Το αναλυτικο προγραμμα του WeGrow Kids Festival

6 με 8 Σεπτεμβρίου στον χώρο πίσω από το Μουσικό Σχολείο

Το τριήμερο 6 με 8 Σεπτεμβρίου θα υλοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το WeGrow Kids Festival. Σε σχετική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία της ΔΚΕΠΠΑΚ δόθηκε στη δημοσιότητα το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πρόκειται να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:
 
 
 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  (απόγευμα)

ΤΟΠΙ
«Παραμύθια για να σπάτε κέφι»
17:30
Θεατρική παράσταση “Παραμύθια για να σπάτε κέφι” που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Τζιάνι Ροντάρι από τη θεατρική ομάδα ΤΟΠΙ.

Η θεατρική ομάδα ΤΟΠΙ διασκευάζει ιστορίες του μεγάλου δάσκαλου και λογοτέχνη Τζιάνι Ροντάρι δίνοντας αφορμή στα παιδιά να δουν τον κόσμο με μια διαφορετική ματιά. Πιο επίκαιρα από ποτέ, τα παραμύθια του Ροντάρι μιλούν για τον εθισμό στην τηλεόραση και το διαδίκτυο, για τον ρατσισμό, την ισότητα, για την δύναμη του χορού και της μουσικής, για την λύση των προβλημάτων μέσω της ομαδικότητας. Η ομάδα ΤΟΠΙ χρησιμοποιώντας το χιούμορ του παραλόγου, το παιχνίδι των στερεότυπων, καλεί μικρούς και μεγάλους να απελευθερωθούν από τα καλούπια και τις προκαταλήψεις και να κοιτάξουν μακριά. Μια παράσταση διαδραστική που τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά.
Διάρκεια παράστασης 75'
 
ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
 «Τα κρόυσματα παίζουν για να σμίξουνε τον κόσμο…»
18:45
“Τα κρόυσματα” παίζουν για να σμίξουνε τον κόσμο…Εμφάνιση της εφηβικής μπάντας κρουστών «Τα κρούσματα».

Τα Κρούσματα δημιουργήθηκαν το 2015 από τον Εθελοντικό Συμβουλευτικό Σταθμό για τον έφηβο και την οικογένεια του στον Δήμο Θερμαικού. Εθελοντές ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί και επιμελητές ανηλίκων, προσφέρουν αφιλοκερδώς συμβουλευτική υποστήριξη σε οικογένειες ευάλωτες κοινωνικά. Τα Κρούσματα είναι η δράση του Συμβουλευτικού Σταθμού που απευθύνεται σε εφήβους με δυσκολίες και φιλοδοξεί να εκπαιδεύει τους ανηλίκους στην αποδοχή και το σεβασμό των διαφορετικοτήτων στην προσωπικότητα, στην κουλτούρα και στη γλώσσα με όχημα τη μουσική. Τελικός στόχος, η ειρηνική συνύπαρξη μέσω της κοινής δημιουργίας. ‘’Μαθαίνουμε να ενώνουμε τις υπάρξεις μας κρατώντας τα διαφορετικά μας χαρακτηριστικά’’. Το μήνυμά τους βρίσκει ενθουσιώδεις αποδέκτες. Από φέτος έχουν ενταχθεί στα Κρούσματα και ασυνόδευτοι ανήλικοι κυρίως από την Αφρική, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, που κατοικούν σε δομές της ΑΡΣΙΣ και φοιτούν σε σχολεία της Θεσσαλονίκης.
Διάρκεια παράστασης 45'
 
ΚΙΡΚΟ
 «Ταξίδι στη Φαντασία»
19:30
«Ταξίδι στη Φαντασία», μία διαδραστική παράσταση που περιλαμβάνει εναέρια ακροβατικά, ξυλοπόδαρα, τεχνικές τσίρκο, στοιχεία clowning και live μουσική. Η Kirko είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση έρευνας και παροχής υπηρεσιών γύρω από την τέχνη του τσίρκο. Το 2015 μια ομάδα καλλιτεχνών, με μακρόχρονη και διεθνή εμπειρία στην τέχνη του τσίρκο, στην εναέρια έκφραση και το θέατρο δρόμου δημιούργησε την Kirko με κύριο σκοπό τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για νέους καλλιτέχνες και την ανάδειξη των τεχνών του τσίρκο στο ελληνικό κοινό.

