Το χρωμα της πολης

Περισσότερο χρώμα, περισσότερο πράσινο, επίσπευση των έργων και στενή παρακολούθηση από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Κομοτηνής είναι κάποιοι από τους στόχους και τις συνταγές για να γίνει η Κομοτηνή βιώσιμη πόλη για όλους και συνάμα να δημιουργεί τη διάθεση να την απολαμβάνουμε τόσο στη γειτονιά μας όσο και στις επισκέψεις μας στα κεντρικά σημεία της πόλης.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής, Τάσος Βαβατσικλής συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Ισμαήλ Λεβέντ, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Μίμη Αϊδήνογλου, την προϊστάμενη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Ζωή Κοσμίδου και στελέχη της υπηρεσίας επισκέφτηκαν την Τετάρτη έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την ανάπλαση των παιδικών χαρών, των πλατειών και τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Ανάμεσα στους στόχους είναι και η επαναδιαμόρφωση της πλατείας Ειρήνης που έχει δεχτεί ίσως τη μεγαλύτερη κριτική από οποιαδήποτε άλλη πλατεία λόγω υλικών, χρωμάτων και βέβαια εμπορικής συμπεριφοράς των γύρω καταστηματαρχών που εγκλωβίζουν την πλατεία με τραπεζοκαθίσματα κάθε που έρχεται η άνοιξη.

«Επισκεφθήκαμε τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, που είτε βρίσκονται εν εξελίξει είτε δημοπρατούνται. Εξετάσαμε τη δυνατότητα κατασκευής πέργκολας στην οδό Γραβιάς, τη δυνατότητα αποπεράτωσης κατά το 50% μέχρι το Πάσχα των έργων ήπιας κυκλοφορίας» σημειώνει ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι οι παιδικές χαρές αναπλάθονται στο πλαίσιο του προγράμματος HABITAT. «Οι παλιές παιδικές χαρές ξηλώθηκαν και μπαίνουν νέα παιχνίδια που έχουν και το χαρακτηρισμό ISO. Αποφασίσαμε επίσης να γίνει νέα μελέτη ανάπλασης στην πλατεία Καππαδοκίας».

Μια στάση στην πλατεία

Η πρώτη στάση ήταν στην πλατεία Ειρήνης και δόθηκε έμφαση από τον κ. Βαβατσικλή στο να γίνει πιο φιλόξενη και να μην είναι πλέον πλατεία – πέρασμα αλλά ένας χώρος όπου μπορούν οι δημότες και οι επισκέπτες να σταθούν για να προσέχουν τα παιδιά τους που παίζουν ή για αναψυχή. Θα τοποθετηθούν αναρριχόμενα φυτά και στη συνέχεια παγκάκια . «Θ’ αυξηθεί ο φωτισμός και το πράσινο και θα εξετάσουμε ποιες άλλες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν για να είναι φιλόξενη η πλατεία».

Μετά από ένα πέρασμα από τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας έγινε μια συζήτηση στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου και ακολούθησε επίσκεψη στη Νέα Μοσυνούπολη.

Μιλώντας για τα έργα που γίνονται μέσα από το πρόγραμμα «URBAN Κομοτηνή: βιώσιμη πόλη για όλους» ο κ. Βαβατσικλής σημείωσε ότι αποφασίστηκαν κάποιες αισθητικές παρεμβάσεις, όπως είναι οι δενδροφυτεύσεις. «Μ’ ενδιαφέρει το οποιοδήποτε έργο να διανθίζεται από πράσινο και ελεύθερους χώρους. Δε μ’ αρέσει καθόλου το τσιμέντο, χρώμα που μας θυμίζει άλλες εποχές». Προτείνει οι χώροι να είναι όχι μόνο προσβάσιμοι αλλά και φιλόξενοι, με παγκάκια και κιόσκια για να δημιουργούν σκιά. «Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε και ν’ αυξήσουμε το πράσινο».

Στην παιδική χαρά του Σταθμού θα γίνει γήπεδο βόλεϊ, θα τοποθετηθούν κάποιες βρύσες και συζητήθηκε το τι θα γίνει με τις πλάκες που πέρασαν.

Στην πλατεία Εξηντάρη –στις παλιές εργατικές κατοικίες- αποφασίστηκε να περιφραχθεί το γήπεδο μπάσκετ για να μην ενοχλούνται οι περίοικοι από τη μπάλα που φεύγει και για να μην δημιουργείται πρόβλημα και με την κίνηση στην οδό Ζυμβρακάκη. Ενώ κάποιος υπάλληλος προχωρούσε σε δενδροφύτευση αποφάσισαν να φυτευτούν άλλα δέντρα για να μεγαλώσουν πιο γρήγορα.

Στην πλατεία της ΧΕΝ, αφού αποφάσισαν να φυτευτεί ένα πλατάνι, επισκέφθηκαν το παλιό δασαρχείο, όπου θα φιλοξενηθεί θεματική βιβλιοθήκη για την τέχνη από το δήμο Κομοτηνής. «Οι αρχιτεκτονικές μελέτες ήδη αποπερατώθηκαν και γίνονται οι ηλεκτρολογικές μελέτες. Θα αναβιώσουμε όλο το χώρο σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος. Θα είναι χώρος που θα λειτουργεί και ως αναγνωστήριο και θα περιλαμβάνει βιβλία για τα εικαστικά, το θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο. Θα είναι ένας μικρός ναός για την τέχνη» σχολίασε ο κ. Βαβατσικλής.

Η τελευταία επίσκεψη ήταν στο πάρκο όπου εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες για την αποπεράτωση του μνημείου του ολοκαυτώματος για τους εβραίους. «Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι το Μάιο να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου» ενημέρωσε ο κ. Βαβατσικλής.

Το Μάιο θα γίνουν επίσης τα εγκαίνια του θερινού κινηματογράφου και του μουσείου οικίας Σκουτέρη, δωρεά Δίντσογλου, όπως δηλώνει ο δήμαρχος Κομοτηνής στον ΠτΘ.

Ρόλος πολιτών

Ανάμεσα στις προεκλογικές προτάσεις της Νέας Πορείας ήταν και η ενεργοποίηση των κατοίκων με στόχο να γίνονται πράγματα που τους αφορούν, τα έχουν ανάγκη και μπορούν να τα στηρίξουν.

Ο κ. Βαβατσικλής παραπέμπει στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά των εκλογών για την επικοινωνία με τους κατοίκους. «Πιστεύουμε στη συμμετοχική τοπική αυτοδιοίκηση, στη συμμετοχική δημοκρατία γιατί τίποτε δε μπορεί να είναι δίκαιο αν δεν έχει την αποδοχή του λαού. Θέλουμε ο πολίτης ν’ ασκεί κριτική για τα όσα κάνουμε και από την άλλη να είναι κοινωνός των αποφάσεών μας, να προτείνει, να αποφασίζει και να παρακολουθεί την πορεία των έργων».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.