Το 4ο Πανελληνιο Συνεδριο της Παιδαγωγικης Εταιρειας Ελλαδας

Η

Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος (ΠΕΕ), σε συνεργασία με την Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Δ.Π.Θ., διοργανώνει στις 28, 29 και 30 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη, το τέταρτο Πανελλήνιο Συνέδριό της με θέμα ελληνική παιδαγωγική και εκπαιδευτική έρευνα. Στο Συνέδριο, το οποίο θα γίνει στο συνεδριακό κέντρο του Ξενοδοχείου Alexander Beach, θα παρουσιάσουν τα πορίσματα των ερευνών τους κυρίως νέοι παιδαγωγοί. Προβλέπεται να πάρουν μέρος σε αυτό πάνω από 400 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα.

Ποια είναι

η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος

Η ΠΕΕ είναι ένα επιστημονικό σωματείο, που έχει έδρα την Αθήνα, λειτουργεί εδώ και 23 χρόνια (ιδρύθηκε το 1981) και έχει συστήσει Παραρτήματα σε διάφορα Γεωγραφικά Διαμερίσματα, όπως στην Ήπειρο, με έδρα τα Ιωάννινα, στη Μακεδονία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στην Πελοπόννησο, με έδρα την Πάτρα, στην Κρήτη, με έδρα το Ρέθυμνο, στο Αιγαίο με έδρα τη Ρόδο, πρόσφατα και στη Θράκη, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Έχει ως σκοπό την προαγωγή των Επιστημών της Αγωγής, τη μελέτη και επιστημονική ανάλυση των προβλημάτων της Ελληνικής Εκπαίδευσης, τη συμβολή στην επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων την εκπόνηση και στάθμιση κριτηρίων αξιολόγησης των μαθητών και άλλων μέσων επιστημονικής έρευνας, τη διάδοση στο ευρύ κοινό και ειδικότερα στους γονείς των σχετικών με την αγωγή του ανθρώπου γνώσεων και την υποβοήθησή τους κυρίως να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συναντούν κατά την αγωγή, την εκπαίδευση κλπ. των παιδιών τους, την ανάπτυξη συνεργασίας με ελληνικά και ξένα συναφή επιστημονικά ιδρύματα, κέντρα ερευνών και οργανισμούς, την παροχή κάθε νόμιμης βοήθειας για την κατοχύρωση των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών σε επιστημονικές ειδικότητες με παιδαγωγική αποστολή π.χ. Παιδαγωγών, Ψυχοπαιδαγωγών, Κοινωνιολόγων της Εκπαίδευσης, Ειδικών Παιδαγωγών,Λογοθεραπευτών, Επιμορφωτών Ενηλίκων, Εκπαιδευτικών, Τεχνολόγων, Παιδαγωγικών Συμβούλων επί θεμάτων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Οικονομικής και Προγραμματισμού της Εκπαίδευσης κλπ.

Τους παραπάνω σκοπούς επιχειρεί να τους πραγματοποιήσει η ΠΕΕ με την διεξαγωγή και δημοσίευση επιστημονικών ερευνών επί θεμάτων Εκπαίδευσης και Αγωγής, με την δημοσίευση άλλου είδους εργασιών που αναφέρονται σε αντικείμενο, που εντάσσεται στο χώρο των Επιστημών της Αγωγής, με τη μετάφραση και δημοσίευση αξιόλογων ξενόγλωσσων Ψυχοπαιδαγωγικών έργων, με την πραγματοποίηση επιστημονικών ανακοινώσεων τόσο του εξωτερικού όσο και στο εσωτερικό, με την οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, σεμιναρίων επιμορφώσεων των εκπαιδευτικών και μαθημάτων για γονείς, με την πραγματοποίηση διαλέξεων παιδαγωγικού ή παρεμφερούς περιεχομένου προς το ευρύ κοινό σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας με την έκδοση ειδικού επιστημονικού περιοδικού, με την καθιέρωση ειδικών βραβείων και επαίνων με τις καλύτερες εργασίες του έτους στον τομέα των Επιστημών της Αγωγής, με τη συγκρότηση, μελλοντικά, ειδικής βιβλιοθήκης, καθώς και με κάθε άλλο μέσο που κρίνει σκόπιμο και ωφέλιμο το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

