Το ασφαλιστικο σηκωσε απο τον καναπε τους Κομοτηναιους

Πρωτοφανής σε όγκο η πορεία των φορέων, «κατέβασε ρολά» η τοπική αγορά

Τους  2.000 υπολογίζεται ότι άγγιξαν οι διαδηλωτές, που συμμετείχαν στα δύο απεργιακά συλλαλητήρια, τα οποία έλαβαν χώρα χθες στην Κομοτηνή. Εντυπωσιακή για την περιοχή μας ήταν η συγκέντρωση, που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων. Το ραντεβού είχε δοθεί μπροστά από το Εργατικό Κέντρο στις 11 το πρωί, από όπου μετά από τους χαιρετισμούς, οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία με κατεύθυνση την Περιφέρεια και ακολούθως τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου επέδωσαν ψήφισμα. Η μεγαλειώδης σε όγκο, αλλά δίχως παλμό, πορεία διαμαρτυρίας κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, από όπου αρκετοί από τους διαδηλωτές και τους εκπροσώπους των φορέων  ξεκίνησαν με προορισμό το μπλόκο των αγροτών, στον κάθετο ελληνοβουλγαρικό άξονα, για να δηλώσουν εκ νέου τη συμπαράστασή τους στον συγκεκριμένο κλάδο.


 
Την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης πρόδιδε από τις πρωινές κιόλας ώρες της Πέμπτης η εικόνα, που εμφάνιζαν οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι της πόλης. Η ανταπόκριση των επιχειρήσεων στο κάλεσμα για την απεργία άγγιζε το 100% στην τοπική αγορά. Γι’ αυτό άλλωστε ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος της περιοχής είχε μια εντυπωσιακή παρουσία στη συγκέντρωση, που ακολούθησε. Την ίδια στιγμή, αυξημένα σε σύγκριση με προηγούμενες απεργίες, ήταν τα ποσοστά της συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων του νομού μας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τοπικής ΑΔΕΔΥ, ο μέσος όρος κυμάνθηκε μεταξύ του 60% και του 70%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίζονταν στον κλάδο των εκπαιδευτικών.


 
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης μπροστά από το Εργατικό Κέντρο απεύθυναν χαιρετισμούς στους διαδηλωτές οι εκπρόσωποι ορισμένων από τους φορείς, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη διοργάνωση της χθεσινής κινητοποίησης. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κ. Παντελής Μαγαλιός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Ανέστης Βαφειάδης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, κ. Κική Κωνσταντινίδου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, κ. Νίκος Παπαθανασίου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, κ. Χρήστος Τερζίδης, ο πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γιώτα Βενετοπούλου και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής, κ.Αλέξανδρος Σπανός. 

Ανέστης Βαφειάδης
 
«Η διάλυση της μεσαίας τάξης πρέπει να καταλάβουν ότι δε θα περάσει»

Την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της τοπικής αγοράς στο απεργιακό κάλεσμα, κάνοντας μάλιστα λόγο για μια ιστορική μέρα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Ανέστης Βαφειάδης. Στο μήνυμά του κάλεσε όλες τις κοινωνικές ομάδες να αφήσουν στην άκρη αυτά, που τις χωρίζουν και να δώσουν σημασία σε αυτά που τις ενώνουν. «Η διάλυση της μεσαίας τάξης που τόσα χρόνια στηρίζει αυτό το κράτος και στηριζόμαστε ο ένας από τον άλλο, πρέπει να καταλάβουν ότι δε θα περάσει», ξεκαθάρισε κλείνοντας.

Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος
 
«Ξεκινάμε την αντίστροφη πορεία για να ξαναχτίσουμε την κοινωνία»

«Όλα αυτά τα χρόνια κατάφεραν να μας επιβάλλουν αυτά που επέβαλαν αφού μας διαχώρισαν, αφού έστρεψαν τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης», παρατήρησε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος. «Ξεκινάμε την αντίστροφη πορεία», επισήμανε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, «για να ξαναχτίσουμε την κοινωνία».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στα μηνύματά τους και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι φορέων που πήραν το λόγο. Πέρα από την σφοδρή κριτική για τις ασκούμενες πολιτικές και για τις αλλαγές, που φέρνει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, βαρύτητα δόθηκε από τους ομιλούντες στην προάσπιση και διατήρηση αυτού κλίματος ομοθυμίας, που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές ομάδες.

Μουσταφά Τσολάκ
 
«Τα επώδυνα αυτά μέτρα δεν έπεσαν από τον ουρανό»

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε στους συγκεντρωμένους εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας Ροδόπης ο κ. Μουσταφά Τσολάκ. «Σήμερα διαδηλώνουμε για τα επώδυνα αυτά μέτρα, τα οποία δεν έπεσαν από τον ουρανό», τόνισε ο κ. Τσολάκ, «αλλά ψηφίστηκαν στις 14 Αυγούστου στη βουλή από ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και Ανεξάρτητους Έλληνες». «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε αυτό», προσέθεσε, «και το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο, “κάτω τα μνημόνια, νέα και παλιά”».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.