«Το Δ΄ Σωμα Στρατου ειναι η αιχμη του δορατος των ελληνικων Ενοπλων Δυναμεων»

«Αποτελεσματικά προστατεύονται τα σύνορα της Ελλάδας» διαμήνυσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, αφού παρακολούθησε σενάριο άσκησης με πραγματικά πυρά για εκκαθάριση κατοικημένου τόπου στην τοποθεσία Αμπελώνας στην Κομοτηνή. Ο επιτυχής σχεδιασμός και η διεύθυνση της επιχείρησης ανήκει στο 646 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνεχάρη για το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσης, το υψηλό ηθικό των αντρών και διαπίστωσε τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτουν. Σαφής απέναντι στην Τουρκία, δεν έδειξε να εφησυχάζει, ευχήθηκε όμως η ένταση να μην κλιμακωθεί. Στην ευθεία πολιτική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης κορωνίδα παραμένει η ψυχραιμία και η σταθερότητα, σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, που έθεσε το γνωστό ερώτημα «ποιος ασκεί την πραγματική εξουσία σήμερα στην Άγκυρα;».

Παρουσίαση οπλικών συστημάτων

Μ 48Α5, MOLF, LEOPARD 1A5, M60A3, μέσα και οπλικά συστήματα που βρίσκονται στην ευθύνη του Δ΄ Σώματος Στρατού παρουσιάστηκαν το πρωί της Τρίτης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, στο πεδίο ασκήσεων Αμπελώνας.

Στο τέλος της παρουσίασης τον περίμενε μια έκπληξη, ένας μετακινούμενους φούρνος για να καλύπτει τις ανάγκες του στρατεύματος σε έκτακτες συνθήκες. Παρασκευάζει ψωμί, κουλούρι και σταφιδόψωμο και ο κ. Παπαντωνίου δεν παρέλειψε να γευτεί τα παρασκευάσματα των αρτοποιών του στρατού.

Σενάριο με αληθινούς πρωταγωνιστές

Στη συνέχεια παρακολούθησε σενάριο άσκησης κατά την εκκαθάριση κατοικημένου τόπου. Πρόκειται για μια επιχείρηση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς στην άσκηση εκτελέστηκαν και πραγματικά πυρά. Η άσκηση σχεδιάστηκε και ήταν υπό τη διεύθυνση του 646 Μηχανοκίνητου Τάγμα Πεζικού της Ταξιαρχίας.

Ο αντισυνταγματάρχης Πεζικού, διοικητής του 646 κ. Δημήτρης Μπουζέλος έδωσε πληροφορίες για την παρακολούθηση της άσκησης: «Ο εχθρός έχει οργανώσει τον συγκεκριμένο τόπο, τον οποίο χρησιμοποιεί σαν σημείο στηρίγματος της αμυντικής του διάταξης. Έχουν οργανωθεί με αριθμό 1, 2 και 5 οικίες με γεωσάκους και συρματοπλέγματα, από όπου και εκτελούνται πυρά ελαφρών όπλων πεζικού. Κατά μήκος και εκατέρωθεν της κύριας όδευσης που έρχεται από τον οικισμό έχουν αναγνωριστεί οι θέσεις μάχης αντιαρματικών όπλων και πολυβόλων. Ο κατοικημένος τόπος έχει οργανωθεί με οδοφράγματα, τάφρους και συρματοπλέγματα, επενδυμένα με κονσερτίνα, για να είναι δυσχερής η προσέγγιση και κίνηση του πεζικού μέσα από αυτόν. Για την εκκαθάριση του κατοικημένου τόπου ενεργεί διμοιρία πεζικού, υποστηριζόμενη από πυρά ουλαμού αρμάτων, στο πλαίσιο συγκροτήματος μηχανοκίνητου λόχου πεζικού».

Τα άρματα έβαλαν κατά των εχθρικών θέσεων. Τα πυρά απεικονίζονταν με φωτοβολίδες και εκρήξεις. Οι άντρες αποβιβάστηκαν από τα τεθωρακισμένα οχήματα, η μηχανοκίνητη ομάδα έλαβε θέσεις κάλυψης για να προσβάλλει τον εχθρό με τα δικά της όπλα, ενώ συγχρόνως τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εκτελούσαν πυρά πολυβόλων.

