταυτόχρονα μια προσπάθεια για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Αφού στόχος δεν είναι απλά να στεγαστεί ο πολύ δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του Φαναρίου, αλλά ταυτόχρονα να διοργανωθούν πλέον και μικρά συνέδρια, ώστε να αυξήσει κατά πολύ την τουριστική κίνηση στο Φανάρι, πέρα από τη στενή θερινή περίοδο». «Πιστεύω ότι με προσπάθεια από όλους, αυτό θα επιτευχθεί», κατέληξε, «και θα δούμε το Φανάρι να έχει έναν άλλο τουριστικό ρόλο πλέον, πέρα από αυτόν που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα».

Σμαρώ Δρακίδου «Ιδανική βάση για ενεργότερη ενασχόληση της νεολαίας της περιοχής»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, κ. Σμαρώ Δρακίδου, εξέφρασε τη χαρά της για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου, ένα έργο που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη πλούσιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων από τα ήδη ενεργά μέλη του Συλλόγου. «Είναι ένα έργο, που μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ ώσπου να υλοποιηθεί, αλλά βλέπουμε ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό», σημείωσε. Η ίδια ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές, αλλά κυρίως τους συγχωριανούς της, οι οποίοι συνέβαλαν καταλυτικά ώστε να διαμορφωθεί ο συγκεκριμένος χώρος, να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός και να καταστεί έτοιμος προς χρήση για τις ανάγκες του Συλλόγου. Στους κόλπους του, άλλωστε, ο Σύλλογος φιλοξενεί μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων, που καταπιάνονται με ιδιαίτερο ζήλο με τα πολιτιστικά και κοινωνικά πράγματα του οικισμού. Το νέο αυτό κόσμημα, που απέκτησε το Φανάρι και θα προσφέρει στέγη στον Πολιτιστικό Σύλλογο, θα αποτελέσει παράλληλα μια ιδανική βάση για πιο ενεργή και πιο δημιουργική ενασχόληση της νεολαίας της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.