Το Ε9 δεν εγκυμονει κινδυνο φορου

Το Ε9 έχει πονοκεφαλιάσει τους έλληνες φορολογούμενους γιατί το συνδέουν σ’ ένα βαθμό με τα συμβόλαια των ακινήτων τους και ανησυχούν μήπως «χάσουν» κάποιο από τα περιουσιακά τους στοιχεία. Όχι μόνο δεν υφίσταται αυτή η σύγκριση του Ε9 με τα συμβόλαια αλλά επιπλέον οι φορολογούμενοι που έχουν ξεχάσει να καταθέσουν κάτι στη δήλωσή τους ή έχουν κάνει λάθη μπορούν να καταθέσουν συμπληρωματική δήλωση πληρώνοντας ένα πρόστιμο των 40 ευρώ.

Προσοχή στη συμπλήρωση

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Ν. Ροδόπης Κώστας Τσατσαρίδης μίλησε στον ΠτΘ για τις σχετικές «παγίδες» του Ε9, καθησυχάζοντας τους πολίτες. «Δεν έχει τόσο μεγάλες διαφοροποιήσεις το Ε9 ούτε δικαιολογεί την τόση δημοσιότητα που πήρε. Κατά την άποψή μου ο φόβος προκλήθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από τα μεγάλα κανάλια παρά από το ίδιο το έντυπο. Είναι μια αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης του καθενός μας πάνω σ’ ένα έντυπο, με την προοπτική ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει αριθμό μητρώου – μια ταυτότητα – στο κάθε ακίνητο. Θα πρέπει να συμπληρωθεί με προσοχή. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει εστιάζεται σε κάποια ακίνητα από κληρονομιά που παρουσιάζουν μπερδέματα. Το σημαντικότερο είναι να γνωρίζει ο κόσμος ότι το Ε9 δεν είναι συμβόλαιο. Κάποιοι, εκ του πονηρού, σκέφτονται εάν το γράψω θα το κερδίσω». Ο κ. Τσατσαρίδης σημειώνει ότι «στην παρούσα χρονική στιγμή δεν εγκυμονεί κίνδυνος φόρου. Εάν στην πορεία το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει ότι πρέπει να επιβληθεί νέος φόρος θα μας το πει ο κ. Ρεγκούζας».

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει το εάν θα επιβληθεί φόρος ακίνητης περιουσίας, μάλιστα γίνεται λόγος – όπως ήδη είναι γνωστό – για κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με την έννοια που έχει σήμερα.

Σε περίπτωση που κάποιος ξεχάσει να καταγράψει ένα ακίνητο ή δώσει λανθασμένα στοιχεία έχει το δικαίωμα διόρθωσης του λάθους. «Με την υπάρχουσα φορολογική νομοθεσία εάν ο πολίτης ξεχάσει κάποιο ακίνητο ή γράψει κάποιο λάθος και χρειαστεί να το μεταβιβάσει και απαιτηθεί το Ε9 υποβάλλει στη ΔΟΥ μια συμπληρωματική δήλωση και πληρώνει ένα πρόστιμο των 40 ευρώ.

Εάν κάποιος ξεχάσει να γράψει ένα ακίνητο στη φορολογική δήλωση δεν σημαίνει ότι χάνει το ακίνητο» διευκρινίζει ο κ. Τσατσαρίδης, ενώ σημειώνει ότι δεν υπάρχουν περιστατικά που κάποιος δεν δήλωνε ένα ακίνητο και ξαφνικά αποφασίζει να το δηλώσει για να μην το «χάσει». «Στο γραφείο μου διαθέτω ένα καλό αρχείο από το 1997 με το Ε9, οπότε έχω μπροστά μου το αντίγραφο και ρωτώ τον φορολογούμενο τι ισχύει κάνοντας αντιπαραβολή. Εάν είχε ξεχαστεί κάποιο ακίνητο δεν έγινε με σκοπιμότητα». Προσθέτει ότι το παρόν Ε9 ζητάει περισσότερες διευκρινήσεις για αγροτεμάχια, ειδικά αυτά που είναι κοντά στη θάλασσα, ώστε να προσδιοριστεί καλύτερα η αντικειμενική τους αξία.

Για τις όποιες καθυστερήσεις στη σύνταξη και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ο κ. Τσατσαρίδης ενημερώνει. «Σε επικοινωνία που είχα και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Φοροτεχνικών μου μετέφεραν ότι πιέζουν τον υπουργό για να δοθεί παράταση γιατί υπάρχει πάρα πολύ γραφειοκρατική δουλειά κατά 60 – 70%. Φέτος, σε σχέση με πέρυσι η δουλειά μας έχει αυξηθεί σε θέμα χρόνου που απαιτείται για τη σύνταξη μιας φορολογικής δήλωσης εξαιτίας του Ε9».

Οι εφορείες λειτουργούν με κανονικό ωράριο και οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τη δήλωσή τους μπορούν να επιλέξουν και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών σημειώνει ο πρόεδρος των Λογιστών. «Για να τη στείλει κάποιος μέσω διαδικτύου πρέπει να έχει προβλέψει να πάρει κωδικό πρόσβασης και στη συνέχεια να την καταχωρήσει ηλεκτρονικά.

Στο ΚΕΠ λαμβάνει τη δήλωση ένας εργαζόμενος και οι δηλώσεις μεταφέρονται στη ΔΟΥ. Ο υπάλληλος της ΔΟΥ που θα δει τη δήλωση εάν υπάρχουν κάποια προβλήματα θα απευθυνθεί στο φορολογούμενο, θα τον καλέσει για τις όποιες διευκρινήσεις και για να διορθωθούν τα τυχόν λάθη».

Το διάστημα από τις 15 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, μπορεί ο φορολογούμενος να υποβάλλει το Ε9 – και μόνο αυτό – ηλεκτρονικά. «Μέσα στη φορολογική δήλωση κατατίθεται και μια υπεύθυνη δήλωση που αναφέρει ότι το Ε9 θα κατατεθεί ηλεκτρονικά».

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη ο κ. Τσατσαρίδης υπολογίζει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υποβολής των δηλώσεων. Συμβουλεύει τους φορολογούμενους που συντάσσουν μόνοι τους τη δήλωσή τους ή καταφεύγουν σε κάποιο λογιστή να είναι προσεκτικοί σε σχέση με τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.