Το χοιρινο κυριαρχει στο Θρακιωτικο τραπεζι

Είτε ετοιμαστεί η παραδοσιακή «μπάμπω», είτε το χοιρινό με λάχανο, είτε οι μπριζόλες οι τηγανιτές, το χοιρινό θα είναι κυρίαρχο στα τραπέζι των περισσότερων Θρακιωτών. Ο συνδυασμός και των τριών πιάτων συχνά απαραίτητος, η ακόμη και της γνωστής τηγανιάς που σηκώνει σβήσιμο με κρασί.

Τα καλά νέα για το αγοραστικό κοινό είναι ότι οι τιμές είναι φιλικές και μπορούν άνετα να προγραμματίσουν κρέας σε ικανοποιητικές ποσότητες για το γιορτινό τραπέζι, αισθανόμενοι ταυτόχρονα ασφαλείς για την προέλευσή του όταν φέρει επάνω του σφραγίδα.

Ζεστή η αγορά κρεάτων

Ο πρόεδρος των Κρεοπωλών για τη Ροδόπη, Αλέξανδρος Τρίχας επανέλαβε, σε δηλώσεις του στον ΠτΘ, ότι τα κρεοπωλεία μας διαθέτουν φρεσκότατα κρέατα. «Σφάζουμε κάθε μέρα από λίγα, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί ν’ αγοράσει αυτό που θέλει. Η κίνηση την Τετάρτη και την Πέμπτη ήταν αυξημένη, αλλά την Τρίτη ήταν περιορισμένη λόγω της βροχής που δεν επέτρεψε στον κόσμο από τα χωριά να κατέβει».

Στις προτιμήσεις των Θρακιωτών παραμένει κυρίαρχο το χοιρινό, μαγειρεμένο με τουρσί. Ο κ. Τρίχας σημειώνει ότι αγοράζουν χοιρινό για να το μαγειρέψουν με τουρσί ή τηγανιά, αλλά και γαλοπούλα. «Στην περιοχή έχουμε μεγάλες και σύγχρονες μονάδες με χοιρινά, αλλά ο κόσμος στα χωριά άρχισε και βάζει δυο – τρία γουρουνάκια στην αυλή. Το ένα το κρατούν για τον εαυτό τους και τα δυο – τρία, τα επιπλέον, τα πουλούν. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που τα αγοράζουμε γιατί θέλουμε να δώσουμε στον καταναλωτή το χωριάτικο, το γνήσιο χοιρινό».

Οι τιμές, σύμφωνα με τον κ. Τρίχα, έχουν κατέβει, για να δουλέψει η αγορά. «Το χοιρινό που είναι για τη λαχανιά είναι στα 3,5 ευρώ το κιλό. Το χοιρινό μπούτι, το ψαχνό έχει 4,60. Η παντσέτα έχει 4,5 ευρώ το κιλό, η μπριζόλα έχει 4,5 ευρώ και η μπριζόλα από το φιλέτο κυμαίνεται στα 4,5 – 4,6 το κιλό.

Η γαλοπούλα είναι στα 7 ευρώ το κιλό. Οι κατεψυγμένες είναι στα 3,6 ευρώ το κιλό. Οι δε εισαγόμενες, οι οποίες είναι ελάχιστες, είναι στα 4,5 ευρώ». Ο κ. Τρίχας εξηγεί ότι οι γαλοπούλες οι νωπές ψήνονται πιο εύκολα και είναι και πιο νόστιμες.

Προσοχή στα παράνομα σφαγεία

Επανερχόμενος στο θέμα των παράνομων σφαγείων θυμίζει ότι τα έχουν καταγγείλει σε όλες τις υπηρεσίες. «Δε μπορούν να τους πιάσουν, γιατί κάνουν τη δουλειά τα απογεύματα, που οι υπηρεσίες δε δουλεύουν και μέχρι να τηλεφωνήσουμε και να παει κάποιος για έλεγχο τους βρίσκουν νόμιμους. Σφάζονται όμως πάρα πολλά γουρούνια και κινδυνεύει η υγεία του καταναλωτή. Να προσέχουν από πού ψωνίζουν. Δεν είναι δυνατόν ένας παραγωγός που εκτρέφει ένα γουρούνι για τον εαυτό του να πουλάει 40 και 50! Τα αγοράζουν από εδώ κι από κει, χωρίς να έχουν μικροσκοπηθεί. Τα χοιρινά που σφάζουμε στο σύγχρονο σφαγείο του δήμου Κομοτηνής περνούν από το μικροσκόπιο, ενώ τα άλλα που σφάζονται στα χωριά τα σφάζουν μέσα στη λάσπη.

Οι καταναλωτές πρέπει ν’ αναζητούν τη σφραγίδα από όπου κι αν ψωνίσουν».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.