Το Αρχοντικο της ηπειρωτικης οικογενειας Σκουτερη ειναι πια η νεα εδρα του συλλογου Ηπειρωτων Ν. Ροδοπης

Τιμήθηκε με την εκδήλωση των εγκαινίων και η τελευταία απόγονος της οικογένειας κ. Κική Σκουτέρη – Δίντσογλου για την πολυσχιδή προσφορά της στον τόπο

Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή του Θωμά, ο καθιερωμένος αγιασμός για τα εγκαίνια της νέας Έδρας του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης ο οποίος πλέον στεγάζεται στο ιστορικό Αρχοντικό της οικογένειας Σκουτέρη στην οδό Κούλογλου-10, ύστερα από την παραχώρηση του οικήματος από τον Δήμο Κομοτηνής.
 
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν τα πολυμελή χορευτικά πολλών Συλλόγων του Ν. Ροδόπης και τα χορευτικά των Συλλόγων Δράμας, Σερρών και Καβάλας, οι συγγενείς της οικογένειας Σκουτέρη από την ιστορική κοινότητα των Ασπραγγέλων Ηπείρου απ’ όπου ξεκίνησε ο γενάρχης της οικογένειας Κωνσταντίνος και εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή. Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, η δημοτική σύμβουλος κ. Ελένη Λαφτσή, ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, ο εκκλησιαστής, ιστορικός και θεολόγος κ. Ιωάννης Σιδηράς ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Σταύρος Σπορίκης, οι Ηπειρώτες του Ν . Ροδόπης και πλήθος κόσμου.
 
Ο σύλλογος θα αξιοποιήσει το χώρο με διάφορες εκδηλώσεις, με στόχο την ανάδειξη της προσφοράς και της παρουσίας των Ηπειρωτών στην Κομοτηνή.
 
Ήδη έχει προγραμματιστεί και από την επόμενη σχολική χρονιά τα σχολεία της Ροδόπης θα επισκέπτονται κάθε Σάββατο το χώρο για να ξεναγηθούν γνωρίζοντας την ιστορία του Αρχοντικού Σκουτέρη και των Ηπειρωτών στην περιοχή.
 
Παράλληλα προγραμματίζονται εκδηλώσεις πιάνου, Ηπειρώτικο πανηγύρι στην πίσω αυλή του Αρχοντικού ενώ ο Σύλλογος προγραμματίζει την προσέλκυση επισκεπτών από τα Ζαγοροχώρια αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, ώστε να γνωρίσουν την Κομοτηνή σαν πόλη αλλά και την ιστορία του αρχοντικού Σκουτέρη.
 
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης, κ. Γιώργος Τζαμπάζης, ο ηπειρωτικής καταγωγής δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο συγγενής της οικογένειας Σκουτέρη από τους Ασπραγγέλους και πρώην δήμαρχος Κεντρικού Ζαγορίου κ.Γαβριήλ Παπαναστασίου , ενώ ο κ. Σιδηράς ανέπτυξε το θέμα : «Η ιστορούμενη διαχρονία της μεγάτιμης Ηπειρωτικής οικογένειας Σκουτέρη από την Ήπειρο στην Κομοτηνή (19 ος-21ος αιώνας)» όπου ανακοίνωσε άγνωστες, ιστορικές πτυχές της εθνικής, θρησκευτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής προσφοράς της οικογένειας Σκουτέρη επί τη βάσει ανέκδοτου αρχειακού υλικού που διαθέτει. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε στο προσεχές μέλλον επίκειται η έκδοση επετειακού τόμου που ετοιμάζει ο κ. Σιδηράς με όλη την ιστορία της ιστορικής ηπειρώτικής παροικίας του Ν. Ροδόπης.
 
Προσφέρθηκε παραδοσιακό ηπειρωτικό τσίπουρο και λουκούμια σε όλους τους παρευρισκομένους που είχαν κατακλύσει το πλακόστρωτο της οδού Κούλογλου και αντηχούσαν τα ηπειρωτικά κλαρίνα όταν όλα τα χορευτικά έστησαν το χορό μαζί με τους πολίτες και το γλέντι κράτησε μέχρι τις απογευματινές ώρες. 

Γιάννης Τζαμπάζης «Μέρες σαν τη σημερινή, όλοι εμείς οι Ηπειρώτες που ζούμε στη Θράκη, αισθανόμαστε χαρά, νοσταλγία και περηφάνεια για τις πατρίδες των προγόνων μας»


Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τζαμπάζης μίλησε για την προσφορά των Ηπειρωτών όχι μόνο στην Κομοτηνή αλλά και σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.
 
