Το Balkan blender των BAiLdSA

Θάνος Γκουντάνος, κιθαρίστας - τραγουδιστής «Οι δράσεις τοπικά και η αλληλεγγύη νομίζω ότι είναι ό,τι πιο δυνατό μπορούμε να κάνουμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε»

Οι BAiLdSA είναι μια παρέα πέντε μουσικών από τη Θεσσαλονίκη που βάλθηκαν να βάλουν ξανά στη ζωή μας τη βαλκανική μουσική. Εκκινούν από τον βαλκανικό ήχο αλλά δεν περιορίζονται μόνο εκεί όμως, αφού η μουσική τους έχει επίσης επιρροές από τη ροκ και ρέγκε μουσική. Ήδη μετρούν περισσότερες από 250 εμφανίσεις σε 6 χώρες της βαλκανικής όπως και παρουσίες σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο.
 
Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου οι “BAiLdSA” βρέθηκαν στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής για το 1o Φεστιβάλ των «Αυτόνομων Σχημάτων». Με αφορμή την παρουσία τους ο «ΠτΘ» συνομίλησε με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα του συγκροτήματος, Θάνο Γκουντάνο, για την πορεία των “BAiLdSA”, την αγάπη τους για την βαλκανική μουσική, τα μελλοντικά σχέδια του συγκροτήματος, αλλά και την άποψη τους για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, καθώς οι ίδιοι είτε μέσω των τραγουδιών τους είτε μέσω εκδηλώσεων που συμμετέχουν έχουν λάβει πολλές φορές θέση για τα όσα εκτυλίσσονται στη χώρα και στον κόσμο όλο.
 
Θάνος Γκουντάνος όμως αναλυτικά…
 
ΠτΘ: Πώς σας φάνηκε η εμπειρία της Κομοτηνής, στην οποία βρεθήκατε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αυτόνομων Σχημάτων;
Θ.Γκ.:
Πολύ ωραία, πολύ ζεστός κόσμος. Έχουν περάσει κάποια χρόνια, που έχουμε να έρθουμε στην Κομοτηνή. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία που μας κάλεσε το Φεστιβάλ. Είναι το πρώτο φεστιβάλ το παιδιών. Ήταν πολύ πετυχημένο, ζεστό, κι εύχομαι τα καλύτερα για το μέλλον, να γίνει θεσμός.
 
ΠτΘ: Όποιος σας έχει δει στις ζωντανές εμφανίσεις σας αμέσως διαπιστώνει πως βγάζετε πολύ ενέργεια πάνω στη σκηνή. Ποιος είναι ο ρόλος της σκηνικής παρουσίας ενός συγκροτήματος, για σας;
Θ.Γκ.:
Η σκηνική παρουσία, το show, είναι για μας ίσως το πιο σημαντικό μέρος της δουλειάς που κάνουμε. Είναι η καλύτερη διαφήμιση αλλά κάθε φορά προκύπτει αυθόρμητα και είναι της στιγμής.
 
Ήταν και ζητούμενο να υπάρχει ενέργεια στα live. Το πρόγραμμα θέλαμε να είναι «συμπυκνωμένο» και «συμπαγές», με έναν ρυθμό που να μην πέφτει, το οποίο θυμίζει λίγο ηλεκτρονική μουσική. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να είμαστε πολύ πιστοί και ζωντανοί με αυτό που κάνουμε και να μεταδίδουμε την ενέργεια στο κοινό, ώστε να κλείνει ο κύκλος του καλλιτέχνη. 

«Ήμασταν πάντα ενάντια σε κάθε ρατσισμό και φασισμό» 

