To Δ.Π.Θ. ριχνει «γεφυρες» συνεργασιας με τη χωρα του Ανατελλοντος Ηλιου

Τον Ιάπωνα πρέσβη στην Αθήνα υποδέχτηκε ο Πρύτανης, Αθ. Καραμπίνης

Συνομολογώντας την πρόθεσή τους να συμβάλουν στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και αντίστοιχων ιδρυμάτων της Ιαπωνίας ολοκλήρωσαν την συνάντησή τους το περασμένο Σάββατο ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ., κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, και ο ιάπωνας πρέσβης στην Αθήνα, κ. Masuo Nishibayashi. Ο κ. Nishibayashi μετέβη στην Κομοτηνή από την Αλεξανδρούπολη, όπου βρέθηκε ως προσκεκλημένος του Ελληνικού Συνδέσμου Ιαπωνικών Πολεμικών Τεχνών, και έτυχε θερμής υποδοχής από τις πρυτανικές αρχές του Δημοκριτείου. 

Αθανάσιος Καραμπίνης «Η επίσκεψη του πρέσβη εδώ είναι η αρχή μίας συνεργασίας που θέλουμε και πιστεύουμε ότι θα αναπτύξουμε εντονότερα στη συνέχεια»

Ειδικότερα, ο κ. Καραμπίνης χαρακτήρισε τιμή «που αντανακλά σε όλο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, αλλά και στη Θράκη γενικότερα» την παρουσία του ιάπωνα πρέσβη στην Πρυτανεία, ενώ μετά από τη συζήτηση, που είχαν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιστρέψει την επόμενη χρονιά στην περιοχή μας, αυτή τη φορά «για να υπογράψουμε τα μνημόνια συνεργασίας που θα οριοθετήσουν από εδώ και πέρα τον στενότερο δεσμό ανάμεσα στο πανεπιστήμιό μας και στα πανεπιστήμια της Ιαπωνίας». «Η επίσκεψή του εδώ είναι η αρχή μίας συνεργασίας που θέλουμε και πιστεύουμε ότι θα αναπτύξουμε εντονότερα στη συνέχεια, τόσο με τα ιαπωνικά πανεπιστήμια, όσο και γενικότερα με την εκπαίδευση της Ιαπωνίας», υπογράμμισε στη δήλωσή του ο κ. Καραμπίνης. «Ελπίζουμε ότι η μακραίωνη ιστορία που έχουν και οι δύο πολιτισμοί», συνέχισε, «θα βρει στόχο να μας καθοδηγήσει περαιτέρω σε συνεργασίες. Και προς τον σκοπό αυτό έχουμε κατευθυνθεί τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας και με το προπτυχιακό τμήμα των ελληνικών σπουδών στην αγγλική γλώσσα, γιατί γνωρίζουμε το ενδιαφέρον των Ιαπώνων και κατοίκων άλλων χωρών οι οποίοι θέλουν να έρθουν, να σπουδάσουν την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό εκεί όπου αυτός ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε. Ξέρουμε την αγάπη των φίλων μας Ιαπώνων ως προς την αρχαία αλλά και τη σύγχρονη Ελλάδα, καθώς και των αντιστοίχων επιστημόνων των δικών μας, που πολλοί πηγαίνουν για μετεκπαίδευση στην Ιαπωνία, και αυτό θέλουμε να ενδυναμώσουμε». 

Masuo Nishibayashi «Με το Δημοκρίτειο δεν έχει αναπτυχθεί στον βαθμό που θα μπορούσε η συνεργασία με ιαπωνικά πανεπιστήμια, αλλά η προοπτική αυτή έχει πολύ μεγάλη δυναμική»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στη δήλωσή του και ο ιάπωνας πρέσβης στην Αθήνα, κ. Nishibayashi. «Η Ελλάδα και η Ιαπωνία έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις», διέκρινε, «ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης». «Υπάρχουν πολλές συνεργασίες ιαπωνικών με ελληνικά πανεπιστήμια», προσέθεσε, «παρόλα αυτά υπάρχει πάντοτε προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης αυτών των σχέσεων και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισα να επισκεφτώ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο». «Με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δεν έχει αναπτυχθεί στον βαθμό που θα μπορούσε η συνεργασία», επισήμανε, για να εκφράσει τη γνώμη ότι «η προοπτική αυτή έχει πολύ μεγάλη δυναμική και ελπίζω πως στο μέλλον θα μπορέσει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Θράκης και ιαπωνικών πανεπιστημίων». 

Ανεπτυγμένες οι ελληνοϊαπωνικές σχέσεις στο εμπόριο και τον πολιτισμό

Τέλος, ο κ. Nishibayashi αναφέρθηκε στους τομείς, που ελληνοϊαπωνικές σχέσεις είναι ήδη ανεπτυγμένες, δίνοντας έμφαση στο εμπόριο αλλά στον πολιτισμό. Επικεντρώνοντας στη συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, αποκάλυψε πως το τελευταίο διάστημα στην Ιαπωνία γίνονται πολλές εκθέσεις αρχαιολογικού περιεχομένου, τις οποίες επισκέπτονται οι συμπατριώτες του και εκδηλώνουν ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Κλείνοντας υπενθύμισε πως το Τόκυο πρόκειται να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και με αφορμή και την εμπειρία της Ελλάδας, θα υπάρξει ιδιαίτερα έντονη συνεργασία και στον τομέα του αθλητισμού». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.