Το αχρειαστο βιβλιο του ενος, χρηστικο για τον αλλον

Συνεχίζεται με επιτυχία η δράση δωρεάν βιβλίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής - Λειτουργεί ικανοποιητικά ως προς την αναγνωστική κίνηση αλλά υποστελεχωμένη

Λογοτεχνικά βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, σχολικά βοηθήματα, ακόμα και περιοδικά μπορούν να προμηθευτούν εντελώς δωρεάν από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής όλοι οι συμπολίτες μας που επιθυμούν να διανθίσουν την προσωπική τους συλλογή ή να καλύψουν κάποια συγκεκριμένη ανάγκη τους.
 
Από το 2012 και έπειτα η δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής συγκεντρώνει όλα τα αχρείαστα για κάποιους συμπολίτες μας βιβλία, τα οποία κατόπιν της σχετικής διαλογής που γίνεται, διατίθενται δωρεάν  σε όποιον το επιθυμεί, ενώ μέρος αυτών, που είναι εξαιρετικά αξιόλογα εντάσσονται στη μόνιμη συλλογή της βιβλιοθήκης.
 

Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των Κομοτηναίων είναι ιδιαίτερα θερμή, με χιλιάδες βιβλία όπως μαρτυρά η κ. Αργυρώ Σαλπιγγίδου, υπεύθυνη τμήματος παιδείας δήμου Κομοτηνής και της δημοτικής βιβλιοθήκης, να έχουν αλλάξει χέρια, με ενδιάμεσο φορέα την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.
 
«Κάθε συμπολίτης μας έχει την ευκαιρία να έρθει και να επιλέξει όποια και όσα βιβλία επιθυμεί από το ειδικό σκέλος της βιβλιοθήκης που αφορά στις δωρεές των βιβλίων. Πρόκειται για βιβλία συμπολιτών, αχρείαστα για τους ίδιους, τα οποία αντί να καταλήξουν στην ανακύκλωση, ήρθαν σε εμάς, απ’ όπου μπορεί όποιος επιθυμεί εντελώς δωρεάν να τα αποκτήσει. Γιατί ένα αχρείαστο για κάποιους βιβλίο, όπως ένα σχολικό βοήθημα για παράδειγμα για κάποιον να είναι άκρως απαραίτητο και χρήσιμο» τόνισε η ίδια.
 

Η δράση αυτή πέραν των προσωπικών βιβλιοθηκών κάθε αναγνώστη, έχει ενισχύσει και τη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπως εξήγησε η κ. Σαλπιγγίδου, καθώς ανάμεσα στα δωρισθέντα βρίσκονται και ιδιαίτερα αξιόλογες εκδόσεις οι οποίες καταχωρούνται και παίρνουν τη θέση τους στα ράφια της βιβλιοθήκης. 

Περιορισμένος ο χώρος για αναγνώστες αλλά και προσωπικό 

Τα βιβλία αυτά, όπως και το σύνολο της μόνιμης συλλογής της βιβλιοθήκης μπορεί κανείς να δανειστεί, αλλά όχι να μελετήσει εκτενώς στον χώρο της βιβλιοθήκης λόγω της έλλειψης ικανοποιητικού χώρου στον οποίο η κ. Σαλπιγγίδου αναφέρθηκε. «Ο ερευνητής χρειάζεται χώρο, και εμείς δυστυχώς δεν τον διαθέτουμε καθώς ο χώρος είναι περιορισμένος» εξήγησε, γεγονός που λειτουργεί και ως ανασταλτικός παράγοντας και για το προσωπικό της βιβλιοθήκης που δεν μπορεί να ξεπεράσει έναν συγκεκριμένο αριθμό απασχολούμενων, λόγω έλλειψης υποδομών, τόσο υπό την έννοια των γραφείων, του χώρου δηλαδή εργασίας, όσο και των εργαλείων δουλειάς, όπως για παράδειγμα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
 

Η υποστελέχωση της βιβλιοθήκης αποτελεί άλλωστε ένα χρόνιο πρόβλημα, καθώς οι θέσεις εργασίας καλύπτονται κυρίως περιστασιακά, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ή θέσεις πρακτικής. Αυτή τη στιγμή χαρακτηριστικά εργάζονται, πέραν του μόνιμου προσωπικού, μία κυρία με 8μηνη σύμβαση αλλά και μία ακόμα φοιτήτρια, η οποία βρίσκεται εκεί στο πλαίσιο της πρακτικής της άσκησης. 

«Ο Δήμος να δει το ζήτημα του μόνιμου προσωπικού γιατί με τα 8μηνα δεν λύνεται το πρόβλημα» 

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Σαλπιγγίδου επισήμανε πως «ο Δήμος Κομοτηνής θα πρέπει να ενσκήψει πάνω στο ζήτημα του μόνιμου προσωπικού, καθώς με τα εξάμηνα και τα οκτάμηνα προγράμματα δεν λύνεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης, αφού μέχρι να εγκλιματιστεί ο κάθε συνάδελφος και να μάθει την δουλειά, αναγκαστικά αποχωρεί». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.