Περίληψη παράστασης: Όταν τρεις πολύ καλοί φίλοι δεν αντέχουν άλλο τη ρουτίνα τους και αναζητούν την περιπέτεια, αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα ταξίδι! Ένα ταξίδι στην περιπέτεια, ένα ταξίδι για να εξερευνήσουν τον κόσμο. Στο δρόμο τους θα συναντήσουν αξιοπερίεργα πράγματα, γοργόνες και πειρατές, διαφορετικούς ανθρώπους που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα και μαγευτικά τοπία που είναι σαν να έχουν ξεπατικωθεί από κάποιο πίνακα ζωγραφικής διάσημου ζωγράφου! Κι όλα αυτά με ένα και μόνο εφόδιο στα σακίδια τους, τη φαντασία τους!
Διάρκεια παράστασης 60'
 
ΚΟΥ-ΚΛΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ
 «Ψαροτρομάρας»
20:45
Παράσταση κουκλοθεάτρου «ο Ψαροτρομάρας» από το Κου-κλο Θέατρο Κρήτης με τεχνική μαύρου θεάτρου. Το διεθνούς φήμης Κου-κλο Θέατρο Κρήτης, αποτελείται από έναν τριμελή θίασο που ταξιδεύει με ένα βανάκι γεμάτο κούκλες και σκηνικά σε όλη την Ελλάδα, προσπαθώντας να φτάσει ακόμα και στα παιδιά των πιο απομακρυσμένων χωριών και στην ομογένεια του εξωτερικού. Ο θίασος αγαπά να απευθύνεται σε παιδικές ψυχές και να διηγείται ιστορίες μέσα από τις κούκλες τους και τις αλλαγές στο ηχόχρωμα της φωνής τους.

Λίγα λόγια για το έργο: «Συναγερμός έχει σημάνει στην Ψαροχώρα, γιατί ο Ψαροτρομάρας είναι προ των πυλών και ετοιμάζεται να χτίσει εκεί το καινούργιο του πολυτελές παλάτι, διώχνοντας τα ψαράκια από τον τόπο τους. Θα μπορέσουν τα ψάρια μαζί με την φίλη τους τη Γοργόνα να σταματήσουν τα επεκτατικά του σχέδια και να τον… ΨΑΡΕΨΟΥΝ;» Ένα έργο που μιλάει για την δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την οικολογία. Με την τεχνική του μαύρου θεάτρου, του κόμικ και του ταχυδακτυλουργού, εντυπωσιακά σκηνικά και χρώματα, αυτή η παραγωγή του κρητικού θιάσου είναι βέβαιο πως θα μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό των παιδιών και θα εξιτάρει την φαντασία τους!
Διάρκεια παράστασης 60'
 

ΣΑΒΒΑΤΟ  (πρωί)
10:00 – 14:00

 
« Η Μεγάλη Ανασκαφή »

 Η αρχαιολόγος Νάγια Δαλακούρα θα ταξιδέψει με τα παιδιά στη μακρινή εποχή των δεινοσαύρων! Οι μικροί συμμετέχοντες ως αρχαιολόγοι και παλαιοντολόγοι θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας μια δύσκολη ανασκαφή για να ανακαλύψουν απολιθώματα. Προσοχή! Ένας T-REX τριγυρνάει στην περιοχή…

« Η μυρμηγκοφωλιά »
 
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής «Η μυρμηγκοφωλιά» από τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο.

