Το 2005 κρινεται η τυχη των καθετων αξονων

Στη φάση του σχεδιασμού βρίσκεται το έργο της κατασκευής του δρόμου μήκους 17 χιλιομέτρων που θα συνδέει την πόλη της Κομοτηνής με τη νέα ελληνο-βουλγαρική συνοριακή διάβαση Μάκαζα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα της περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου.

Το έργο πρόκειται να αποτελέσει τον πιο σύντομο οδικό άξονα μεταξύ της ελληνικής θρακικής ενδοχώρας και της Βουλγαρίας και για το λόγο αυτό το ενδιαφέρον της βουλγαρικής πλευράς είναι μεγάλο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το τμήμα του δρόμου που βρίσκεται σε βουλγαρικό έδαφος και θα οδηγεί στη συνοριακή διάβαση. Τις επόμενες μέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του γενικού γραμματέα κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου με αντιπροσωπεία κατοίκων των χωριών Καρυδιά και Πάνδροσος οι οποίοι διαμαρτύρονται για το σχεδιασμό του ελληνικού τμήματος του δρόμου, που προβλέπει ότι θα περνά πολύ κοντά από τις ιδιοκτησίες τους. Κάνουν δε λόγο για υποβάθμιση των οικοπέδων τους και ζητούν τροποποιήσεις στο σχεδιασμό.

Ο κ. Αγγελόπουλος δηλώνει ανοιχτός στο διάλογο και απαντώντας στις αιτιάσεις ότι δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στο αίτημά τους για συνάντηση, τόνισε ότι μπορεί να τους δει ανά πάσα στιγμή αλλά θέλει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις να μιλά με θετικά επιχειρήματα και πάντα κατόπιν πλήρους γνώσης και ανάλυσης όλων των δεδομένων που υπάρχουν. Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις επιτροπές που έχουν συσταθεί για το θέμα από το Δήμο Κομοτηνής και τη νομαρχία Ροδόπης και θα εξετάσουν τις όποιες ενστάσεις προκύπτουν. Υπάρχει εξάλλου επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία που εμπλέκονται στο θέμα της κατασκευής του οδικού άξονα (ΠΕΧΩΔΕ, Εξωτερικών και Οικονομικών).

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το έργο βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης καθώς ξεκινούν οι πρώτες διαδικασίες σχεδιασμού. Στο επόμενο στάδιο και εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες, θα πραγματοποιηθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα κληθούν τεχνικοί σύμβουλοι για τις εξειδικευμένες μελέτες κατασκευής.

Ο κ. Αγγελόπουλος εμφανίσθηκε επίσης καθησυχαστικός σε σχέση με τις ανησυχίες που εκφράζονται ότι οι κάθετοι άξονες Κομοτηνής –Ξάνθης λειτουργούν ανταγωνιστικά ο ένας έναντι του άλλου τονίζοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν μπει καθώς και η ωριμότητα υλοποίησης «θα κριθούν μέσα στο χρόνο που έρχεται». «Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να γίνουν οι άξονες και άρα στοιχείο ανταγωνισμού δεν υπάρχει και είναι σαφές ότι το έργο είναι ενοποιημένο», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει τη συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Κίρτζαλι, Φιλιππούπολης και Βουκουρεστίου, καθιστώντας την δρόμο ευρωπαϊκής προτεραιότητας.

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.