To be or not to be, για το Κεντρο Πολιτισμου Παλιννοστουντων

Κέντρο Πολιτισμού Παλιννοστούντων στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και θα παρέχει απαραίτητες υπηρεσίες ως προς τα θέματα που τους απασχολούν, αποτελεί θέμα προτεραιότητας για τον Αναπτυξιακό Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Παλιννοστούντων και Μη «ΑΡΓΩ» που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη.

Τα ζητήματα ζωτικής σημασίας που έχουν να κάνουν με την ομαλή ένταξη των παλιννοστούντων στην ελληνική κοινωνία απασχολούν ιδιαίτερα τη διοίκηση του Συλλόγου «ΑΡΓΩ» που από τις πρώτες μέρες της ίδρυσής του καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες ούτως ώστε να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τους παλιννοστούντες, αλλά και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των ανθρώπων αυτών.


Ένα κέντρο πολιτισμού, το οποίο θα φιλοξενεί στους χώρους του τις υπηρεσίες, όπως είναι γραφείο ενημέρωσης, γραφείο κοινωνικής υποστήριξης, γραφείο συνηγόρου του πολίτη, αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσα για δραστηριότητες του Συλλόγου, είναι απαραίτητο για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, δεδομένου ότι σήμερα οι παλιννοστούντες που μένουν στην πόλη δεν έχουν ένα δικό τους κέντρο ενημέρωσης όπου θα μπορούσαν να απευθύνονται για ενημέρωση γύρω από τα θέματα που τους απασχολούν.

Σε διάφορες υπηρεσίες είχε απευθυνθεί ο Σύλλογος «ΑΡΓΩ» για να εξασφαλίσει κατάλληλο χώρο, το λεγόμενο κέντρο πολιτισμού, για τους παλιννοστούντες και τις οικογένειές τους και τελευταίο σταθμό σ’ αυτή την υπόθεση αποτέλεσε η ερώτηση προς τον τέως υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Φωτιάδη. «Περιμένουμε θετική απάντηση στην ερώτησή μας ώστε να εξασφαλίσουμε κατάλληλο χώρο για τους παλιννοστούντες».

Αφουγκραζόμενη τα προβλήματα που αφορούν στην στεγαστική αποκατάσταση των παλιννοστούντων, η πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΡΓΩ» κ. Έλενα Τατεβοσιάν υπέβαλε σχετική ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος συμπεριέλαβε στην νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) το θέμα της παραχώρησης οικοπέδων στους παλιννοστούντες από τους δήμους και υπέγραψε τη σχετική απόφαση μέσα σε 20 μέρες από την υποβολή της ερώτησης. Η κ. Τατεβοσιάν δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τον κ. Παυλόπουλο για την πολιτική βούληση που επέδειξε. Στο χώρο αυτό επιδιώκει ο Σύλλογος να δημιουργηθεί το προαναφερόμενο κέντρο πολιτισμού παλιννοστούντων.

“Alexandroupolis Dance Festival”, σημαντικό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό γεγονός

Εδώ και 15 χρόνια οι παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση καταβάλλουν προσπάθειες για την ένταξή τους στην ελληνική πραγματικότητα.

Ένα από τα βήματα του Συλλόγου «ΑΡΓΩ» προς την κατεύθυνση αυτή είναι η διοργάνωση του σημαντικού για την περιοχή της Θράκης πολιτιστικού και καλλιτεχνικού γεγονότος και συγκεκριμένα, του φεστιβάλ λατινοαμερικάνικου χορού, “Alexandroupolis Dance Festival”.

Στην εν λόγω εκδήλωση, η οποία θα έχει τη μορφή ομαδικού φιλικού αγώνα με χαρακτηριστικά ενός εντυπωσιακού σόου, θα συμμετέχουν αθλητές χορού από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και τη Βουλγαρία.

«Με τη διοργάνωση του συγκεκριμένου φεστιβάλ θέτουμε ως στόχους: α) να προάγουμε τον αθλητικό χορό στον τόπο μας, β) να δώσουμε την ευκαιρία στους συντοπίτες μας να γνωρίσουν από κοντά ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ευγενή αθλήματα, που συνδυάζει την άσκηση με τη τέχνη, γ) να δώσουμε έναυσμα τις αρχές να συνδράμουν στις προσπάθειες του συλλόγου μας να προάγει το πολιτισμό στον τόπο μας, αρχής γενομένης με την εξασφάλιση κατάλληλου χώρου για τη διεξαγωγή μαθημάτων χορού και για την προπόνηση των αθλητών μας», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τατεβοσιάν, ενώ τόνισε ότι ο απώτερος στόχος του Συλλόγου είναι η καθιέρωση με την πάροδο του χρόνου του συγκεκριμένου φεστιβάλ ως θεσμού και η εξέλιξή του σε ένα πανελλήνιο αλλά και διεθνές αθλητικό – καλλιτεχνικό γεγονός, που θα προβάλλει την πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Να σημειωθεί ότι οι χορευτές του διαγωνισμού θα είναι:

Ομάδα Αθήνας:

Σεργκέι Γκέρμαν, Αγγέλα Γεωργίου

Κώστας Πανανακάκης, Κική Ματθαίου

Ντίνος Φακιόλας, Χριστίνα Πυλαρινού

Ομάδα Β. Ελλάδας:

Παύλος Σκοροτούμωβ, Σουζάνα Γκιουνατάεβα (Θεσσαλονίκη)

Γιάννης Στασινόπουλος, Χριστίνα Λαζαρινού (Θεσσαλονίκη)

Ευγένιος Μαυρόπουλος, Φένια Παρδαλίδου (Αλεξανδρούπολη)

Ομάδα Βουλγαρίας:

Panajiot Toshkov, Denica Vikolaeva Skuleva (VARNA)

Martin Jordanov Ianchev, Asia Valentinova Kacarska (VARNA)

Plamen Dobrinov Ivanov, Silvia Dinkova Dimcheva (VARNA)

Το έργο της κριτικής επιτροπής θα αναλάβουν οι κριτές: Σοφία Κυβεντίδου (Ελλάδα), Diana Jeleva Filipova (Βουλγαρία) και Όλεγκ Λουκιάνωφ (Ρωσία).

Τους καλύτερους αθλητές χορού από την Ελλάδα, αλλά και χορευτές από την Βουλγαρία θα έχουν την δυνατότητα να δουν όσοι θα περάσουν την όμορφη βραδιά την Κυριακή 17 Οκτωβρίου και ώρα 20:00-22:00, στο ξενοδοχείο «Thraki Palace» στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα λάβει χώρα η εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος «ΑΡΓΩ».

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΡΓΩ» κ. Τατεβοσιάν ευχαριστεί θερμά την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, την υπερνομαρχία Ροδόπης-Έβρου, τη Νομαρχία Έβρου, τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για την υποστήριξή τους στη διοργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης, καθώς και όσους βοήθησαν είτε με οικονομική είτε με πνευματική υποστήριξη γιατί «χωρίς την υποστήριξή τους δεν θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.