Ο αγαπητός σε όλους μας πλέον Παναγιώτης, που συμμετείχε στο περσινό φεστιβάλ και λατρεύτηκε, σχεδίασε ο ίδιος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής με τον τίτλο «Η μυρμηγκοφωλιά» κι επισκέπτεται σχολεία και εργαστήρια, μεταφέροντας στον μαύρο σάκο του κουτάκια με ζωντανά έντομα και μεγεθυντικούς φακούς. Το πρόγραμμα είναι βιωματικό, στόχος του είναι να εμφυσήσει στα παιδιά την αγάπη για το περιβάλλον και τον σεβασμό στη ζωή, όσο μικρή κι αν είναι. (4 γκρουπ των 15 παιδιών, ηλικίες 4 εως 6 με συνοδό )
 
« Ακαδημία Ρομποτικής »

 Εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής από το εκπαιδευτήριο «ΠΡΟΟΔΟΣ», που υλοποιεί τα προγράμματα Εκπαιδευτικής
Ρομποτικής της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική, αφενός είναι μία διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να εμπλακεί με δράση στην κατανόηση μιας επιστήμης του παρόντος και του μέλλοντος, αφετέρου μπορεί να αξιοποιηθεί από τους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης για την κατανόηση και κυρίως την εμπέδωση, βασικών εννοιών κυρίως των θετικών επιστημών και άλλων γνωστικών αντικειμένων. (2 γκρουπ των 10 παιδιών, 10:30-11:30 και 12:00-13:00)  
 
« Πρωινό στο Κηφηνείο »
 
Βιωματικό εργαστήρι «Πρωινό στο Κηφηνείο» για τη ζωή της μέλισσας και τη ζωή των ανθρώπων από τις ομάδες Genderhood & The Bee Camp.(10:00 – 11:00)
 
« Γύρη Γύρη όλοι »
 
Βιωματικό περιβαλλοντικό εργαστήρι «Γύρη Γύρη όλοι» για τη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την προστασία των μελισσών   από την ομάδα The Bee Camp. To The Bee Camp είναι μια εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που, μέσω της τέχνης, εισάγει τα παιδιά στον θαυμαστο κόσμο των επικονιαστών και της παραγωγής της τροφής μας.  Αποσκοπεί, μέσω των μελισσών, στο να εμπνεύσει κοινωνική και περιβαλλοντική αλλαγή, ξεκινώντας από τη μικρή ηλικία. Τα παιδιά είναι αποδεδειγμένα πιο ευτυχισμένα, υγιή και δημιουργικά όταν έχουν επαφή με τη φύση και η ομάδα του The Bee Camp επιδιώκει αυτή η ευκαιρία να γίνει προσβάσιμη για όλους. (11:30 – 12:30)

« Ηρακλής Πουά-Ρόζ »
 
Βιωματικό εργαστήρι ισότητας για παιδιά «Ηρακλής Πουα-Ρόζ» από την ομάδα Genderhood. Το Genderhood βιωματικής μάθησης για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ένα ταξίδι γύρω από την αναγνώριση, το σεβασμό και την ένταξη, ανεξαρτήτως φύλου. Μέσα από το παιχνίδι και τις εικαστικές τέχνες τα παιδιά εξερευνούν τους ρόλους και τα στερεότυπα που φέρουν επειδή γεννήθηκαν αγόρια ή κορίτσια. Αναζητούν ποια θέλουν να είναι η θέση τους στην κοινωνία και μαθαίνουν πώς να τη δημιουργήσουν. Έτσι βλέπουμε παιδιά να μεγαλώνουν χωρίς διακρίσεις, με ελευθερία έκφρασης και αυτοπεποίθηση.

Το “Ηρακλής Πουά – Ροζ” είναι μία πρόσκληση για διάσωση του χαμένου μυστηρίου. Μέσα από εικαστικές δημιουργίες, τα παιδιά πειραματίζονται με παιχνίδια όλων των χρωμάτων και σχημάτων. Σχεδιάζουν τα δικά τους παιχνίδια και γρήγορα καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχουν αγορίστικα ή κοριτσίστικα παιχνίδια. Όλα τα παιχνίδια είναι για όλα τα παιδιά, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους. (13:00 – 14:00)
 
« STARLAB! »
 
Ειδικές εκπαιδευτικές προβολές αστρονομίας με το φορητό πλανητάριο STARLAB!

