Το Εντερλεζ γιορταστηκε στο Δροσερο Ξανθης

Αφιερωμένη στο παιδί είναι η γιορτή του Εντερλέζ από τους Ρομά του Δροσερού Ξάνθης. Για πρώτη φορά φέτος ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ρωμά Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Ελπίδα» γιόρτασε την ημέρα αυτή σε μια προσπάθεια να περάσει στους νέους το μήνυμά της ώστε του χρόνου να αναλάβουν τα ίδια τη διοργάνωσή της.

Δίνοντας το στίγμα της γιορτής η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου τονίζει ότι «από τους προγόνους μας έχει μείνει να γιορτάζουμε τη συγκεκριμένη γιορτή στις 6 Μάη. Όπως άκουσα την γιορτάζουν όλοι οι μουσουλμάνοι της Θράκης αλλά ως γιορτή της Άνοιξης. Εμείς τη γιορτάζουμε ως γιορτή αφιερωμένη στην υγεία των παιδιών μας για αυτό και οι γονείς κάνουν τάμα σε ένα από τα παιδιά τους».

Συγκεκριμένα όπως επεξηγεί η κ. Σαμπιχά οι γονείς «ξυπνούν το πρωί πολύ νωρίς περίπου στις 5 το πρωί, ξυπνούν αυτό το παιδί που γιορτάζει, το ετοιμάζει η μαμά, το κάνει μπάνιο, το ντύνει με τα ρούχα που το αγόρασαν, – βέβαια να σημειώσω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχωρίσει τα υπόλοιπα παιδιά αλλά στο παιδί που γιορτάζει δίνουν ιδιαίτερη προσοχή. Σφάζουν το αρνί και από το αίμα του σημαδεύουν το μέτωπο του παιδιού. Από εκεί ο οικισμός ξεχωρίζει ότι αυτό το παιδί σήμερα γιορτάζει και ότι για το καλό του σφάχτηκε το αρνί. Επίσης αν ένα παιδί γεννηθεί με κάποιο πρόβλημα υγείας το τάζουν οι γονείς ώστε να μη μείνει κουσούρι στο παιδί ή για να γίνει καλά και να μην έχει στο μέλλον κάποια αρρώστια. Κάθε χρόνο μέχρι να παντρευτεί αυτό το παιδί ο γονέας σφάζει αρνί για χάρη του. Επειδή αυτά τα θαύματα γίνονται οι γονείς τάζουν και σφάζουν κάθε χρόνο ένα αρνί στο όνομα αυτού του παιδιού. Αυτό το αρνί του Εντερλέζ δεν κάνει να το κάνουμε σούβλα, ούτε να το μαγειρέψουμε και έτσι όλοι στέλνουν τα αρνιά τους σε φούρνο, καλούν συγγενείς και φίλους στα σπίτια τους, τοποθετούν το σοφρά, τρώνε, πίνουν, χορεύουν, γλεντάνε. Δεν ξεχωρίζουν κανένα, όπως γίνεται καθημερινά, αλλά σε αυτή τη γιορτή δεν ξεχωρίζουν ούτε τον εχθρό τους».

Η γιορτή του Εντερλέζ γίνεται ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο. «Φέτος το γιορτάσαμε ως σύλλογος και δείξαμε στους υπόλοιπους συμπολίτες μας πώς πρέπει να γιορτάζεται το Εντερλέζ, καλέσαμε επισήμους ήρθαν και μας τίμασαν και τους ευχαριστούμε πολύ και μοιραστήκαμε μαζί αυτή τη χαρά και γιορτή. Φάγαμε, ήπιαμε, γλεντήσαμε, χορέψαμε μαζί τους. Αυτή η γιορτή θα γίνεται κάθε χρόνο στο Δροσερό. Μελλοντικά στόχος μας είναι η γιορτή να διοργανώνεται από μικρά παιδιά του γυμνασίου ή τα παιδιά που ξεκινούν το Λύκειο. Θέλουμε να τους δώσουμε την ευθύνη ανάληψής του. Εμείς δώσαμε το παράδειγμα και δώσαμε το κουράγιο και τη δύναμη να αναλάβουν του χρόνου αυτή την ευθύνη ώστε να το οργανώσουν».

Ήταν η πρώτη φορά που το Εντερλέζ στο Δροσερό έγινε σε ανοικτό χώρο και προσκλήθηκαν κάτοικοι εκτός του οικισμού Δροσερού «για να γνωρίζουν τη γιορτή μας ώστε να ακουσθεί πλέον πως γιορτάζεται το Εντερλέζ στο Δροσερό. Να σημειώσω ότι όπως το γιορτάζουν οι χριστιανοί Ρομά έτσι το γιορτάζουν και οι μουσουλμάνοι Ρομά. Ήταν παρεξηγημένη γιορτή γιατί οι περισσότεροι πίστευαν ότι και εμείς τη γιορτάζαμε ως γιορτή της Άνοιξης».

Να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη γιορτή όπως τονίζει η κ. Σαμπιχά έχει ξεκινήσει καταγραφή ώστε να συγκριθεί με άλλες καταγραφές.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.