Το αιτημα παρατασης Κτηματογραφησης στην Ροδοπη φερνει στη Βουλη ο Ιλχαν Αχμετ

Κατέθεσε την κοινή επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης που ζητά παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου

Αναφορά από τον βουλευτή Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα την Παράταση των προθεσμιών κτηματογράφησης στην Π.Ε. Ροδόπης, κατατέθηκε την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, με την οποία διαβιβάζει την κοινή επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου του Εφετείου Θράκης για το θέμα.

Στην επιστολή οι Σύλλογοι ζητούν την χορήγηση περαιτέρω προθεσμίας παράτασης μέχρι την 31-12-2020, προκειμένου  να δοθεί  στους  πολίτες της Π.Ε. Ροδόπης ο αναγκαίος  χρόνος  να  εκπληρώσουν  τη  σχετική υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας ή εγγραπτέου δικαιώματος στον ορισθέντα ανάδοχο, στα πλαίσια της διενεργούμενης κτηματογράφησης της περιοχής.

Επίσης ζητούν την χορήγηση παράτασης μέχρι την 31-12-2022, της  προθεσμίας διόρθωσης όλων των ανακριβών πρώτων εγγραφών στο κτηματολογικό γραφείο Κομοτηνής που αφορούν τις ήδη κτηματογραφημένες ιδιοκτησίες του πρώην Δήμου Κομοτηνής. 

Στην επιστολή τους οι Σύλλογοι αναφέρονται στο ιστορικό της διαδικασίας, αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από το χαρακτήρα του πληθυσμού και των περιοχών, με πολλές ιδιοκτησίες αγροτικές ή αστικές (χωράφια ή οικόπεδα) να περνούν από γενιά σε γενιά, με άτυπο τρόπο (άτυπες διανομές ή αγορές ή δωρεές κλπ), χωρίς συμβολαιογραφική τακτοποίηση.

Για αυτό και εκφράζουν την άποψη πως οι παρατάσεις που δόθηκαν το 2019 είχαν καλύψει, τόσο λόγω των εγγενών προβλημάτων όσο και εξαιτίας της υπολειτουργίας υπηρεσιών λόγω της θερινής περιόδου, ενώ το 2020 προστέθηκαν τα ζητήματα που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η κτηματογράφηση της περιοχής μας να εξακολουθεί να υστερεί σε συμμετοχή και να εκτιμάται πως κυμαίνεται στο όριο του 58%, όριο το οποίο θεωρείται χαμηλό για την εξέλιξη του έργου και την υποβολή από την ανάδοχη εταιρεία μελετών κτηματογράφησης των βάσεων δεδομένων προκειμένου να ελεγχθούν για λάθη.

Για αυτό και εκτιμούν πως λόγω την αιτιών αυτών, αλλά και γιατί υπολείπεται ακόμη μεγάλος αριθμός δηλώσεων προς υποβολή για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, κρίνουν αναγκαία τη χορήγηση περαιτέρω προθεσμίας παράτασης μέχρι την 31-12-2020, προκειμένου να δοθεί στους πολίτες ο αναγκαίος χρόνος να εκπληρώσουν τη σχετική υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας ή εγγραπτέου δικαιώματος στον ορισθέντα ανάδοχο, στα πλαίσια της διενεργούμενης κτηματογράφησης της περιοχής μας.

Πέρα του θέματος των αρχικών δηλώσεων, θέμα προκύπτει, σύμφωνα με τους συλλόγους, με την προθεσμία για την άσκηση αγωγής ή αίτησης για τη διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών (δηλαδή ήδη κατατεθειμένων), εάν δεν είχε λήξει η ίδια ή οι παρατάσεις της μέχρι τις 30-11-2018, να λήγει στις 31-12-2020.

Με δεδομένο ότι το έτος 2020 υπήρξε ιδιαίτερο, λόγω της πανδημίας, και δύσκολο ιδιαίτερα για τους δικηγόρους, ζητούν την παράταση, μέχρι την 31-12-2022, της προθεσμίας διόρθωσης όλων των ανακριβών πρώτων εγγραφών στο κτηματολογικό γραφείο Κομοτηνής που αφορούν τις ήδη κτηματογραφημένες ιδιοκτησίες του πρώην Δήμου Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.