Ο φυσικός-αστρονόμος Σωτήρης Τσαβδαρίδης ξεναγεί τα παιδιά σε ένα φανταστικό ταξίδι στους πλανήτες και τα αστέρια, και αφηγείται ταυτόχρονα τους μύθους των αστερισμών! Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί παρατήρηση του Ήλιου με το ειδικό ηλιακό ρομποτικό τηλεσκόπιο του Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.(10:30-14:30 και 18:00 -22:00)
 
« Περιβαλλοντικό πρόγραμμα Zero Waste »

 Εθελόντριες της ομάδας του Roots&Shoots Greece από την Θεσσαλονίκη, θα υλοποιήσουν ένα δημιουργικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους με θέμα το Zero Waste (Μηδενικά Απορρίμματα). Τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να δουν ποιο είναι το οικολογικό τους αποτύπωμα, μέσα από ένα επιδαπέδιο παιχνίδι. Θα χρειαστεί να απαντήσουν σε διλήμματα και να πάρουν αποφάσεις που θα τους οδηγήσουν στον τερματισμό και το τελικό αποτέλεσμα των επιλογών τους, με βάση πόσο αειφόρες και φιλικές προς το περιβάλλον είναι. Παράλληλα οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν κάτι αντίστοιχο απαντώντας σε ένα κουίζ και να ενημερωθούν για τις πρακτικές Zero Waste επιλογές που μπορούν να εντάξουν στην καθημερινότητά τους.
 
« Φτιάχνουμε το δικό μας πολύχρωμο γλυπτό »
 
“Φτιάχνουμε το δικό μας πολύχρωμο γλυπτό” με την εικαστικό Ελένη Πεχλιβάνη.

Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά, μέσα σε ένα κλίμα παιχνιδιού και εξερεύνησης έργων τέχνης, θα ψυχαγωγηθούν και θα αναπτύξουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από την επαφή με διάφορα υλικά. Θα ταξιδέψουν σε ένα πολύχρωμο κόσμο, γεμάτο πειραματισμούς. (2 γκρουπ των 15 παιδιών)
 
« Μουσική με Ανακυκλώσιμα Υλικά »
 
Οι Marakaibo έρχονται από τη χώρα Μαράκα! Στις βαλίτσες τους έχουν πολλές πολλές μαράκες! Τι είναι όμως οι μαράκες; Τι κάνουν οι Marakaibo με τις μαράκες; Από τι υλικά τις φτιάχνουν;

Μικροί και μεγάλοι ελάτε να γνωρίσετε τα μυστικά της ανακυκλώσιμης μουσικής με αποκορύφωμα μια μικρή γιορτή μαρακο-μουσικής μαζί με τους Marakaibo! Ένα βιωματικό εργαστήρι μουσικής με κεντρικούς θεματικούς άξονες το ρυθμό στη μουσική, την ομαδικότητα, την ανακύκλωση υλικών και τη δημιουργικότητα από τρεις έμπειρους μουσικοπαιδαγωγούς.
(ώρα έναρξης 11:00)

Ένα βιωματικό εργαστήρι μουσικής με κεντρικούς θεματικούς άξονες το ρυθμό στη μουσική, την ομαδικότητα, την ανακύκλωση υλικών και τη δημιουργικότητα από τρεις έμπειρους μουσικοπαιδαγωγούς.
 
« μαϊμΟυδράσεις »
 
Παιχνίδια σωματικής έκφρασης με τους Los μόnos Juntos για όλους! Οι los μόnos juntos δημιουργήθηκαν το 2017 ξεκινώντας αυθόρμητα ανοιχτά εργαστήρια ακροβατικών για παιδιά στην κοινότητα Μελτέμι, Ραφήνα.

Δοκιμάζουμε πρωτόγνωρες ισορροπίες, βρισκόμαστε ανάποδα, σκαρφαλώνουμε, εμπιστευόμαστε τους άλλους, τον εαυτό μας, περπατάμε στα χέρια μας. Χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνικές τσίρκο, όπως πανιά, hoop, trapeze, ακροβατικά ζευγάρια και animal movement για να ενδυναμώσουμε και να ανακαλύψουμε πόσα μπορεί να κάνει το σώμα μας, τα όρια μας και πώς ο χώρος γύρω μας μπορεί να γίνει ένας ατέλειωτος παιχνιδότοπος. (ώρα έναρξης 10:00 και στις 12:00 15’ Σόου)
 
« Masterclass Μπαλέτου »
 
Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού “Plie” θα δώσει την ευκαιρια στα παιδιά να ζήσουν την εμπειρία του μπαλέτου.
 
