Το 2ο WeGrow Kids Festival ειναι γεγονος

Η καινοτόμα υπαίθρια διοργάνωση για τους μικρούς μας συμπολίτες επιστρέφει το τριήμερο 6-8 Σεπτεμβρίου

Το τριήμερο 6 έως και 8 Σεπτεμβρίου αναμένεται να επιστρέψει το “WeGrow Kids Festival”. Το Φεστιβάλ που ξεκίνησε δειλά την περσινή χρονιά στην γειτονιά της Εκτενεπόλ με στόχο να αποτελέσει σημείο συνάντησης κυρίως των μικρότερων, αλλά όχι μόνο, συμπολιτών μας προσφέροντας πλειάδα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους Κομοτηναίους, και μη, να ανακαλύψουν την ομορφιά της εν λόγω γειτονιάς.
 
Το WeGrow Kids Festival πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι στον υπαίθριο χώρο πίσω από το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, χάρη στην άψογη και αποτελεσματική συνεργασία των διοργανωτών με τη ΔΚΕΠΠΑΚ, την εμπιστοσύνη που έδειξε η Πρόεδρος της στα πρόσωπά των διοργανωτών και  στην οικονομική στήριξη του φεστιβάλ, που οδήγησε στο να υλοποιηθούν οι ιδέες τους, να πάρουν σάρκα και οστά και να πραγματοποιηθεί αυτή η γιορτή τέχνης και πολιτισμού για τα παιδιά της πόλης. 
 
Κάνοντας έναν απολογισμό της δράσης μετά το πέρας του πρώτου φεστιβάλ και δεδομένου ότι ο απόηχος του παραμένει ζωντανός και δυνατός μετά την πέρα από κάθε προσδοκία περσινή του επιτυχία, η οργανωτική ομάδα τόλμησε και φέτος να καταθέσει εκ νέου την πρόταση για την υλοποίηση του 2ου  WeGrow (kids festival) το Σεπτέμβριο του 2019, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψιν ότι οι στόχοι που τέθηκαν με τη υλοποίηση της παραπάνω πολύπλευρης δράσης επιτευχθήκαν σε μεγάλο βαθμό. 
 
Έτσι το WeGrow Kids Festival θα επιστρέψει και φέτος, με εμπλουτισμένο όπως δηλώνουν οι διοργανωτές πρόγραμμα, για να υπενθυμίσει και να επαναλάβει εκ νέου την σημασία της παιδικής και υπαίθριας αυτής δράσης, στην οποία πρωταγωνιστεί ο εθελοντισμός για τα δεδομένα της πόλης μας. 

Η «ιστορία» του Φεστιβάλ 

Το WeGrow Kids Festival ξεκίνησε το 2018, όταν οι ιδέες δύο κατοίκων της περιοχής της Εκτενεπόλ Κομοτηνής, των κ.κ. Ελευθερίας Κυρέζογλου, που μεγάλωσε σε αυτή και Χριστίνας Σόφτα, που πρόσφατα μετοίκησε εκεί, έγιναν κοινό όραμα και στόχος. Βλέποντας τη δυναμική της περιοχής, που ανοικοδομήθηκε ως πρότυπο και πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής οικιστικό περιβάλλον, την οραματίστηκαν ως ένα χώρο εποικοδομητικής συνάθροισης πολιτών, ως χώρο εκδηλώσεων, έκφρασης, δημιουργίας και τέχνης.
 
Η ιδέα του εναλλακτικού παιδικού υπαίθριου φεστιβάλ στήθηκε από την ομάδα του WeGrow, στην οποία συνέδραμαν με την γνώση, την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους η κ. Κατερίνα Καλουδοπούλου από τη Θεσσαλονίκη και ο κ.Φίλιππος Καραπάτσιος από την Κομοτηνή, με προσεκτικά επιλεγμένα καλλιτεχνικά σχήματα και εκπαιδευτικά προγράμματα με περιβαλλοντολογική και ανθρωπιστική προσέγγιση. Πήρε όμως σάρκα και οστά, όταν ο Δήμαρχος Κομοτηνής, κ.Γιώργος Πετρίδης, την υποδέχτηκε με εμπιστοσύνη και η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, κ.Νατάσα Λιβεριάδου, την πλαισίωσε με την αμέριστη στήριξη της.
 
Η διοργάνωση πήρε το όνομα WeGrow με τη διάθεση να συνυπάρξει σε μια φράση η ιστορία της περιοχής, όπου βρισκόντουσαν οι μπαξέδες των Κομοτηναίων, η παιδική ηλικία των εμπνευστών της που μεγάλωσαν, έπαιξαν και αναπτύχθηκαν εκεί, και η «καλλιέργεια» των δικών τους παιδιών σε ένα περιβάλλον ζωντανό, με ήχους και χρώματα, έκφραση και δημιουργικότητα, απελευθερωμένο από τα «ζιζάνια» της εποχής.
 