Γ. Παπαντωνίου: «Να είμαστε σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ετοιμότητας»

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, εξήγησε πως η παρουσία του έχει στόχο να στηρίξει τους άντρες και τις γυναίκες που συγκροτούν το Δ΄ Σώμα Στρατού, την ηγεσία, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους οπλίτες και τους επαγγελματίες οπλίτες. «Το Δ΄ Σώμα Στρατού είναι η αιχμή του δόρατος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Προφυλάσσει και προστατεύει τα σύνορά μας απέναντι στη μόνιμη και σταθερή απειλή, που δυστυχώς ακόμη αντιμετωπίζουμε και έχει σημασία να βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ετοιμότητας.

Διαπίστωσα ότι το ηθικό είναι εξαιρετικά υψηλό, τα οπλικά συστήματα είναι τα πλέον σύγχρονα. Διαπίστωσα ότι όλοι οι άντρες που απαρτίζουν το Δ΄ Σώμα Στρατού και ιδιαίτερα τις μονάδες που διεξήγαγαν την άσκηση έχουν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και άριστη διοίκηση. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος για το επίπεδο ετοιμότητας του Δ΄ Σώματος Στρατού και θα συνεχίσω να έρχομαι εδώ γιατί έχω προσωπικό ενδιαφέρον. Τα σύνορα της πατρίδος μας προστατεύονται αποτελεσματικά γιατί η Ελλάδα διαθέτει δύναμη αμυντικής αποτροπής, ικανή να προασπίσει τα συμφέροντά μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή».

Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στον απόηχο των πρόσφατων παραβιάσεων του εναέριου χώρου από τούρκους πιλότους: «Υπάρχει ένα κλίμα έντασης με την Τουρκία. Το διαπιστώνουμε καθημερινά με τις αυξανόμενες παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Θέλω να ελπίζω ότι το κλίμα αυτό δεν θα ενταθεί περισσότερο. Δεν το γνωρίζω όμως. Γι΄ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ετοιμότητας».

Ο κ. Παπαντωνίου διαβεβαίωσε «η πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία παραμένει σταθερή. Τείνουμε διαρκώς χέρι φιλίας και συνεργασίας προς την Τουρκία, με την προσδοκία ότι κάποια στιγμή θ΄ αντιληφθεί ότι εφόσον θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ οφείλει να άρει τις μονομερείς διεκδικήσεις στο Αιγαίο και απέναντι στα δικά μας εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα οφείλει να συμφιλιωθεί μ ε την Ελλάδα και να συμβιώσει αρμονικά μαζί μας».

Η ευθεία πολιτική ελληνική γραμμή ταράζεται όμως από τα εναέρια ζιγκ- ζακ των γειτόνων: «Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι ν΄ αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο».

Με ικανοποίηση ο κ. Παπαντωνίνου αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατού, που ζει ριζικές αλλαγές. Συνεχάρη τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους οπλίτες που αφομοίωσαν άμεσα τις όποιες αλλαγές.

Εκανε λόγο για τις προσπάθειές τους ν΄ αναβαθμίσουν τις συνθήκες διαβίωσης των στρατευμένων, με τα κέντρα internet, τα γυμναστήρια, τις βιβλιοθήκες, τα προγράμματα κατάρτισης.

«Στόχος όλων αυτών είναι να καταστήσουν τη θητεία πιο ωφέλιμη για το στράτευμα, πιο χρήσιμη για τον πολίτη έφεδρο, αλλά και πιο ευχάριστη και ανθρώπινη που να συμβαδίζει με την αντίληψη μας για τη θητεία».

Ψυχραιμία και σταθερότητα

Επιστρέφοντας στην ελληνική πολιτική απέναντι στη γείτονα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε για τη σταθερότητά της, αιτιολογώντας: «Οποιαδήποτε πολιτική που θα επεδίωκε να θέσει την Τουρκία στο περιθώριο της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ θα διέγειρε ακόμη περισσότερο τα επιθετικά της ανακλαστικά και θα την καθιστούσε ακόμη περισσότερο επικίνδυνη γείτονα από ό,τι είναι σήμερα.

Η πολιτική της Ελλάδας είναι ψυχραιμία, σταθερότητα στις πάγιες ελληνικές θέσεις αλλά και διαρκής ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Το σημαντικό ερώτημα σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου είναι «ποιος ασκεί την πραγματική εξουσία σήμερα στην Άγκυρα;», απέναντι στο οποίο έχουν εύλογες υποθέσεις, τις οποίες δεν ομολογούν όμως δημόσια.

Δεν θα υπάρξει αναδιάταξη στα στρατόπεδα της Θράκης διαβεβαίωσε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.