« Ζωγραφίζοντας με το φως »
 
Ζωγραφίζοντας με το φως” από τη Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής.

Μια δράση με επίκεντρο τη φωτογραφία, όπου τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με το συναρπαστικό κόσμο της ψηφιακής εικόνας. Μέσα από την επαφή με συγκεκριμένα παραδείγματα σπουδαίων φωτογραφικών έργων και το δημιουργικό παιχνίδι με τη φωτογραφική μηχανή, τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους και αποτυπώνουν τον εσωτερικό τους κόσμο.   Τα παιδιά που θα συμμετέχουν θα πρέπει να διαθέτουν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή κινητό με το καλώδιο usb για τη μεταφορά των εικόνων σε Η/Υ.
 
« Μικροί δημιουργοί » & « Capoeira με τον Mestre Ligeirinho »
 
Το Κέντρο Τέχνης Χορού και Κίνησης “Χοροτάξιο” καλεί τους μικρούς δημιουργούς σε ένα παιχνίδι αυτοσχεδιασμού: Θάρρος, φαντασία και παιχνίδι. Τα συστατικά που θα χρειαστούμε σε αυτή τη συνάντηση. Α! Και αγάπη για τον άνθρωπο, για αυτό που είναι. Σας περιμένουμε λοιπόν να συν-κινηθούμε!

Ένα παιχνίδι που εστιάζει στον εσωτερικό κόσμο με απότερο στόχο την απελευθέρωση του μυαλού και την εξοικείωση με το σώμα.
 
« Θεατρικό παιχνίδι »
 
Θεατρικό παιχνίδι από το Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής με εμψυχώτρια την Χρύσα Ιωαννίδου, ηθοποιό-θεατροπαιδαγωγό. (3 τμήματα, στις 10:30  4-5 ετών, 11:30 6-7 ετών και 12:30 8-11 ετών.)
 
« Μiniclass για εγκυμονούσες »
 
Η Μαρία Αρβανιτίδου, Μαία, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού και Γαλουχίας, Εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ και Εκπαιδεύτρια Yoga εγκυμοσύνης και λοχείας, σας καλεί σε ένα 90 λεπτό καλοκαιρινό ταξίδι με αφετηρία το κόσμο της εγκυμοσύνης.  Με πανιά την αναπνοή, θα μάθουμε πώς να στεκόμαστε, πώς να απαλύνουμε πόνους, πώς να ξαπλώνουμε. Θα κάνουμε μια στάση στο νησί του τοκετού να επιβιβαστεί ο δεύτερος καπετάνιος-σύντροφος ώστε να μας βοηθήσει κατά την διάρκεια του ταξιδίου μας προς τη γέννηση. Προορισμός μας στο νησί της μητρότητας, όπου θα περιηγηθούμε  στο θηλασμό των πρώτων ωρών και στους τρόπους δεσίματος με το μωρό μέσω της αφής που χαρίζει απλόχερα το βρεφικό μασάζ και πώς αυτό βοηθά στο να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες του και να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση στο νέο μας ρολό.(κατόπιν ραντεβού)
 
« Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής »
 
Το πιο γευστικό εργαστήρι από την pâtisserie Πάστα Φλώρα! Ελάτε να δημιουργήσουμε και να παίξουμε με βρώσιμα υλικά.
 
