Το εργο «Γκιργκιριε» του Μουζδατ Γεζεν

Η θεατρική ομάδα «Σπόρος» του Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας Δυτικής Θράκης σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα «Πυρήνας» της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης θα παρουσιάσουν την παράσταση «Γκιργκιριέ» την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου στην αίθουσα του ΡΕΞ.

Είναι η δεύτερη φορά που η κ. Σουκράν Ραϊφ ανεβάζει έργο του συγγραφέα Μουζδάτ Γεζέν. Μάλιστα την προηγούμενη φορά στην πρεμιέρα του έργου παρέστη ο ίδιος ο συγγραφέας, αλλά αυτή τη φορά, παρόλο που καλέσθηκε, αδυνατεί να παρεβρίσκεται λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. «Είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ διαφόρων έργων. Ο Μουζδάτ Γεζέν είναι αγαπημένος μας γιατί είχαμε την τύχη να φιλοξενηθούμε και στη σχολή του και τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν εκεί. Για αυτό και τον προτίμησα».

Η παράσταση φέρει τον τίτλο «Γκιργκιριέ» που στα ελληνικά αν προσπαθήσουμε να το αποδώσουμε η καλύτερη απόδοση είναι «τζουρτζούνα», δηλαδή χαρά, ανάμεικτη με φασαρία, καυγάδες, γλέντια, το ένα μέσα άλλο.

Για διάφορους λόγους οι ομάδες πέρσι δεν μπόρεσαν να ανεβάσουν παράσταση. Το έργο είχε επιλεγεί και το φθινόπωρο ξεκίνησαν οι πρόβες. Στο έργο συμμετέχουν ένδεκα παιδιά, ενώ τα υπόλοιπα βοηθούν στα σκηνικά, στο φωτισμό.

Η επιλογή του έργου που θα ανεβάσουν οι ομάδες τις οποίες η κ. Σουκράν Ραϊφ σκηνοθετεί γίνεται μετά από συζήτηση και συνεργασία με τα παιδιά. «Υπάρχουν παράγοντες που μας περιορίζουν στην επιλογή του έργου. Πρέπει να προσέχουμε όταν διαλέγουμε ένα θεατρικό έργο, κυρίως στον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν. Η επιλογή δηλαδή γίνεται για συγκεκριμένα άτομα, με βάση τον αριθμο των παιδιών που συγκροτούν την ομάδα και ανάλογα με τον αριθμό των αγοριών και κοριτσιών που έχω στη διάθεσή μου. Στο συγκεκριμένο έργο υπάρχουν παιδιά που υποδύονται τέσσερις και πέντε ρόλους. Επειδή στη μειονότητα αρέσει πιο πολύ η κωμωδία, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να γελάνε και επειδή δεν διαθέτουν ως θεατές θεατρική κουλτούρα και εκπαίδευση, γι’ αυτό δε θέλω να τους φορτώνω με βαριά θεατρικά έργα. Θέλω να συνηθίσουν πρώτα και σιγά-σιγά να ανεβάσουμε το επίπεδο. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα έργο που θα γελάσουν πολύ».

Η υπόθεση του έργου

Μιλώντας για το έργο η κ. Σουκράν Ραϊφ τόνισε ότι αναφέρεται «σε μια τσιγγάνικη γωνιά της Κωνσταντινούπολης και μας μιλάει για τη ζωή των τσιγγάνων, για τις χαρές τους, τις λύπες τους, για τις φιλοδοξίες τους, για τα όνειρά τους να γίνουν πλούσιοι και να κερδίσουν περισσότερα λεφτά, αλλά και όταν πια έχουν τα πλούτη και τη δόξα δεν παρατούν τις ανθρώπινες αξίες τους. Μας διδάσκει για τη ζωή τους και πώς διεκδικούν τους έρωτές τους και την ανθρωπιά τους. Οι τσιγγάνοι δεν ξεχνάνε. Παραμένουν εκεί. Μένουν στον ίδιο έρωτα, εξακολουθούν να αγαπούν τον ίδιο άνθρωπο».

Η κ. Σουκράν Ραϊφ
τονίζει ότι «ο έρωτας είναι σημαντικός για τη ζωή των τσιγγάνων όπως και το γλέντι, ο καυγάς, η φασαρία.. Αυτά βγάζει το έργο προς τα έξω. Οι τσιγγάνοι όπως όλοι οι άνθρωποι θέλουν να γίνουν γρήγορα και με εύκολο τρόπο πλούσιοι, όταν όμως γίνονται πλούσιοι και αποκτούν δόξα δεν ξεχνάνε την ανθρωπιά τους. Αυτό έχει σημασία. Και το έργο περνάει το μήνυμα του τι παθαίνουν αυτοί που ξεχνούν από πού ξεκίνησαν. Ουσιαστικά δηλαδή το έργο τονίζει το πόσο σημαντική είναι η παιδεία στη ζωή μας».

Παραστάσεις

«Ευτυχώς που το εργατικό κέντρο μας χορήγησε την αίθουσά του. Ζήτησα και την αίθουσα του Πανεπιστημίου αλλά δεν μου την έδωσαν. Η αίθουσα είναι απαραίτητη. Λόγω έλλειψης αναγκάστηκα την προηγούμενη φορά να παρουσιάσω έργο σε ξενοδοχείο ή στην αίθουσα τουρκικής νεολαίας, χώροι όμως που δεν ενδείκνυνται. Αποφασίσαμε πλέον να μη κάνουμε περιοδείες στα χωριά, γιατί για να παρακολουθήσει κάποιος θεατρική παράσταση πρέπει να βρίσκεται σε ειδικό χώρο. Γι’ αυτό και συνεργάστηκα με τους δημάρχους και αυτοί μπαίνουν χορηγοί για μία μέρα, εννοώ ότι πληρώνουν την αίθουσα που γίνεται η παράσταση, για να μπορούν οι δημότες τους, αφού τους μεταφέρουν με λεωφορεία να παρακολουθούν την παράσταση. Έτσι οι δημότες βλέπουν ποιοτικότερη παράσταση». Έτσι εκτός της 4ης Ιανουαρίου που είναι η πρεμιέρα στις 5 η παράσταση θα δοθεί για τους κατοίκους του δήμου Φιλλύρας, στις 6 για τους κατοίκους της Κομοτηνής και 7 για τους κατοίκους του δήμου Σώστη.

«Και η φετινή παράσταση όπως και η περσινή είναι για αίθουσες. Δεν μπορούν να ανεβούν σε πλατείες. Έχουν πολλά αξεσουάρ, θέλουν έντονο φωτισμό και είναι δύσκολα τα πράγματα», δηλώνει ο Ερδέμ Αχμέτ, μέλος της ομάδας.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.