Το φεστιβάλ με τα χαρακτηριστικά μιας παιδικής και υπαίθριας δράσης αποτελεί μια σημαντική και πρωτοπόρα για τα δεδομένα της πόλης διοργάνωση. Πρωτίστως γιατί απευθύνεται στα παιδιά, τη βάση και το μέλλον της κοινωνίας και τους προσφέρει τη γνωριμία με ένα περιβάλλον οπού μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως, να ανακαλύψουν πράγματα, να μοιραστούν σκέψεις, να εκφραστούν ποικιλοτρόπως. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί ο υπαίθριος και δωρεάν χαρακτήρας, που δίνει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε πολλές μορφές τέχνης και εκπαιδευτικών δράσεων σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Τα παιδιά της πόλης για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλήθος  ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, υψηλής αισθητικής και ποιότητας, χωρίς να πληρώνουν το αντίτιμο, που για το σύνολο αυτών των δράσεων θα ήταν δυσβάσταχτο οικονομικά για τη μέση οικογένεια. 

Εμπλουτισμένο το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης 

Οι δράσεις του φεστιβάλ, τόσο οι περσινές, όσο και αυτές που προτάθηκαν για το φετινό εμπλουτισμένο πρόγραμμα, αλλά ακόμη και η ίδια η διοργάνωσή του προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς με σεβασμό για το συνάνθρωπο και το περιβάλλον, με συμμετοχικότητα, αλληλεγγύη και εθελοντισμό.  Μεγάλος αριθμός κατοίκων της περιοχής  δούλεψε στην περσινή διοργάνωση προσφέροντας εθελοντική εργασία για τον καλλωπισμό του χώρου, καθώς επίσης και άλλοι φορείς της πόλης που ασχολούνται με τον εθελοντισμό απάντησαν αμέσως θετικά στο κάλεσμά για συνεργασία, με αποτέλεσμα να καθαριστεί, να ομορφύνει, να γεμίσει χρώμα  και να πάρει ζωή η γειτονιά της Νέας Μουσινούπολης (Εκτενεπόλ). Πολλοί επισκέπτες, που επισκέπτονταν για  πρώτη φορά την περιοχή, εντυπωσιάζονταν με τις προδιαγραφές του χώρου και τον τρόπο που αναδείχθηκε μέσα από τις δράσεις.
 
Το φεστιβάλ πρόσφερε τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και συλλόγους της πόλης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά για συμμετοχή αφιλοκερδώς, να προσφέρουν τις γνώσεις τους και το χρόνο τους για να πλαισιωθεί το πρόγραμμα του φεστιβάλ με αξιόλογα εκπαιδευτικά καλλιτεχνικά και αθλητικά προγράμματα που αποτελούν το αντικείμενο εργασίας ή ενασχόλησής τους. 

Γίνε κι εσύ εθελοντής στο WeGrow Kids Festival

Το φεστιβάλ θα γίνει και φέτος στον ίδιο χώρο (υπαίθριος χώρος πίσω από το Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής) το τριήμερο 6, 7, 8 Σεπτεμβρίου 2019.
 
Προκειμένου να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν αυτή τη γιορτή τέχνης, πολιτισμού και παιδείας για τα παιδιά όλης της πόλης οι διοργανωτές στηρίζονται στο έμψυχο υλικό, στον καθένα και καθεμία από εμάς που έχει τη διάθεση να συμβάλλει με τον χρόνο και τον κόπο του.
 
Γι’ αυτό τον λόγο έχει δημιουργηθεί μια ομάδα στο messenger του facebook ως ένας τόπος συνάντησης και συνεννόησης για όλες τις εθελοντικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν για την προετοιμασία και πραγματοποίηση του φεστιβάλ.
 
Μέσα από την ομάδα αυτή θα οργανωθούν και συγκεκριμένες ομάδες εθελοντών που θα αναλάβουν συγκεκριμένα πόστα στη διάρκεια του φεστιβάλ.
 
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν με σχόλιο (εδώ) την επιθυμία να συμμετέχουν στην ομάδα εθελοντών, ώστε να προστεθούν και να ενημερώνονται για τις εθελοντικές δράσεις.
 
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές «από την προσωπική μας περσινή εμπειρία μπορούμε με βεβαιότητα να σας πούμε ότι η προετοιμασία του φεστιβάλ αποτέλεσε από μόνη της μια γιορτή εθελοντισμού, συνάθροισης, συμμετοχικότητας και αλληλεγγύης!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.