Το διακυβευμα αυτων των εκλογων ειναι τι Ευρωπη θελουμε»

Τριάντα πέντε μέρες πριν τις ευρωεκλογές της 7ης Ιούνη και υπό την σκιά του σάλου που έχει ξεσπάσει εξαιτίας της απόφασης του πρωθυπουργού για λήξη της βουλευτικής συνόδου τα κόμματα προσπαθούν να οργανωθούν και να περάσουν τα μηνύματά τους για αυτές.

Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του ήδη τα κομματικά του επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς για τη διοργάνωση των ευρωεκλογών ενώ παράλληλα επιχειρείται και μία οργανωμένη ενημέρωση των πολιτών για τον στόχο των επικείμενων ευρωεκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Κομοτηνή βρέθηκε την Κυριακή το απόγευμα ο βουλευτής της Α΄ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης, ο οποίος προήδρευσε σε κομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ υπό την παρουσία μεγάλου αριθμού στελεχών του Κινήματος στον νομό μας.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης κ. Νικολέττα Πετκίδου, «ήταν μια κλειστή κομματική συνάντηση με οργανωτικό χαρακτήρα που απέβλεπε στη συγκρότηση των τμημάτων και στις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν ώστε οι εκλογές να είναι νικηφόρες για το ΠΑΣΟΚ. Επί πλέον, ο κ. Καστανίδης έθεσε ως σημαντικό το ζήτημα της κάρτας μέλους η οποία όπως είπε πρέπει να οργανωθεί σωστά αλλά και το θέμα της στελέχωσης των ομάδων στην Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα».


Περιοδείες στα χωριά

μετά τις 18 Μάη

Σύμφωνα με την κ. Πετκίδου, έχει ήδη ξεκινήσει η οργανωτική δουλειά για τις ευρωεκλογές ενώ ξεκινά η ενημέρωση των πολιτών. «Έχουν ήδη δημιουργηθεί ομάδες ανά τομέα που θα κινηθούν για τις ευρωεκλογές. Μετά τις 18 του Μάη ξεκινάμε περιοδείες στα χωριά της Ροδόπης προκειμένου να ενημερώσουμε τον κόσμο με τη συμμετοχή όλων των στελεχών τα οποία πρέπει να κινητοποιηθούν γιατί πλέον το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κίνημα που σχεδιάζει εντός των γραφείων. Επομένως, όλοι πρέπει να συμμετέχουν στον αγώνα για τις ευρωεκλογές, από τον βουλευτή και τους αυτοδιοικητικούς μέχρι και τα στελέχη του Κινήματος. Θα γίνει περιοδεία σε όλο τον νομό με δύο κλιμάκια που έχουν ήδη στελεχωθεί. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και για τις ευρωεκλογές. Μάλιστα, θεωρούμε σημαντικότατη την ενημέρωση και ίσως σήμερα εμείς λόγω της επικαιρότητας να μην μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό αλλά πράγματι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εξαρτώνται οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν τα επόμενα χρόνια».

Το διακύβευμα αυτών των

εκλογών είναι τι Ευρώπη θέλουμε

Μέχρι σήμερα από πλευράς πολιτών έχει αποδειχθεί ότι οι ευρωεκλογές είναι αδιάφορες. «Ήταν αδιάφορες γιατί κανείς δεν ενημέρωσε τον Έλληνα πολίτη ότι ανάλογα με τους συσχετισμούς που υπάρχουν στην ευρωομάδα ακολουθούνται συγκεκριμένες πολιτικές. Αυτά που συμβαίνει σήμερα και ο νεοφιλελευθερισμός που επικρατεί δεν είναι κάτι που προέκυψε ξαφνικά. Είναι οι αποφάσεις που παίρνει η πλειοψηφία των ευρωομάδων. Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωομάδων ανήκει στον συντηρητικό χώρο οι αποφάσεις είναι ανάλογες και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό όχι μόνο από τους Έλληνες πολίτες αλλά από όλους τους Ευρωπαίους», τονίζει η κ. Πετκίδου.

