Το Αγιον Ορος μεσα απο τον φακο τεσσαρων φωτογραφων

Λαμπερά εγκαίνια για την έκθεση φωτογραφίας της ΙΜΜΚ και της Αγιορείτικης Εστίας Θεσσαλονίκης με τίτλο «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος»

Το μαγευτικό φυσικό τοπίο του Αγίου Όρους, τις λατρευτικές συνήθειες των μοναχών, τον καθημερινό τους βίο και έργα τους, αποτύπωσαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στο «περιβόλι» της Παναγίας τέσσερις ξένοι φωτογράφοι, δημιουργώντας ένα πλούσιο και μοναδικό φωτογραφικό αρχείο. Οι  Ali Borovali από την Τουρκία,  Zbigniew Kosc από την Пολωνία,  Zoran Purger από την Σερβία και ο Valery Bliznyuk από την Ρωσία, συγκέντρωσαν το υλικό τους και σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης δημιούργησαν την έκθεση «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» η οποία θα φιλοξενηθεί έως τις 15 Μαΐου στην Καπναποθήκη της Κομοτηνής, σε συνεργασία με την ΙΜΜΚ, στο πλαίσιο των φετινών Ελευθερίων.
 

Η Έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας στην Κομοτηνή έγιναν το απόγευμα της Τρίτης, πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορείτικης Εστίας από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Μάρτιο του 2016, ενώ ακολούθως μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη όπου παρέμεινε από τις 6 έως 28 Μαΐου 2016 και εγκαινιάστηκε από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, καθώς και στη Λευκωσία όπου παρουσιάστηκε από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2016. Ακολούθως παρουσιάστηκε στην πόλη της Κατερίνης στην οποία παρέμεινε από τις 14 έως 27 Νοεμβρίου 2016 ενώ προσφάτως μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι, όπου παρουσιάστηκε στην Κρύπτη του ναού του Αγίου Σάββα.
 
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν ο βουλευτής Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Νίκος Σωτηρακόπουλος,  ο κ.Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας Θεσσαλονίκης, ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ν.Ροδόπης, ο επίκουρος καθηγητής του ΔΠΘ, κ. Γιώργος Τσιγάρας, εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών της περιοχής, πλήθος ιερωμένων αλλά και κόσμου. 

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής «Ευλογία για την Ελλάδα να έχει μέσα στα σπλάχνα της το Άγιον Όρος» 

Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στο σύνολο των διοργανωτών, ήτοι την Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Κομοτηνής, τονίζοντας ότι «με τον έμπρακτο αυτό τρόπο επιβεβαιώνεται η καλή μας συνεργασία με τον δήμο και τους υπόλοιπους φορείς με αποτέλεσμα όλοι μαζί να διακονούμε αυτόν τον υπέροχο λαό που μας χάρισε ο Θεός και η ιστορία».
 
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της έκθεσης, ως προς το γεγονός ότι είναι αφιερωμένη στο Άγιον Όρος, ο Μητροπολίτης  σημείωσε πως «είναι ευλογία για την Ελλάδα να το έχει μέσα στα σπλάχνα της, διότι οι πατέρες που μονάζουν εκεί δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να εύχονται υπέρ του κόσμου και της ειρήνης,  και μάλιστα μέσα από τα έργα των χειρών τους να προάγουν την αγιορείτικη και ταυτόχρονα ελληνική πνευματικότητα». 

Αναστάσιος Ντούρος «Στόχος της έκθεσης να δούμε ποια είναι η ματιά των ξένων φωτογράφων γύρω από το Άγιον Όρος» 

Παίρνοντας τον λόγο  ο κ. Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας Θεσσαλονίκης, μίλησε για το έργο και τον σκοπό ίδρυσης της Εστίας, υπογραμμίζοντας επίσης πως η μεταφορά της έκθεσης στην Κομοτηνή δεν ήταν τυχαία. « Το Άγιον Όρος είναι οικουμενικό, είναι ένας χώρος πνευματικός. Μέσα σε αυτόν εκτός από τους Έλληνες αλλά και τους αλλοδαπούς μοναχούς που μένουν εκεί, υπάρχουν πάρα πολλοί επισκέπτες,  το 60% των οποίων είναι από ξένες χώρες, γιατί ακριβώς εμπνέει και έχει αυτή τη μοναδική αγιορείτικη φύση και τοπίο, το οποίο ανά τους αιώνες ενέπνευσε φωτογράφους, ζωγράφους, ποιητές πάσης φύσεως να το επισκεφτούν και να το αποτυπώσουν».
 

«Έτσι και εμείς στη σημερινή έκθεση παρουσιάζουμε το φωτογραφικό έργο τεσσάρων ξένων φωτογράφων, του Ali Borovali από την Τουρκία, o οποίος είναι φιλαγιορείτης και επισκέπτεται το Άγιον Όρος πάρα πολύ συχνά, του Zbigniew Kosc από την Пολωνία, του Zoran Purger από τη Σερβία και του Valery Bliznyuk από την Ρωσία» συνέχισε επισημαίνοντας πως το σύνολο του υλικού ξεπερνά τις 1300 φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών επισκέψεων των φωτογράφων στο Άγιον Όρος, εκ των οποίων επελέγησαν οι 130 με στόχο «να δούμε ποια είναι η ματιά των ξένων φωτογράφων γύρω από το Άγιον Όρος».
 
Ο κ. Ντούρος εξέφρασε αντίστοιχα τη χαρά του για τη συνεργασία της Εστίας με την ΙΜΜΚ δεσμευόμενος για τη συνέχειά της στο μέλλον, καθώς όπως υπογράμμισε «η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης είναι ένας φορέας που προσπαθεί να προβάλλει και να αναδείξει τον πνευματικό πλούτο του Αγίου Όρους και είμαστε διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή για να παρακολουθήσουμε τους σκοπούς της». 

Γιώργος Πετρίδης «Η ομορφιά του αγιορείτικου τοπίου, η κατάνυξη των ιερών λειτουργιών  και η  πνευματικότητα των μοναχών πρόκληση για τους φωτογράφους» 

Τέλος τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης  ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του τόνισε πως «πάντα η φωτογραφική απεικόνιση με το βλέμμα του φωτογράφου κάποιων στιγμιοτύπων, ενός τοπίου, κάποιων προσώπων, έχει τη δυσκολία της και την πρόκλησή της να αποτυπώσει αυτό που πολλές φορές βρίσκεται και πίσω από την εικόνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η πρόκληση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, καθώς τόσο η ομορφιά του αγιορείτικου τοπίου, η καθημερινότητα του λιτού βίου που περιγράφεται στις εν λόγω φωτογραφίες  όσο  και η κατάνυξη των ιερών λειτουργιών  αλλά κυρίως η πνευματικότητα των μοναχών είναι τέσσερα στοιχεία που αποτελούσαν πρόκληση για τους φωτογράφους και μένει εμείς να διαπιστώσουμε βλέποντας τις φωτογραφίες αν το αποτύπωσαν». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.