Το Ευρωπαικο Συμβουλιο εξεταζει τις συνθηκες της μειονοτητας

Με σκοπό να εξετάσει τις εξελίξεις όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα όπως επίσης και στις συνθήκες της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης η αποστολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισκέφθηκε την Ελλάδα. Τα μέλη της αποστολής στα πλαίσια των επαφών τους είχαν συναντήσεις με τους παράγοντες της χώρας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, τους θρησκευτικούς ηγέτες και τους εκπροσώπους των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείου του Ύπατου Αρμοστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Gil – Robles, του οποίου η θητεία λήγει στις 31 Μαρτίου 2006, πριν από την αποχώρηση του κ. Gil – Robles θα γίνει η παρουσίαση της σχετικής εισήγησης που ετοιμάζεται.

Από την άλλη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Τούρκων της Δυτικής Θράκης κ. Χαλήτ Χαμπίπογλου εκφράζοντας την ευχαρίστησή του από την ευαισθησία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τα μέλη της μειονότητας τόνισε ότι η εισήγηση η οποία θα ετοιμαστεί μπορεί να παίξει ρόλο κλειδί όσον αφορά στην επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ήρθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος στις αδικίες που υφίσταται η μειονότητα. Γιατί είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα που ζούμε να μην αναγνωρίζεται η εθνική ταυτότητα μιας κοινωνίας, αλλά ούτε και το δικαίωμα να εκλέγει τους θρησκευτικούς της ηγέτες. Όπως επίσης να εμποδίζεται η πολιτική της ελευθερία, να καταστρέφεται όλο και περισσότερο η εκπαίδευσή της, να χάνουν χωρίς λόγο την υπηκοότητα τα μέλη της» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαμπίπογλου.

Γκιουνδέμ

20/01/2006

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.