Το ΕΣΠΑ υποσχεται 8,8 εκατ. ευρω για ολοκληρωμενη αναπλαση του ιστορικου κεντρου

Για… «μουσικές καρέκλες» με άλλους 5 δήμους της Περιφέρειας ετοιμάζεται ο δήμος Κομοτηνής

Η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου για την ανάπλαση και την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής περνάει μέσα από την αξιοποίηση κονδυλίων, που προφέρονται από τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα. Το καταλληλότερο «εργαλείο» για την εκτέλεση μιας αξιόπιστης και ολοκληρωμένης, όχι επισφαλούς και αποσπασματικής, παρέμβασης στο ιστορικό κέντρο είναι αναμφισβήτητα το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Ανάπτυξης, που περιλαμβάνεται στο καινούργιο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με εκείνο, που αξιοποίησε ο δήμος Κομοτηνής κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 για την εκτέλεση των έργων του δικτύου ποδηλατοδρόμων και για άλλες ήπιες παρεμβάσεις στον αστικό χώρο της πόλης.
 
Εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να προκηρυχτεί το νέο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο θα αφορά στην προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η ειδοποιός διαφορά του από το προηγούμενο είναι ότι θα επιτρέπει την ένταξη μόνο 2 εκ των 6 μεγάλων δήμων της Περιφέρειάς μας. Αυτό σημαίνει ότι η αξιοποίηση των 17,6 εκατ. ευρώ, που υπόσχεται το πρόγραμμα σε δύο δήμους, περνάει μέσα από μια ανταγωνιστική δοκιμασία, που προσιδιάζει στο γνωστό παιχνίδι «μουσικές καρέκλες». Ο δήμος Κομοτηνής καλείται λοιπόν να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, καλύτερη από τις αντίστοιχες των δήμων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, ώστε να εξασφαλίσει μια πολύτιμη χρηματοδότηση, ύψους 8,8 εκατ. ευρώ, και να κάνει το ουσιαστικότερο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του φιλόδοξου σχεδιασμού. 

Συνάντηση τοπικών φορέων για την προετοιμασία της πρότασης


Για την σκοπό αυτό, για να υπάρξει ετοιμότητα δηλαδή ενόψει της έκδοσης της προκήρυξης για το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης, συνήλθαν χθες το μεσημέρι σε σύσκεψη οι φορείς, που εμπλέκονται στην αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής. Πέρα από τον δήμο, ενεργό συμμετοχή στον σχεδιασμό έχει η Μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής, καθώς επίσης η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Ταυτόχρονα, σχετικές προτάσεις και παρατηρήσεις υποβάλλονται κι από άλλους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Ανάμεσά τους το ΤΕΕ Θράκης, τα επιμελητήρια, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος «Περπατώ» κ.λπ. Ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, χαρακτήρισε θετικά τα συμπεράσματα της σύσκεψης, προαναγγέλλοντας ότι θα επαναληφθούν αντίστοιχες συναντήσεις των φορέων, προκειμένου η πρόταση για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη δυνατή αρτιότητα. Ο ίδιος στάθηκε στον ανταγωνιστικό χαρακτήρα, που έχει το πρόγραμμα, τονίζοντας την αναγκαιότητα ο δήμος Κομοτηνής να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση μόλις εκδοθεί η σχετική πρόσκληση. 

Αποσπασματική υλοποίηση του σχεδιασμού σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης από το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση, που δεν επιτευχθεί η προσδοκώμενη εξέλιξη, αν δηλαδή η πρόταση απορριφθεί από το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης, τότε, μολονότι ο επίμαχος σχεδιασμός δεν ακυρώνεται, θα ακολουθήσει μια περίπλοκη διαδικασία για την υλοποίησή του. Και τούτο, διότι στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ θα υπάρξουν μεν εναλλακτικά προγράμματα για την ένταξη και τη χρηματοδότηση των προτεινόμενων παρεμβάσεων, αλλά ταυτόχρονα η υλοποίηση του σχεδιασμού θα αποκτήσει ένα αποσπασματικό χαρακτήρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Δε χάθηκε ο κόσμος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρίδης, αναφερόμενος στους δήμους που δε θα καταφέρουν να ενταχθούν, προσθέτοντας ότι «εφόσον έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και προχωρήσουν σε ωριμάνσεις των μελετών, θα μπορούν να αξιοποιήσουν άλλα προγράμματα, τα οποία όμως δε θα έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα». «Δηλαδή θα πρέπει κάθε φορά που βγαίνει μια προκήρυξη», συμπλήρωσε, «να βλέπουμε αν ταιριάζει σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε και να το κάνουμε με βάση αυτήν την προκήρυξη. Ενώ εδώ τα κάνουμε όλα μέσα από ένα πρόγραμμα». 

Ποια είναι η περιοχή παρέμβασης στο ιστορικό κέντρο

Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή παρέμβασης, όπως οριοθετείται στην πρόταση ανάπλασης του δήμου Κομοτηνής, ξεκινάει από την Τσανάκλειο και καταλήγει στη Δημοτική Αγορά, περιλαμβάνοντας το Ιμαρέτ, το Εσκί Τζαμί, τη Μητρόπολη και το Βυζαντινό Τείχος. Ο κ. Πετρίδης, παρατηρώντας ότι ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις από προηγούμενα προγράμματα, όπως στην Τσανάκλειο, την Πλατεία Αρχ. Χρυσάνθου και το Βυζαντινό Τείχος, επισήμανε ότι «εμείς θέλουμε να ολοκληρώσουμε την παρέμβασή μας σε αυτήν την περιοχή, έτσι ώστε να γίνει ένας πόλος έλξης και για τους επισκέπτες της πόλης, αλλά και για τους ίδιους τους Κομοτηναίους». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.