« Μessy Play »
 
Η Χριστίνα Φραγκοπούλου και η Διονυσία Παπαπούλιου είναι λογοθεραπεύτριες και τους αρέσει το παιχνίδι.   Άμμος, νερό, χρώματα, αλεύρι και άλλα πολλά βρώσιμα και μη υλικά θα βρίσκονται στην γωνιά του messy play δημιουργώντας παιχνίδι περιέργειας και αισθήσεων για μικρότερα παιδάκια ενώ για τα μεγαλύτερα παιχνίδι πειραματισμού, παιχνίδι βιωματικής μάθησης! Σας περιμένουν όλους! Γονείς και παιδιά! Παιδιά όλων των ηλικιών (1 έως 99) με μόνη προϋπόθεση να αφεθείτε στο messy παιχνίδι χωρίς περιορισμούς και κανόνες! Και μην ξεχνάτε… Οι λεκέδες φεύγουν, οι εμπειρίες μένουν!
 
« Ποιός είδε τα βοτανικά αυγά; »
 
Βότανα μπορεί να βρεις παντού. Ακόμη και μέσα σε ένα αυγό χαμένο στην άμμο; Ακόμη και εκεί ναι Παιχνιδιάρικη εκπαιδευτική δράση για τα βότανα από το Grizo & Prasino. (4 γκρουπ των 8 παιδιών) 
 
« Γνωρίζω το τένις »
 
Τα παιδιά θα γνωρίσουν το άθλημα του τένις απο τον Πανθρακικό Όμιλο Αντισφαίρισης Κομοτηνής.
 

 « Σπορά με την ομάδα παραδοσιακών σπόρων της Κομοτηνής »

Η ομάδα παραδοσιακών σπόρων της Κομοτηνής θα βάλει τους μικρούς μας φίλους στην διαδικασία της σποράς, εκεί δηλαδή από όπου ξεκινούν όλα: “Θα γεμίσουμε επαναχρησιμοποιημένα δοχεία με φυλλοχώμα κ θα σπείρουμε ρόκα για τις σαλάτες μας. Θα μεταφυτέψουμε τρυφερά μαρουλάκια, παράγοντας έτσι μέρος της τροφής μας”.
 
« Αναρρίχηση σε κινητή αναρριχητική πίστα »
 
Αναρρίχηση σε κινητή αναρριχητική πίστα από τη Σχολή Αναρρίχησης του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Ροδόπης.
 

 « Βιωματικό εργαστήρι πρώτων βοηθειών »

Βιωματικό εργαστήρι πρώτων βοηθειών από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Ροδόπης
 
« Ιστιοπλοΐα »
Ο ιστιοπλόος Γιάννης Δολιανίτης θα δείξει τεχνικές του αθλήματος στα παιδιά.
 

ΣΑΒΒΑΤΟ  (απόγευμα)

 
ΛΗΔΑ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ
« Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα »

Οι Ζωγραφηγήσεις με την Λήδα ταξιδεύουν στην Κομοτηνή.

Θα απολαύσουμε μια μοναδική εμπειρία, μια ζωγραφική αφήγηση που δημιουργείται και εξελίσσεται μπροστά στα μάτια των παιδιών και γίνεται το εικονογραφημένο σκηνικό της ιστορίας. Χιούμορ, απρόοπτα, ανατροπές και διάδραση. Σαν ζωντανός κινηματογράφος, όλα γίνονται μπροστά στα μάτια των παιδιών από το χέρι και την φωνή της Λήδας Βαρβαρούση που επιστρατεύει όλες της τέχνες και την αγάπη της για τα βιβλία και τα παιδιά σε κάθε Ζωγραφήγηση της. Η «Ζωγραφήγηση με τη Λήδα» είναι εμπειρία έμπνευσης. Οι «Ζωγραφηγήσεις» είναι ένα καινοτόμο οπτικοακουστικό  πρόγραμμα της Λήδας Βαρβαρούση – εικονογράφου, συγγραφέα, performer-  κυρίως για παιδιά αλλά και για ενήλικες. Πρόκειται για μία διαδραστική και ψυχαγωγική αφήγηση με ταυτόχρονη ζωγραφική απεικόνιση επάνω σε μεγάλη επιφάνεια. Το κοινό συμμετέχει με προτάσεις του στην εξέλιξη της ιστορίας, οι οποίες οπτικοποιούνται αυτομάτως με τη γρήγορη σκιτσογράφηση  της συγγραφέα και εικονογράφου, που επιστρατεύει τον αυτοσχεδιασμό, το σωματικό θέατρο και το τραγούδι για να ζωντανέψει τα «παραμυθένια ταξίδια» της. Η θεωρία στην πράξη!
Διάρκεια παράστασης 60'
 
ART TIS EI
 « Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει »

Θεατρική παράσταση «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει» του Λουίς Σεπούλδεβα από την Art Tis Ei productions.