ΠτΘ: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από τη μουσική σας, με τον τρόπο που εκφράζεστε;
Θ.Γκ.:
Όσον αφορά τη μουσική, και εννοώ καθαρά τη μουσική, ουσιαστικά εμείς κάνουμε ένα Balkan blender. Δηλαδή αντλούμε την έμπνευσή μας, όσον αφορά τα βαλκανικά θέματα, από τη βιωματική μας μουσική, από τη μουσική με την οποία έχουμε μεγαλώσει. Βέβαια συνεχίζουμε να εξερευνούμε τη συγκεκριμένη μουσική, γιατί τα βαλκάνια είναι ένα τεράστιο «χωράφι» που περιέχει πολύ διαφορετική μουσική. Μετά, αυτή η βαλκανική μουσική περνάει από ένα «φίλτρο» και από ένα «πρίσμα», την δένουμε με άλλες μουσικές, που μας αρέσουν, και έτσι προκύπτει αυτό το αποτέλεσμα. Όσον αφορά το στίχο, ήδη το πάντρεμα δείχνει την ενωτική μας διάθεση, αλλά και το σχήμα, το συγκρότημα, είχε από την αρχή μια ανησυχία και είχε ταχθεί στον αγώνα για μια κοινωνική αλλαγή. Ήμασταν πάντα ενάντια σε κάθε ρατσισμό και φασισμό, στηρίζαμε πάντα εκδηλώσεις αλληλεγγύης ή δράσης που είχαν αυτό το σκοπό, οπότε και οι στίχοι σε κάποια τραγούδια μας είναι κοινωνικοπολιτικοί και έχουν να κάνουν και με την κατάσταση που ζούμε. 

«Προσπαθούμε να εξελισσόμαστε και να έχουμε ενδιαφέρον μουσικά διαρκώς» 

ΠτΘ: Τι σε έκανε να ασχοληθείς με τη βαλκανική μουσική και ποιες είναι οι επιρροές σου;
Θ.Γκ.:
Ουσιαστικά η μουσική είναι ντόπια βιώματα. Μεγαλώνοντας ως ροκάς, δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου ότι θα ασχοληθώ με αυτή τη μουσική, ενώ την είχα πάρα πολύ στα αυτιά μου. Αργότερα, όσο ήμουν φοιτητής, έκανα μια ενδοσκόπηση και είδα ότι με άγγιζε πάρα πολύ. Είναι αυτό που παθαίνεις πολλές φορές με τη μουσική και δεν εξηγείται, το γεγονός δηλαδή ότι σε αγγίζει ένα είδος πάρα πολύ. Οπότε άρχισα να ψάχνω και να μελετάω περισσότερο και πιο βαθιά αυτού του είδους τη μουσική, χωρίς ωστόσο να μπορώ να βγάλω από μέσα μου ούτε το ροκ ούτε τη ρέγκε. Άλλωστε όλα τα μέλη του συγκροτήματος είμαστε μουσικοί και οργανισμοί που είμαστε ανοικτοί στην εξέλιξη. Προσπαθούμε να εξελισσόμαστε και να έχουμε ενδιαφέρον μουσικά διαρκώς.
 
ΠτΘ: Την εγχώρια μουσική σκηνή, πώς την αποτιμάτε εσείς και πόσο εύκολο είναι να «προωθηθεί» η βαλκανική μουσική σε έναν λαό όπως είναι οι Έλληνες;
Θ.Γκ.:
Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει αξιόλογη μουσική σκηνή. Έχει πάρα πολλά μουσικά συγκροτήματα, που κάνουν πολύ αξιόλογη δουλειά και κατάφεραν να παίζουν και διεθνώς. Βέβαια είμαστε μια μικρή χώρα, μια μικρή αγορά. Ως συγκρότημα έχουμε τις βλέψεις μας και στο εξωτερικό, αλλά πιστεύουμε πως πρέπει πρώτα κανείς να εδραιωθεί στον τόπο του για να μπορέσει να πάει παραπέρα. Θα έλεγα πως στη βόρεια Ελλάδα είναι πολύ πιο οικείο το άκουσμα της βαλκανικής μουσικής. Στη νότιο Ελλάδα ακούγεται λίγο πιο «εξωτική» η μουσική μας. Παρόλα αυτά υπάρχει κόσμος που στηρίζει τη μουσική μας και κόσμος που μπορεί να μην έχει επαφή με τα βαλκανικά ακούσματα και μέσα από μας να ανακαλύπτει πράγματα που του αρέσουν.
 
