«Το ακινητο σημειο του κοσμου που γυριζει»

Ή όταν η ποίηση του T.S. Elliot συνάντησε το τμήμα αρχαρίων του εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Ποίηση, θέατρο και κίνηση αναμείχθηκαν ιδανικά στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, δίνοντας μια κίνηση στο λόγο και λυρισμό στο θέατρο, μέσα από την θεατρική παράσταση «Το ακίνητο σημείο του κόσμου που γυρίζει», που παρουσίασε το τμήμα αρχαρίων του εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής την Τρίτη 21 Ιουνίου.
 
Η παράσταση αποτελεί μια εργασία επάνω στον T.S. Elliot, για αυτό και ο τίτλος της είναι μία από τις γνωστότερες, και κάποιος θα μπορούσε να πει από τις ομορφότερες, φράσεις του Άγγλου ποιητή, μια εργασία από τα μέλη του τμήματος αρχαρίων του εργαστηρίου, που διάλεξαν τα ίδια ένα από τα τέσσερα Κουαρτέτα του Elliot ώστε να δείξουν πώς μπορεί η ποίηση να παρουσιαστεί μέσα από τα τεχνικά μέσα του ηθοποιού. 

Ένας πίνακας αφηρημένης τέχνης στο σανίδι

Με πίνακα αφηρημένης τέχνης παρομοίωσε την παράσταση η σκηνοθέτης του έργου και υπεύθυνη του εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας κ. Άννα Μαχαιροπούλου μιλώντας στον «ΠτΘ», στον οποίο δεν χρειάζεται όλα να γίνονται κατανοητά.
 
Άλλωστε είναι αρκετά δύσκολο να μεταφερθεί η ποίηση στο σανίδι, πόσο μάλλον ο T.S. Elliot, ένας ποιητής που χρειάζεται μελέτη και εμβάθυνση.
 
«Η δική μου προσωπική άποψη είναι ότι η ποίηση στην ουσία είναι η βαθύτατη ουσία της τέχνης, την ποίηση της κίνησης λέμε χορό, την ποίηση του ήχου λέμε μουσική» τόνισε, θεωρώντας ότι για όλες αυτές τις τέχνες μπορούν να βρεθούν σημεία σύνδεσης και να γίνουν ποίηση με άλλα τεχνικά μέσα.
Έτσι το εργαστήρι συνέδεσε την ποίηση του λόγου με την ποίηση που μπορεί να έχει ένα ανθρώπινο σώμα, το εκφραστικό μέσο του ηθοποιού, ώστε το ένα να εμπνεύσει το άλλο. 

Αναζητώντας την εσωτερική βελτίωση

Ο T.S. Elliot αποτελεί έναν από τους αγαπημένους ποιητές της κ. Μαχαιροπούλου, όπως δήλωσε η ίδια, με τον οποίο έχει δεθεί ακόμη περισσότερο δουλεύοντας τα ποιήματά του και για αυτό και τον προτίμησε. Άλλωστε έχει στο λόγο του μια τρομερή απλότητα, την οποία και πάντα επιδιώκει, αλλά και τα θέματα τα οποία θίγει έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Είχε ασχοληθεί πάρα πολύ με την ινδική φιλοσοφία ο Elliot. Πολλές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε εμείς στο εργαστήρι έχουν κάποια σχέση με το θέατρο της ανατολής, έτσι λοιπόν υπάρχει ένα σημείο που συναντώνται για αυτό και η προτίμηση» παρατήρησε χαρακτηριστικά η ίδια.
 
Η σκηνοθέτης θεωρεί πως μέσα από τα ποιήματα που διάλεξαν εκφράζεται η άποψη του ποιητή ότι ο κόσμος πρέπει να στραφεί σε μια εσωτερική ανάλυση, να φτιάξει τον εαυτό του ώστε να μπορέσει η ανθρωπότητα να «ξεφύγει» από την πολύ άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, με τη λύση να είναι η ατομική εσωτερική βελτίωση. 

Ανακαλύπτοντας από την αρχή το θέατρο

Το τμήμα των αρχαρίων ξεκίνησε φέτος τον Οκτώβριο, και δούλεψε την παράσταση από τον Μάρτιο, με τις τελευταίες μέρες να γίνονται πιο εντατικές οι πρόβες, ώστε να δείξουν τα μέλη του τμήματος τις ικανότητες που απέκτησαν με κόπο όλη την προηγούμενη χρονιά.
 
Και είναι γενικά μια δύσκολη προσπάθεια αυτή που ξεκίνησαν οι μαθητές του εργαστηρίου, γιατί όπως τόνισε και η κ. Μαχαιροπούλου το πρώτο σημαντικό στάδιο που έχουν να περάσουν είναι η στάση τους προς το θέατρο, αν δηλαδή τους ενδιαφέρει η τέχνη ή έχουν παρασυρθεί από εικόνες που βλέπουν στην τηλεόραση για το θέατρο.
 
«Δικιά μου δουλειά είναι αφενός να τους μάθω τον κόσμο του θεάτρου και να τους μάθω πως το εργαλείο είναι ο ίδιος ο εαυτός τους. Όπως ο πιανίστες έχει τα δάχτυλα και το μουσικό του αυτί, ο ηθοποιός έχει όλο του το σώμα, τα συναισθήματά του, τη φαντασία του, και πρέπει να μάθει να τα χειρίζεται αυτά» επισήμανε, υπογραμμίζοντας πως οι ηθοποιοί ανακαλύπτουν πως υπάρχουν πράγματα που τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή και μας φαίνεται περίεργο πολλές φορές να τα χρησιμοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο, ή να τα ελέγξουμε.

Οι συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Άννα Μαχαιροπούλου, Φωτισμοί: Δημήτρης Τζατζανάς
Πήραν μέρος οι: Ελένη Αλεξοπούλου, Μαρία Γκούτρα, Ήλια Δημακουλέα, Γεωργία Μαργαζόγλου, Μελίνα Μουρατίδου, Δημήτρης Οικονομίδης, Γεωργία Ρυζογαλά, Μαρία Σαρίκα, Χρύσα Τσένη
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.