Το Αλαν Τεπε της συνυπαρξης

Στον Τούρκο αρχιπαλαιστή Αχμέτ Τατσί και στους Σινάν Οζέν και Αρίφ Σεντούρκ, ήταν αφιερωμένοι οι φετινοί παλαιστικοί αγώνες του Αλάν Τεπέ που πραγματοποιήθηκαν και φέτος με ξεχωριστή επιτυχία. Στους αγώνες συμμετείχαν και παλαιστές από την Ελλάδα και την Βουλγαρία και πλαισιώθηκαν από Τουρκικό μουσικό συγκρότημα που ήλθε ειδικά για το τριήμερο των εκδηλώσεων.

Τον τόνο της επιτυχίας έδωσαν οι χιλιάδες πολίτες από την ορεινή Ροδόπη και από όλες τις περιοχές της Θράκης που παραβρέθηκαν στις τριήμερες εκδηλώσεις και βέβαια η οργανωτική επάρκεια που παρατηρήθηκε και οφείλεται και στις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε ο «Αγάς» του πανηγυριού, που για φέτος είχε οριστεί ο Χούσε Ισμαήλ, ο οποίος είναι και αναπληρωματικό μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Οι πάσης φύσεως δύσπιστοι αυτή τη φορά είδαν ότι ήταν η Ελληνική σημαία που κυμάτιζε σε όλους τους χώρους της εκδήλωσης και έτσι απετράπη το ενδεχόμενο ο εθνικιστικός φαρισαϊσμός ορισμένων να βρει έδαφος για να καλλιεργήσει αρνητικές εντυπώσεις στην κοινωνία.

Η συμμετοχή παλαιστών από τρεις χώρες κατέδειξε ότι μέσα από αντίστοιχους αγώνες μπορούν στη Θράκη να σφυρηλατηθούν δεσμοί συνύπαρξης και ότι η παράδοση των κατοίκων της ορεινής ζώνης μπορεί να αποτελέσει συνεκτικό δεσμό για πολίτες διαφορετικής καταγωγής, θρησκείας και πολιτισμικής παράδοσης.

Ταυτόχρονα δόθηκε και ένα μήνυμα προς τους κάθε λογής υπερφίαλους κήρυκες του εθνοφυλετικού διαχωρισμού, οι οποίοι προέρχονται από τους κόλπους της μειονότητας, ότι επιτυχημένες εκδηλώσεις μπορούν να υπάρξουν και χωρίς ακροδεξιάς εμπνεύσεως εξαλλοσύνες.

Για μια ακόμη φορά ήταν φανερή, πάντως, η απουσία τοπικών παλαιστών οι οποίοι με την παρουσία τους θα έδιναν έναν διαφορετικό τόνο στις εκδηλώσεις και θα τόνιζαν την συνέχεια της παράδοσης από το απώτατο παρελθόν στο οποίο χάνονται οι ρίζες του πανηγυριού, μέχρι και σήμερα.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.