Το Δημοτικο Μουσειο Σουφλιου ανοιξε τις πυλες του

Το Σουφλί, η μεταξένια πολιτεία του Έβρου, αυτό το μήνα γιορτάζει. Γιορτάζει την ταυτότητά του, το μετάξι, την ιστορία του!
Οι εκδηλώσεις της 7ης γιορτής μεταξιού και πολιτισμού άνοιξαν το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010 μαζί με τις πύλες του Δημοτικού Μουσείου Σουφλίου.
Η μοναδική ιστορία του Σουφλίου, η συνυφασμένη με το μετάξι, αναμφισβήτητα έχει εμποτίσει τη ζωή και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων αυτού του τόπου, έχει χρωματίσει την κουλτούρα τους, έχει επιβάλει μια μοναδική αρχιτεκτονική στα κτίσματα, τα λεγόμενα «κουκουλόσπιτα», έχει καταστήσει το Σουφλί πρωτεύουσα του μεταξιού στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη θα τολμούσαμε να πούμε. Αυτή η μοναδική ιστορία αποτυπώθηκε σε ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό και «διάλεξε» να κουρνιάσει στο πιο εμβληματικό κτήριο της πόλης, το παλαιό αρχοντικό Μπρίκα, το οποίο δεσπόζει περήφανο στην καρδιά της πόλης του μεταξιού, στο «μεσοχώρι».

 

Θύμησες από τα δύσκολα μα αγνά γλυκά χρόνια του χθες, ζωντάνεψαν μέσα στο αρχιτεκτονικό αυτό κομψοτέχνημα, που κάθε γωνιά του «ψιθυρίζει» και μια ξεχωριστή ιστορία: για την ένδοξη μαντολινάτα που ταξίδεψε μέχρι την Αμερική, για το πατιρντί και τη σκληρή δουλειά των εργατριών στη «φάμπρικα», για το «χαρέτσι», για τα ξέγνοιαστα γλέντια στα πατητήρια, για τις όμορφες εκκλησιές και τις μεγάλες πνευματικές μορφές που κέρδισαν τις ψυχές των Σουφλιωτών, για τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες που πέρασαν από τον τόπο, για όλα όσα χαρακτηρίζουν τη μεταξένια πολιτεία.

 

Οι Σουφλιώτες που βρέθηκαν μέσα σ’ αυτό το χώρο, το Σάββατο 5 Ιουνίου, δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη συγκίνησή τους, η οποία κυριαρχούσε στην ατμόσφαιρα κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ.
Η τέλεση του αγιασμού έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου, κ.κ. Δαμασκηνό, ο οποίος όντας γνώστης των επίμονων προσπαθειών της Δημάρχου Σουφλίου, την συνεχάρη για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών και για το υπέροχο αυτό αποτέλεσμα, το οποίο πλέον είναι στη διάθεση όλων των κατοίκων του Δήμου Σουφλίου και των επισκεπτών. Τέλος, εξέφρασε τις θερμές ευχές του για την καλή πορεία του νέου Δημοτικού Μουσείου Σουφλίου.

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κυρία Δήμαρχος Σουφλίου, Αθανασία Κακαλή, η οποία ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου για την τιμή που έκανε στο Δήμο Σουφλίου και για την αδιάλειπτη στήριξη, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών και αναφέρθηκε στους σκοπούς που υπηρετεί το νέο Δημοτικό Μουσείο Σουφλίου, στους μελλοντικούς στόχους για τις πρόσθετες λειτουργίες μέσα σ’ αυτό, στις εκθέσεις που φιλοξενούνται στους ορόφους του. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους δωρητές του κτηρίου προς το Δήμο, τον αείμνηστο Μαυρουδή Μπρίκα και τη σύζυγό του κυρία Βάγια Μπρίκα, την οποία κάλεσε να απευθύνει χαιρετισμό.

 

Η κυρία Βάγια Μπρίκα, με την ξεχωριστή ευγένεια και απλότητα που τη διακρίνουν, συγκίνησε όλους τους παρευρισκομένους. Εξέφρασε τη χαρά της και την ικανοποίησή της που το όνειρό τους πήρε σάρκα και οστά, και ευχαρίστησε θερμά την κυρία Δήμαρχο Σουφλίου για την προσπάθεια που κατέβαλε, ώστε το δωρηθέν κτίσμα να αποτελεί πλέον μια ζωντανή εστία πολιτισμού.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αρχαιολόγος κ. Γιάννης Ασπιώτης, ο οποίος είχε την επιμέλεια για το υλικό που εκτίθεται στο Μουσείο.

 

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Συλλέκτης κ. Μιχάλης Πατέλης, ο οποίος εκτός από το φωτογραφικό υλικό που διέθεσε, δώρησε στο Μουσείο τμήμα από το αρχείο της συλλογής του, «ως ένα μικρό αντίδωρο όλων όσων επί σειρά ετών του πρόσφεραν οι ίδιοι οι κάτοικοι του Σουφλίου», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Ζήσης Φυλλαρίδης, ο οποίος επίσης διέθεσε φωτογραφικό υλικό.
Τέλος, μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μετάξης «Η ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ», κ. Τσιακίρης Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στα εκθέματα του Συλλόγου που φιλοξενούνται στο δεύτερο όροφο του κτηρίου και αποτελούν δείγμα της εξαίρετης υφαντικής τέχνης των Σουφλιωτών.

 

Ακολούθησε ξενάγηση των επισκεπτών στους χώρους του Δημοτικού Μουσείου Σουφλίου και των επισήμων που τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή των εγκαινίων: οι Εκκλησιαστικές Αρχές του τόπου, ο Διοικητής της 50 Μ/Κ Ταξιαρχίας ΠΖ «ΑΨΟΣ», ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου, ο Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σουφλίου, ο Αντινομάρχης Έβρου, κ. Μιχάλης Κογιομτζής, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Δελησταμάτης Βασίλειος, Πρώην Δήμαρχοι Σουφλίου, Προϊστάμενοι Υπηρεσιών και Πρόεδροι Τοπικών Συλλόγων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.