Η ιστορία: Μια γλαροπούλα, η Κενγκά, πέφτει θύμα της ρύπανσης της θάλασσας. Πριν όμως καταφάει τα φτερά της, η Κενγκά, καταφέρνει μια τελευταία πτήση σ’ ένα μπαλκόνι που ζει ένας γάτος που ήταν μαύρος, πελώριος και χοντρός! Ο γάτος ο Ζορμπάς! Η Κενγκά βλέπει στα μάτια του Ζορμπά, ένα καλό πλάσμα και τον εμπιστεύεται με ότι πολυτιμότερο έχει… το αυγό της… Του ζητάει να υποσχεθεί 3 πράγματα: ότι δεν θα φάει το αβγό, ότι θα το κλωσάει μέχρι να γεννηθεί το γλαρόνι και… ΝΑ ΤΟΥ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ! Είναι δυνατόν; Κι όμως είναι… Η μικρή γλαροπούλα, με την παρέα των γάτων ανακαλύπτουν πόσο σπουδαίο είναι να εκτιμούν, να σέβονται και να αγαπάνε ένα διαφορετικό πλάσμα από αυτούς. Με αγάπη και πολύ χιούμορ, ο Λούις Σεπούλβεδα μιλάει για την τιμή, τη δικαιοσύνη, τη συντροφικότητα, την υπεράσπιση του αδυνάτου και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα κάθε πλάσματος. Ένα θεατρικό ταξίδι με υπέροχα κοστούμια και μάσκες τεχνοτροπίας origami και puppets, γάτους σε μέγεθος ανθρώπου και ανθρώπους που φτάνουν μέχρι το ταβάνι! Ένα θέαμα που θα καθηλώσει το κοινό, ένα έργο που θα συγκινήσει!
Διάρκεια παράστασης 110' (με διάλειμμα)
 
BURGER PROJECT
 « Περιοδεία στο Γαλαξία »

Μια παιχνιδο – συναυλία για όλη την οικογένεια με τους φαντασμαγορικούς Burger Project!

Το «Περιοδεία στο Γαλαξία» είναι μια διαδραστική συναυλία για παιδιά αλλά και ευφάνταστους ενήλικες. Με όχημα τα πρωτότυπα τραγούδια του group, γρήγορα μουσικοκινητικά παιχνίδια και χιουμοριστικούς αυτοσχεδιασμούς, μικροί και μεγάλοι θεατές ενεργοποιούν τη φαντασία τους και αλληλεπιδρούν με ρυθμούς και ήχους. Αφού γνωρίσουμε τα μουσικά όργανα της μπάντας, περιπλανιόμαστε στα καινούργια τραγούδια του group απ’το καινούργιο τους cd «Μουσική & Φίλοι» αλλά και πιο παλιές επιτυχίες τους απ’το «Μαμά θα κάνω μπάντα», τραγουδάμε όλοι μαζί, θαυμάζουμε τις φανταστικές φωνητικές χορδές, παίζουμε μουσικό καθρέφτη, ακολουθούμε τους στίχους. Στο τέλος, ο χορός κερδίζει μικρούς και μεγάλους!
Διάρκεια παράστασης 75'
 
 « Free Camp! Μια νύχτα στην ύπαιθρο »

Η ειδικότητα Αθλητικού Τουρισμού και Αναψυχής της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Δ.Π.Θ. θα πραγματοποιήσει υπό την καθοδήγηση της Αν. Καθηγήτριας Ουρανίας Ματσούκα,  το βράδυ του Σαββάτου στον υπαίθριο χώρο της παιδικής χαράς εκπαιδευτική και ψυχαγωγική διανυκτέρευση στη φύση.

