Το χοροθεατρο συναντα την παραδοση στην παρασταση RIζEς (+Video)

Η ομάδα χοροθεάτρου ANILINE Dancetheatre επιστρέφει στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Με μια εξερεύνηση των ορίων του ανθρώπινου σώματος που εμπνέεται από τις βασικές συνιστώσες των παραδοσιακών χορών επιστρέφει, μετά την περυσινή επιτυχημένη της παρουσία, στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής η ομάδα χοροθεάτρου ANILINE Dancetheatre σήμερα Σάββατο 18 και αύριο Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ, παρουσιάζοντας την παράσταση RIζEς Vol. I.
 
Χρησιμοποιώντας αυτές τις βασικές συνιστώσες, όπως εκφράζονται μέσα από αντίστοιχα μοτίβα, ρυθμούς και σχήματα, και με βασικό άξονα τη χρήση του χώρου διερευνώνται τα όρια του σώματος, καθώς αυτό διανύει μια διαδρομή, όπου θα συνυπάρξει, θα αλληλεπιδράσει, θα εναντιωθεί, θα αυτονομηθεί και, εν τέλει, θα εναρμονιστεί μέσα σε μια κοινή συλλογική συνθήκη.
 
Μάλιστα η χορευτική διαδρομή υποστηρίζεται και αλληλεπιδρά με τρεις μουσικούς που δημιουργούν ζωντανά ένα παράλληλο ηχητικό τοπίο.
 
Για την παράσταση μίλησαν η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Σοφία Μενεσελίδου, η Ειρήνη Καλογηρά που είχε την ιδέα τη σύνθεση και τη χορογραφία, και η Νατάσσα Αραμπατζή χορεύτρια με καταγωγή από την Κομοτηνή.
 

Σοφία Μενεσελίδου «Θα ξεχωρίσει και φέτος για την ποιοτική της διάσταση»

 

Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που έρχεται το  ANILINE Dancetheatre στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, σημείωσε η κ. Μενεσελίδου, επισημαίνοντας πως το θέατρο στοχεύει πάντα στην αξιοποίηση των ανθρώπων που ζουν και δημιουργούν σημαντικά πράγματα στο χώρο του θεάτρου. «Το σίγουρο είναι ότι θα ξεχωρίσει και φέτος για την ποιοτική της διάσταση» σημείωσε, τονίζοντας πως πρόκειται μια χοροθεατρική σπουδή πάνω στην παραδοσιακή μουσική, κάτι που πιστεύει πως ως σύλληψη την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική. «Είναι μια εναλλακτική πρόταση που καταθέτουμε ως ΔΗΠΕΘΕ και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας» κατέληξε.

Νατάσσα Αραμπατζή «Σπουδή από το παραδοσιακό στο αρχέγονο, και από το συλλογικό σώμα στο ατομικό» 

Η ιδέα για την παράσταση έβαλε «ρίζες» τον προηγούμενο Μάιο, σημείωσε η Κομοτηναία συντελεστής της παράστασης, Νατάσσα Αραμπατζή, όταν συνεργάστηκαν δημιουργικά με την Ειρήνη Καλογηρά σε μια δική της παράσταση στη Θεσσαλονίκη.
 
«Τότε ξεκίνησε και η ιστορία των ριζών, ως σπουδή από το παραδοσιακό στο αρχέγονο, και από το συλλογικό σώμα στο ατομικό» η οποία προέρχονταν από την εμπειρία της κ. Καλογηρά σε ένα πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς.
 
Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της που επιστρέφει στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο του ανοίγματος του χοροθεάτρου στην περιφέρεια, σημειώνοντας πως «αν δεν παίξω στην πόλη μου πού αλλού θα παίξω».
 


 

Ειρήνη Καλογηρά «Η παράσταση έχει σαφείς αναφορές στον παραδοσιακό χορό» 

Τις εμπειρίες της στον παραδοσιακό χορό και τον παραδοσιακό ρυθμό μετουσίωσε στην παράσταση η κ. Καλογηρά, μέσα και από τη συνεργασία με τρεις εξαιρετικούς μουσικούς, που συνοδεύουν ζωντανά την παράσταση. «Η παράσταση έχει σαφείς αναφορές στον παραδοσιακό χορό, στον παραδοσιακό ρυθμό, στους ήχους, αλλά παντρεύεται και με σύγχρονους και ηλεκτρονικούς ήχους» σημείωσε, τονίζοντας πως είναι μια μοναδική εμπειρία για το κοινό. 

Οι συντελεστές της παράστασης 

Ιδέα/σύνθεση/χορογραφία: Ειρήνη Καλογηρά
Δραματουργία: Πάνος Δεληνικόπουλος, Ειρήνη Καλογηρά
Ζωντανή μουσική σύνθεση: Αδάμ Σιάγας, Γιάννης Οικονόμου, Γεωργία Τέντα
Χορεύουν (αλφαβητικά): Βίκυ Αγγελίδου, Νατάσσα Αραμπατζή, Δημήτρης Φεσσάς, Ειρήνη Καλογηρά, Γιώργος Πανόπουλος, Μαρία Πίσιου
Κοστούμια: Ελένη Χασιώτη
Σχεδιασμός φώτων: Ειρήνη Καλογηρά, Νατάσσα Αραμπατζή
Φωτογραφίες:Ελευθερία Καλπενίδου
Βίντεο: Γιώργος Μάνος
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, 5 ευρώ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2531037770

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.