«Μέρες σαν τη σημερινή, όλοι εμείς οι Ηπειρώτες που ζούμε στη Θράκη, αισθανόμαστε χαρά, νοσταλγία και περηφάνεια για τις πατρίδες των προγόνων μας, που φύγανε από τα κακοτράχαλα μα όμορφα βουνά της Ηπείρου και κατέκλυσαν τον κόσμο με μόνο εφόδιο την πίστη στην Ορθοδοξία, την τιμιότητά τους και τη δίψα τους για επιτυχία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Τζαμπάζης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στάθηκε ιδιαίτερα στα 80 χρόνια ιστορίας του συλλόγου και τα 40 χρόνια Ηπειρωτών Δημάρχων, όπως του Απ. Σούζου, Ν. Ζωίδη, Δημ. Μπλέτσα, Γ. Πετρίδη, οι οποίοι επάξια κράτησαν και κρατάν τα ηνία της πόλης, μια ιστορία Ζαγορίσιων Δημάρχων που πιστεύει ότι θα συνεχιστεί.
 
Κλείνοντας δε εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή του για την παρουσία στην εκδήλωση της δωρήτριας της οικίας και απόγονο της οικογενείας κ. Κικής Σκουτέρη, η οποία τιμήθηκε για την πολυσχιδή προσφορά της στον τόπο, η οποία τυγχάνει να είναι και πνευματική του οικογένεια, «μια γυναίκα που έδωσε την ψυχή της, το είναι της, την περιουσία της, την αγάπη της στην Κομοτηνή» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Γιώργος Πετρίδης «Ευθύνη δικιά μας, στον τόπο αυτό είναι να συνεχίσουμε, ο καθένας με το δικό του τρόπο την προσφορά που έκαναν οι πρόγονοί μας σε αυτόν»

«Εμείς οι Ηπειρώτες έχουμε μάθει από συμβολισμούς, η ιστορία μας είναι γεμάτη σύμβολα, συμβολισμούς και σημειολογίες» παρατήρησε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, τονίζοντας πως η παραχώρηση του χώρου, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, έγινε γνωρίζοντας πως δημιουργεί μια επιπλέον ευθύνη στους Ηπειρώτες της πόλης μας, που έχει να κάνει με τη συνέχεια της προσφοράς των προγόνων τους που ήρθαν στην Κομοτηνή, πρόκοψαν, στέριωσαν και άφησαν μια σημαντική παρακαταθήκη.
 
«Ευθύνη δικιά μας, της δεύτερης, της τρίτης, της τέταρτης μεθαύριο γενιάς Ηπειρωτών στον τόπο αυτό είναι να συνεχίσουμε, ο καθένας με το δικό του τρόπο την προσφορά που έκαναν οι πρόγονοί μας σε αυτόν, άλλωστε δεν είμαστε ξένοι πια, αυτός ο τόπος είναι και δικός μας τόπος, είμαστε και Κομοτηναίοι».

Γαβριήλ Παπαναστασίου «Οι Ζαγορίσιοι, και κατ’ επέκταση όλοι οι Ηπειρώτες ανά τον κόσμο προσέφεραν πάρα πάρα πολλά»


Ο πρώην δήμαρχος Κεντρικού Ζαγορίου, απόγονος Σκουτέρη, κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου, συνεχάρη τόσο τα μέλη του συλλόγου όσο και τον Δήμαρχο κ. Πετρίδη, εκφράζοντας την ικανοποίηση του που ακόμη ένας Ζαγορίσιος υπηρετεί τη Θράκη, ενώ μίλησε για τον πρώτο ηπειρώτη Δήμαρχο της Κομοτηνής, τον Απόστολο Σούζο, ο οποίος κατάγεται από τους Ασπραγγέλους, από τους οποίους κατάγονται πολλοί Δήμαρχοι και βουλευτές από διάφορα μέρη της Ελλάδας σε όλη την ιστορία της.
 
«Οι Ζαγορίσιοι, και κατ’ επέκταση όλοι οι Ηπειρώτες ανά τον κόσμο προσέφεραν πάρα πάρα πολλά» τόνισε, παραθέτοντας μια μικρή ιστορία της οικογένειας των Σκουτέρηδων, από την εποχή του Κοσμά του Αιτωλού φτάνοντας στο Λύσανδρο Σκουτέρη και την κόρη του Κική, καθώς και την προσφορά της στην Κομοτηνή.
 
Ο ίδιος παρέδωσε στον Πρόεδρο του Συλλόγου Ηπειρωτών στοιχεία και έγγραφα που αφορούν την οικογένεια Σκουτέρη, όπως πλαστικοποιημένες σελίδες που αφορούν τον Άγιο Κοσμά που επισκέφτηκε τους Ασπραγγέλους, τον Λύσανδρο, τον Πέτρο και τον Στέφανο Σκουτέρη, στοιχεία από το μητρώο αρρένων, αλλά και φωτογραφίες από το Αρχοντικό Σκουτέρη στην πλατεία των Ασπραγγέλων και οικίες των Σκουτέρηδων.
 
Τέλος δώρισε ένα βιβλίο από το χρονικό της Δοβράς, καθώς και ένα βιβλίο με τίτλο «Οι ηπειρώτες έμποροι, ευεργέτες του Ελληνικού Έθνους και συντελεστές της προόδου της ανθρωπότητας». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.