«Ο κόσμος πρέπει να προσέλθει στις εκλογές του Ιούνη γιατί το διακύβευμα που παίζεται σε αυτές τις συγκεκριμένες ευρωεκλογές είναι τι Ευρώπη θέλουμε, πέραν βέβαια του γεγονότος ότι το ΠΑΣΟΚ αυτές τις εκλογές τις θεωρεί δημοψήφισμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής»,,/b> σημειώνει το μέλος της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης κ.Κώστας Χουβαρδάς. «Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς η Ευρώπη είναι συντηρητική και άρα το τι πολιτικές θα ακολουθηθούν έχει μεγάλη σημασία. Για το ΠΑΣΟΚ και για το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα προέχει ο Άνθρωπος. Θέλουμε το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης και μέχρι σήμερα δυστυχώς και ως προς τη στήριξη της οικονομίας μόνο συντηρητικές κατευθύνσεις είχαμε. Δεν είχαμε για παράδειγμα την κατεύθυνση του χρήματος που έκανε ο Ομπάμα στην Αμερική. Από την άλλη, στην Ευρώπη το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τα άφησε όλα στην τύχη και η μεν Αριστερά, τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΝ, αντέδρασαν ουσιαστικά όμως το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που διεκδίκησε και πέτυχε αποτελέσματα. Έχει αποδειχθεί ότι όταν διεκδικούμε στην Ευρώπη πετυχαίνουμε και αυτό το είδαμε τόσο στην υπόθεση των Σκοπίων όσο και για την επιτυχία του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της Κύπρου. Ήταν θέματα που διεκδίκησε και πέτυχε. Ο Καραμανλής δεν πήγε ποτέ να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία για παράδειγμα θέματα αγροτικά. Τα άφησε όλα στην τύχη τους και να τα διαχειριστούν άνθρωποι άσχετοι με την ελληνική πραγματικότητα»

«Κατάρρευση

του δεξιού μοντέλου»

Κάτι πολύ σημαντικό που επισημαίνουν τόσο ο κ. Χουβαρδάς όσο και η κ. Πετκίδου και το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι η αποδόμηση του κοινωνικού προσώπου του κράτους που έχει συντελεστεί στην Ευρώπη. «Η ιδεολογία των συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης δεν θέλει δυνατό κοινωνικό κράτος, θέλει τα πάντα να τα ρυθμίζει η αγορά με αποτέλεσμα, τώρα που προέκυψε η παγκόσμια κρίση, τα κράτη των οποίων η υποδομή στον κοινωνικό τομέα δεν ήταν σωστή να έχουν πρόβλημα. Εν αντιθέσει, άλλα κράτη όπως οι σκανδιναβικές χώρες ασχέτως κι αν ξέσπασε κρίση δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Έχει καταρρεύσει το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούν. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για παράδειγμα ώστε να μπορεί να γίνει εύκολη η αγορά αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού. Αυτό είναι το πρόβλημά μας; Οι αυτοκινητοβιομηχανίες; Επίσης πήρε μέτρα όχι για να στηρίξει τις Τράπεζες αλλά τους τραπεζίτες ουσιαστικά. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ μιλάμε για «πράσινη ανάπτυξη»».

«Πρώτα ο άνθρωπος»

«Από τους πολίτες θα εξαρτηθεί η ανατροπή του πολιτικών που θα εκπροσωπηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο. Αν κάθε κράτος της ΕΕ δώσει προβάδισμα στους σοσιαλιστές που έχουν διαφορετική ιδεολογία με αυτήν που υπάρχει τώρα θα υπάρξει μια στροφή στην Ευρώπη. Βέβαια, μη ξεχνάμε ότι τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης διαφέρουν μεταξύ τους είναι όμως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει δώσει αυτή την πνοή ώστε να περάσει σε οριζόντια διάσταση και στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα η έννοια της «πράσινης ανάπτυξης», η έννοια ότι επίκεντρο όλων είναι ο άνθρωπος, δηλαδή να δώσουμε σε κάθε κράτος περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και να υπάρξει ανακατανομή του εισοδήματος και του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Πρώτα ο άνθρωπος και αυτό δεν είναι λόγια, θα τα δει ο πολίτης και σε πράξεις».

«Η κυβέρνηση για το μόνο

που ενδιαφέρθηκε

ήταν η παραγραφή»

Τριάντα πέντε μέρες πριν τις ευρωεκλογές και η συζήτηση για αυτές έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Επίκεντρο των συζητήσεων τα σκάνδαλα αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης να λήξουν οι εργασίες της συνόδου της Βουλής. Όπως επισημαίνει η κ. Πετκίδου, «όταν τα πάντα εξαρτώνται από την τηλεθέαση και την ακροαματικότητα και όταν όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να επιβιώσουν αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται «δάκρυ και αίμα» είναι λογικό ένα δευτεροπιασάρικο θέμα να μην είναι μέσα στα δελτία τους».

«Δυστυχώς την ατζέντα τη φτιάχνει η κυβέρνηση, αυτή η κυβέρνηση που ξεκίνησε τη θητεία της με απογραφή και τελειώνει τη θητεία της με παραγραφή. Ουσιαστικά το μόνο που την ένοιαζε ήταν η παραγραφή των αδικημάτων των βουλευτών της από τα σκάνδαλα. Δεν την ενδιαφέρουν ούτε οι ευρωεκλογές ούτε η ήττα που επέρχεται σε αυτές. Ενδιαφέρονται να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα», συμπληρώνει ο κ. Χουβαρδάς.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.