Τα παιδιά, με τον συντονισμό και την καθοδήγηση των φοιτητών της ειδικότητας, θα στήσουν τις σκηνές τους, θα παίξουν ομαδικά παιχνίδια και θα ζήσουν μία διαφορετική εμπειρία. Θα εκπαιδευτούν βιωματικά για το τι συμβαίνει στην ύπαιθρο, τι κινδύνους ή συνθήκες μπορεί να αντιμετωπίσουν και θα εισαχθούν στον κόσμο της υπαίθριας διαβίωσης, μαθαίνοντας τις βασικές αρχές χρήσης του περιβάλλοντος.
 

ΚΥΡΙΑΚΗ  (απόγευμα)

 
ΕΥΗ ΓΕΡΟΚΩΣΤΑ
« Ξεπουπουλού! »
 
Ιστορίες για σύννεφα, ανέμους και φτερά από την Εύη Γεροκώστα.

Μια κόκκινη κλωστή έφερε την Εύη στο δρόμο της αφήγησης. Αφηγείται επαγγελματικά σε μικρούς και μεγάλους από το 2003 και παραστάσεις της φιλοξενούνται σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, μουσικές σκηνές, θέατρα, φεστιβάλ κ.α., στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ιστορίες προφορικής παράδοσης από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου που άκουσε, διάβασε, ή μετέφρασε, κυρίως όμως ιστορίες που τη «διάλεξαν».
Διάρκεια παράστασης 50'
 
HIPPO THEATER GROUP
 « Το νησί των συναισθημάτων »

Θεατρική παράσταση «Το νησί των συναισθημάτων» από τη θεατρική ομάδα Hippo theater group.
Κεντρικό θέμα του προγράμματος είναι η συναισθηματική νοημοσύνη. Η παράσταση είναι βασισμένη σε τεχνικές του σωματικού θεάτρου με έμφαση στην εκφραστικότητα, την κίνηση, το χορό και το τραγούδι και είναι διαδραστική. Τα παιδιά συμμετέχουν σ’ αυτήν σε συγκεκριμένα σημεία της δράσης μέσα από θεατρικά παιχνίδια και τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος, επηρεάζουν την εξέλιξη της ιστορίας, μπαίνουν βαθιά στο θεματικό κέντρο της, αλληλεπιδρώντας, ασκώντας την κριτική τους σκέψη και συμμετέχοντας ενεργητικά. Με την καλλιέργεια της συναισθηματικής αγωγής καταφέρνουμε την ειρηνική συνύπαρξη στο σχολικό περιβάλλον και την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Έχουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας, αποκτούμε αυτοαποδοχή και ενσυναίσθηση, φτιάχνουμε έναν κόσμο μοιράσματος και αλληλοϋποστήριξης.
Διάρκεια παράστασης 60’

sMALL CINEMA
 « Η Ντιλιλί στο Παρίσι»

Μαγευτικό ταξίδι στην πόλη του φωτός μέσα από τα μάτια της μικρής Ντιλιλί, απο τους σκηνοθέτες των «Κιρίκου» και «Αζούρ & Ασμάρ». Με τη βοήθεια ενός φίλου της, η μικρή Ντιλιλί αποφασίζει να εξιχνιάσει τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις κοριτσιών, οι οποίες μαστίζουν την μεγαλούπολη. Όσο προχωρά την έρευνά της, στο δρόμο της βρίσκει μία σειρά από απίθανους χαρακτήρες και επιφανείς φιγούρες της επιστήμης, της κοινωνίας και της τέχνης: συναντά τον Μονέ και τον Προυστ, τον Παστέρ και τον Ντεμπισί, γίνεται φίλη με την Μαρί Κιουρί, επισκέπτεται το γραφείο του Γουστάβου Άιφελ στην κορυφή του πύργου και ο Φερδινάνδος φον Ζέπελιν τής δανείζει το αερόπλοιό του. Ο κάθε ένας από αυτούς τής δίνει στοιχεία για να την βοηθήσουν στην αποστολή της… Θα τα καταφέρει;

DILILI A PARIS (2018)
Παραγωγή: Γαλλία – Γερμανία – Βέλγιο
Σκηνοθεσία: Μισέλ Οσελό
Διάρκεια προβολής 95'

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.