Η ΠΕΕ έχει τακτικά, αντεπιστέλλοντα και επίτιμα μέλη. Τακτικά μέλη της Εταιρείας είναι Έλληνες, υπήκοοι, που κατέχουν θέσεις Παιδαγωγικής σε ΑΕΙ, ομότιμοι και διατελέσαντες καθηγητές της Παιδαγωγικής στα ΑΕΙ επιστημονικό προσωπικό των παραπάνω θέσεων, των Σπουδαστηρίων ή Εργαστηρίων ή άλλων Επιστημονικών Ιδρυμάτων που ασχολούνται με θέματα Αγωγής ή Εκπαίδευσης και έχουν αξιόλογη ερευνητική και συγγραφική δράση σε κλάδους των Επιστημών της Αγωγής, καθηγητές της Παιδαγωγικής της ΑΣΠΑΓΓΕ, καθώς και διατελέσαντες καθηγητές Παιδαγωγικές με μεταπτυχιακό τίτλο επιπέδου MASTER ή MAITRISE MAGISTER ή στις Παιδαγωγικές Ακαδημίες και Σχολές Νηπιαγωγών, κάτοχοι διδακτορικού ή άλλου διπλώματος, που αποκτήθηκε πριν από το 1963. Τα διδακτορικά ή τα μεταπτυχιακά διπλώματα οφείλουν να έχουν γίνει σε ένα αναγνωρισμένο κλάδο των Επιστημών της Αγωγής. Εάν ο υποψήφιος είναι κάτοχος ελληνικού διδακτορικού διπλώματος, απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή του στην Εταιρεία, είναι να έχει διαπραγματευθεί θέα που αναφέρεται σε αναγνωρισμένο κλάδο των Επιστημών της Αγωγής και η εκπόνηση της διατριβής του να έχει γίνει υπό την εποπτεία καθηγητή Παιδαγωγικής. Τέλος, μέλη της ΠΕΕ είναι προσωπικότητες του ελληνικού εκπαιδευτικού και πνευματικού γενικά κόσμου με αξιόλογο έργο στο χώρο των Επιστημών της Αγωγής ή ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά στην Παιδεία της χώρας.

Ο αριθμός των μελών της ΠΕΕ ανέρχεται σήμερα στα 700 περίπου. Η ΠΕΕ διοργανώνει κάθε χρόνο ένα Διεθνές, με διαφορετικό κάθε φορά θέμα, και ένα Πανελλήνιο, με σταθερό θέμα την Ελληνική Παιδαγωγική και Εκπαιδευτική Έρευνα, Συνέδριο. Έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα επτά Διεθνή Συνέδρια και τρία Πανελλήνια, και αυτό που θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη, από τις 28 έως και τις 30 Μαΐου 2004, είναι το τέταρτό της. Όλα τα Πρακτικά των Συνεδρίων, εκτός από το Ζ΄ Διεθνές και το 1ο Πανελλήνιο, έχουν ήδη δημοσιευτεί (τα Πρακτικά των δυο τελευταίων αυτών Συνεδρίων θα δημοσιευτούν και θα αποσταλούν μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2004 μόνο σε όσους έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Συνέδριο.

Η ΠΕΕ εκδίδει δυο φορές το χρόνο Επιστημονικό Περιοδικό, την «Παιδαγωγική Επιθεώρηση» (πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να γίνει τετραμηνιαίο) ένα από τα πιο έγκυρα Περιοδικά στο χώρο των Επιστημών της Αγωγής στη χώρα μας και όχι μόνο. Στο Περιοδικό αυτό δημοσιεύονται επιστημονικά άρθρα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων στην Ελληνική Γλώσσα ή και στην Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική.

Όσοι και όσες επιθυμούν να γίνουν μέλη της ΠΕΕ, μπορούν να αποστείλουν το έντυπο της αίτησης, ύστερα από σχετική επιστολή η τηλεφώνημα στη διεύθυνση της Εταιρείας Αριστοτέλους 86 115562 Χολαργός Αττικής (τηλ. και fax 210 6541891 ή 210 2890769), υπόψη κ. Μαρίας Βαϊνά. Το έντυπο αίτησης βρίσκεται στην ιστοσελίδα της ΠΕΕ (www.pee.gr). Η υποχρέωση εγγραφής των νέων μελών είναι 10Ευρώ και η ετήσια συνδρομή 20 Ευρώ (στην παραπάνω τιμή περιλαμβάνεται και το Περιοδικό «Παιδαγωγική Επιθεώρηση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.