Το χρονικο της γιορτης

«Όπως φαίνεται η Νέα Δημοκρατία θα επιτύχει μία περιφανή νίκη. Παρακαλώ όμως, παράκληση της Νομαρχιακής, είναι νωρίς ακόμα. Περιμένετε να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα. Θα σας δώσουμε εμείς σημαίες να πανηγυρίσετε, αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή και μετά, με εντολή του κόμματος, σας παρακαλώ όλοι οι πανηγυρισμοί μας να είναι κόσμιοι. Η Νέα Δημοκρατία πρεσβεύει ένα νέο ήθος, ένα νέο ύφος, το οποίο πρέπει να δείξουμε τώρα». Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης, ο Δημήτρης Κοτσάκης, απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος των νεοδημοκρατών στις 7.20μμ λίγο μετά την έκδοση του πρώτου exit polls που έδειξε νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Μέχρι την ώρα εκείνη οι συζητήσεις και τα προγνωστικά δεν τολμούν να ξεπεράσουν την αισιοδοξία του 1%-3%. Κάποιοι περισσότερο «ενημερωμένοι» δίνουν ποσοστά Αθήνας με διαφορά μέχρι και 7% – 9%.
Μουδιασμένοι οι περισσότεροι παρακολουθούν τις συζητήσεις από την τηλεόραση η εμφάνιση νομαρχιακών συμβούλων, φίλα προσκείμενων στο κόμμα, γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για προβλέψεις. Αγωνία για το πώς πάει η Ροδόπη, πώς ο Στυλιανίδης, τι κάνει ο Μπαμπασίδης, ο Ιλχάν, τι δίνει η μειονότητα.

Στις 9μμ η νίκη σιγουρεύεται πια. Βγαίνουν οι πρώτες σημαίες, σε είκοσι λεπτά ο κόσμος πυκνώνει, μαζί και οι ελληνικές σημαίες. Η εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου και το «Η Νέα Δημοκρατία νίκησε» γίνεται αφορμή για ξέσπασμα ενθουσιασμού. Οι πιο θερμόαιμοι ζητούν σημαίες, «θα μας δώσετε ή θα φέρουμε από το σπίτι». Οι υπεύθυνοι του εκλογικού κέντρου συστήνουν ηρεμία, ψυχραιμία και ήθος.

Κάθε νέα τηλεοπτική άφιξη και κάθε νέα τηλεοπτική δήλωση φέρνει κύματα έξαψης. Ο Μητσοτάκης αποθεώνεται, στον Καραμανλή χάνεται ο έλεγχος. Η τηλεόραση γίνεται το κέντρο του κόσμου και μόνο η ανακοίνωση των τοπικών αποτελεσμάτων δίνει την ευκαιρία μιας ανάπαυλας. Ο Κυριάκος Μπαμπασίδης, είναι ο πρώτος από τους υποψηφίους που κάνει την εμφάνισή του στο εκλογικό κέντρο και ο κόσμος σπεύδει να μοιραστεί μαζί του τη χαρά της νίκης.

Γύρω στις 10 μμ κάνουν την εμφάνισή τους και οι ζουρνάδες. Τα πρώτα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό.

Στις 12.10 εμφανίζεται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με τον συνυποψήφιό του Αχμέτ Ιλχάν. Κοντά τους οι σύζυγοι, που δοκιμάστηκαν κι αυτές στην προεκλογική περίοδο. Στο κατακόρυφο η χαρά της νίκης. Θριαμβευτική υποδοχή. Ο κόσμος συνωστίζεται, σπρώχνει ο ένας τον άλλο για να σφίξει το χέρι, να δώσει ευχές, να συγχαρεί.

Δηλώσεις νίκης και δέσμευση ειρηνικής συμπόρευσης. Η σαμπάνια ανοίγει ευχές για την πρόοδο του τόπου. Ο Ιλχαν «απαγάγεται» από τους ψηφοφόρους του που τον σηκώνουν στους ώμους. Η πλατεία γεμίζει.

Η χαρά της νίκης μεταφέρεται στους δρόμους της πόλης με καραβάνια αυτοκινήτων και κόρνες να ηχούν. Μία ακόμη προεκλογική περίοδος, μία ακόμη εκλογή καταγράφτηκε στην ιστορία της Ροδόπης, της Θράκης, της Ελλάδος.

Ε.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.