Το «Απο το πουθενα» του Μισελ Φαις, υποψηφιο για το βραβειο μυθιστορηματος των Public

Μια από τις καλύτερες εκπλήξεις που μας χάρισε η άνοιξη με την επίσημη είσοδό της, ήταν η συμμετοχή του νέου μυθιστορήματος «Από το πουθενά» του συντοπίτη μας Μισέλ Φάις στον κατάλογο των υποψηφίων για βραβείο στην κατηγορία του μυθιστορήματος.
 
Ευχάριστη έκπληξη, καθότι το κρισιμότερο ζήτημα στην εποχή μας είναι η υπεράσπιση του αυτονόητου. Στην πληθώρα έτσι των γραπτών που φέρονται ως μυθιστορήματα και έχουν χρόνο ζωής από τρεις έως έξι μήνες, είναι σημαντικό ως αναγνώστες να οριοθετήσουμε ψηφίζοντας τι εννοούμε όταν λέμε μυθιστόρημα. Αφού μυθιστόρημα δεν είναι αυτό που επιχειρούν να μας διδάξουν τα συνήθη ευπώλητα της εποχής. Ήτοι ένα σκηνικό ως πλαίσιο ηρώων που συνήθως ερωτεύονται, μαλώνουν, χωρίζουν, ταξιδεύουν αλλά κυρίως αναλίσκονται να μεταγράψουν σε λέξεις αναρίθμητες σκηνές σεξ…
 
Στη λίστα των μυθιστορημάτων που εκδόθηκαν το 2015 και είναι πολύ πολύ ευρεία συμπεριλαμβάνονται βέβαια αρκετά καλά μυθιστορήματα π.χ. των Παπαμόσχου, Δούκα, Καρυστιάνη, Γρηγοριάδη κ.α. αλλά και «Το χαρτόκουτο» του επίσης Κομοτηναίου Κώστα Καβανόζη.
 
Εμείς λοιπόν ένα πραγματικό μυθιστόρημα ας ψηφίσουμε εφέτος ήτοι ένα από τα μυθιστορήματα για τα πάθη της ύπαρξης και της γραφής και ήρωες που έχουν και ψυχή και σώμα. Είναι αιμάτινοι, χοϊκοί, κατασπαραγμένοι, πραγματικοί ως άνθρωποι, για μια πρώτη μικρή μας νίκη στο «γήπεδο» της λογοτεχνίας που έχει απ’ όλα, δεν είναι όμως όλα!!! Τ.Β. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.