Το ενδεχομενο λεωφορειακης και αεροπορικης συνδεσης της ΠΑΜ-Θ με τη Ρουμανια

Στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης του Προξένου της Ρουμανίας με τον αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Μ. Αμοιρίδη

Την πρόσκληση των μελών της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποδέχτηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Μάρτιν Λαντισλάου Σάλαμον, ο οποίος βρέθηκε κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου στο νησί της Θάσου.
 
Ο Ρουμάνος Πρόξενος ξεναγήθηκε στο νησί από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Γιάννη Μαρκιανό, ενώ κατά την παραμονή του στο νησί, συναντήθηκε ατύπως και με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της ΠΑΜ-Θ κ. Μιχάλη Αμοιρίδη.
 
Πρόκειται για μία πρόσκληση αναγνώρισης, από πλευράς των μελών της Ομοσπονδίας, της πολύχρονης σχέσης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία σύμφωνα και με τα όσα συζητήθηκαν κατά την διάρκεια των συναντήσεων θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και σε άλλους τομείς.
 
Προτεραιότητα άλλωστε της διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ συγκεκριμένα κ. Γιώργου Παυλίδη, όπως επεσήμανε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Αμοιρίδης, από την πρώτη στιγμή ήταν η ανάπτυξη του τουρισμού σε όλο το μήκος της Περιφέρειας και σε όλες τις μορφές της.
 
Εξ αυτού του λόγου, αναγνωρίζοντας και το γεγονός ότι, όπως αποδεικνύουν τα νούμερα, οι Ρουμάνοι αποτελούσαν ανέκαθεν ένα κοινό που εκτιμά την Ελλάδα, την ιστορία της και έχουν πολλά κοινά πολιτισμικά και όχι μόνο στοιχεία, που αποτελούν μία πολύ καλή βάση για την ανάπτυξη περαιτέρω κοινών δράσεων και συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών, η Περιφέρεια συνειδητά το προηγούμενο διάστημα επένδυσε σε στοχευμένες δράσεις προσέλκυσης Ρουμάνων επισκεπτών, μιας αγοράς δηλαδή που όπως τόνισε ο κ. Αμοιρίδης «είναι μία αγορά με υψηλό επίπεδο και μία αγορά η οποία έχει εκτιμήσει την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς τόσο διαφήμισης όσο και προσέγγισης φορέων της Ρουμανίας».
 
Στην βάση αυτή αλλά και στην λογική της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων αυτών, πραγματοποιήθηκε όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού και η επίσημη αυτή πρόσκληση προς τον Ρουμάνο Πρόξενο της Θεσσαλονίκης από την Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων της ΑΜ-Θ, η οποία αποτέλεσε και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για συζήτηση των δυνατοτήτων αυτών. 

Μιχάλης Αμοιρίδης «Η πολιτική της περιφέρειας δεν έχει να κάνει μόνο με την καθαρή προβολή της περιοχής αλλά και με την δημιουργία υποδομών και ισχυρών δεσμών με τις χώρες που γειτονεύουμε»


«Ανεπίσημα συναντήθηκα με τον κ. Σάλαμον και συζητήσαμε θέματα που αφορούσαν τόσο τις δυνατότητες πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ζητήματα τουριστικού ενδιαφέροντος όπως η έναρξη κάποιων πτήσεων από τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας από και προς το Βουκουρέστι, αλλά και μία μόνιμη λεωφορειακή σύνδεση μέσω των ΚΤΕΛ» υπογράμμισε ο ίδιος τονίζοντας πως ήδη έχουν γίνει συζητήσεις με τα ΚΤΕΛ Ροδόπης και Καβάλας, ούτως ώστε αυτό να καταστεί δυνατό.
 
«Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο κ. Παυλίδης από την αρχή είχε καταλάβει την δυναμική του οδικού τουρισμού, εξ ου και επένδυσε και στην προσθήκη δύο επιπλέων λωρίδων στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων, για την διευκόλυνση και των Τούρκων επισκεπτών, που επίσης αποτελούν στόχο μας, όπως αντίστοιχα θα λυθούν με τον κατάλληλο τρόπο, την κατάλληλη στιγμή και τα οποία προβλήματα μπορεί να υπάρχουν και στον σταθμό της Νυμφαίας» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «η πολιτική της περιφέρειας δεν έχει να κάνει μόνο με την καθαρή προβολή που είναι μία διάσταση αυτής, αλλά έχει να κάνει και με τη δημιουργία υποδομών αλλά και ισχυρών δεσμών με τις χώρες που γειτονεύουμε».
 
Σε ό,τι αφορά τη λεωφορειακή σύνδεση δε ο κ. Αμοιρίδης έκανε γνωστό πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες συναντήσεις ώστε να διευκρινιστεί το αν υπάρχουν τα περιθώρια υλοποίησης των παραπάνω από πλευράς των ΚΤΕΛ, που σε συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματίες και ξενοδόχους μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την περιοχή. «Από την έκθεση στην οποία συμμετείχαμε τον Νοέμβριο στη Ρουμανία, που συμμετείχε και αντιπροσωπεία των ΚΤΕΛ, υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα λεωφορεία γιατί πολλοί Ρουμάνοι επιθυμούν να μην οδηγήσουν την απόσταση. Υπάρχουν ισχυροί εμπορικοί δεσμοί, ακόμα και έλληνες φοιτητές στην Ρουμανία που μπορούν να αξιοποιήσουν τα δρομολόγια αυτά αλλά και Ρουμάνοι που μπορούν να πληρώσουν το αντίτιμο που με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα ανέρχεται στα 35-40 ευρώ, οι οποίοι θα μένουν στην Κομοτηνή και μπορούν να μετακινούνται στις παραλίες του Δήμου με τα αντίστοιχα δρομολόγια που υπάρχουν» τόνισε κάνοντας λόγο για μία «επιχειρηματική και τουριστική κίνηση που μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα αν και εφόσον επικοινωνηθεί σωστά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.