ΠτΘ: Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερο στίχος σε κάποιο κομμάτι, κάποια ιδιαίτερη ιστορία πίσω από κάποιο τραγούδι…
Θ.Γκ.:
Πολλά. Υπάρχει ένα κομμάτι που λέγεται “After”, που είναι πάρτυ κομμάτι, περιγράφει after νύχτες. Αυτό το κομμάτι έχει γραφτεί και όλη η έμπνευσή του ήταν από ένα διήμερο που είχαμε κάνει στη Σύρο, το 2012, όταν είχαμε πάει για συναυλία και γινόταν ένα σούπερ πάρτυ, πολύ ξέφρενο. Από αυτό βγήκε αυτό το τραγούδι. Όλα τα τραγούδια έχουν συμβάντα από πίσω. 

«Έχουν καταφέρει μαζικά να είμαστε προβατάκια» 

ΠτΘ: Ποια είναι η γνώμη σας για το πολιτικό γίγνεσθαι στη χώρα; Είναι προφανές ότι παίρνετε θέση μέσα από τα τραγούδια σας.
Θ.Γκ.:
Ο περισσότερος κόσμος έχει απογοητευτεί από το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, με όλη αυτή την κατάσταση. Ό,τι ελπίδες κι αν είχαν «ανάψει» σε κάποιους ότι μπορεί κάτι να αλλάξει κοινοβουλευτικά,καταρρίφθηκαν εντελώς. Επιβεβαιώθηκε δηλαδή ότι το σύστημα, όπως είναι φτιαγμένο, είναι τόσο σαθρό, που δεν μπορεί με αυτό τον τρόπο να αλλάξει. Οπότε οι δράσεις τοπικά και η αλληλεγγύη, ξεκινώντας από τη γειτονιά μας και στη συνέχεια σε μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες, είναι ό,τι πιο δυνατό μπορούμε να κάνουμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, ώστε να μην τρελαθούμε, γιατί είναι μια παράνοια αυτό που ζούμε.
 
Αν δε συνειδητοποιήσει κάποιος τι συμβαίνει και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ τρελό να σκέφτεσαι ότι με μόνο άξονα το χρήμα υπάρχει τόση δυστυχία και πόλεμοι. Έχουν καταφέρει μαζικά να είμαστε προβατάκια και οι ομάδες που καταφέρνουν να ξεφεύγουν και να συζητούν άλλα πράγματα, να συζητούν για το διαφορετικό, να θεωρούνται ψυχασθενείς. Τελικά όμως μαζευόμαστε πολλοί ψυχασθενείς σε διάφορες συναυλίες. Γίνονται εκδηλώσεις και συζητάμε για πράγματα και ουτοπίες, που θα θέλαμε να ζήσουμε και θέλουμε να ονειρευόμαστε και να πολεμάμε γι’ αυτές.

«Υπάρχουν κομμάτια που είναι ήδη έτοιμα και ηχογραφούνται» 

ΠτΘ: Τα πλάνα για το χειμώνα, για τη νέα σαιζόν, συναυλίες, εμφανίσεις που έχετε στο πρόγραμμα;
Θ.Γκ.:
Από συναυλίες θα έχουμε τον Νοέμβριο μια στη Θεσσαλονίκη, που θα ανακοινωθεί σύντομα, στα πλαίσια ενός φεστιβάλ που θα γίνει στο Principal. Τον Δεκέμβρη θα είμαστε στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Πάτρα και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Γενικά κάνουμε σχέδια για τα live σε club το χειμώνα και έχουμε βλέψεις να βγούμε στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα έχουμε κυκλοφορήσει το καινούργιο μας κομμάτι που λέγεται «Balkan Express Drive the Thing».
 
ΠτΘ: Κάποιο νέο άλμπουμ ετοιμάζετε, κάποια δισκογραφικά πλάνα;
Θ.Γκ.:
Αυτό το κομμάτι είναι η αρχή του τρίτου δίσκου. Υπάρχουν κομμάτια που είναι ήδη έτοιμα και ηχογραφούνται, με σκοπό είτε κι αυτά να ανέβουν σταδιακά στο διαδίκτυο, είτε να κάνουμε ένα ΕP και μετά να συμπληρωθεί και να γίνει ένας δίσκος. Κάπως έτσι το σκεφτόμαστε, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά σχέδια. Ζούμε σε μια αβεβαιότητα που μετράμε βδομάδα τη βδομάδα, μήνα το μήνα, και προσπαθούμε να σχεδιάζουμε, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.