Το 1ο Παγκοσμιο Φοιτητικο Πρωταθλημα της Αρσης Βαρων

Ενημέρωση για το ο 1ο Παγκόσμιο Φοιτητικό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που διοργανώνεται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόκειται να διεξαχθεί από τις 24-28 Νοεμβρίου 2008 έγινε χθες το μεσημέρι στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Την όλη διοργάνωση ανέλαβε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, η Ομοσπονδία της Άρσης Βαρών και το Υπουργείο Παιδείας. Οι αγώνες θα φιλοξενηθούν στους χώρους του ΤΕΦΑΑ

Ο Γιώργος Κώστα αναπληρωτής καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ ενημέρωσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το παγκόσμιο φοιτητικό πρωτάθλημα της άρσης βαρών, τους ξενάγησε στους χώρους που θα διεξαχθεί αυτό. «Είναι σημαντικό γεγονός» τόνισε ο κ. Κώστα. «Η Πανεπιστημιάδα έχει δύο φάσεις. Υπάρχει Πανεπιστημιάδα που γίνεται με όλα τα αθλήματα σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως και το κάθε άθλημα όπως για παράδειγμα η πάλη για ένατη συνεχή χρονιά διοργάνωσε το πρωτάθλημά της. Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά η άρση βαρών διοργανώνει πρωτάθλημα άρσης βαρών και θα γίνει στην Κομοτηνή. Αυτό είναι μεγάλη τιμή και για την Ελλάδα, και για την Κομοτηνή και για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Πιστεύω ότι με τις προσπάθειες και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, και του Υπουργείου Παιδείας και της Πρυτανικής αρχής κατορθώσαμε να πάρουμε αυτούς τους αγώνες».

Στη συνέχεια ο κ. Κώστα αναφέρθηκε την περιπέτεια που πέρασε η άρση βαρών στην Ελλάδα και στην ανάληψη των ηνίων της από τον Πύρρο Δήμα. «Πραγματικά είναι μια πολύ καλή αρχή και για το Πανεπιστήμιό μας. Να σημειώσω ότι η Πανεπιστημιάδα οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο και όχι από το ΤΕΦΑΑ. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να διεκπεραιώσουμε τους αγώνες όσο καλύτερα γίνεται. Το βλέπουμε σαν μια εκπαιδευτική διαδικασία για τους εαυτούς μας για τους φοιτητές μας».

Στις 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των Technical Officials όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από τους καθορισμένους από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Άρσης Βαρών (IWF) Τεχνικούς, Διαιτητές και Υπευθύνους αναφορικά με το Οριστικό Πρόγραμμα Διεξαγωγής των Αγώνων και όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν στο αγωνιστικό μέρος.

Οι αγώνες θα ξεκινήσουν την Τρίτη 25/11 στις 13:00 (το γενικό πρόγραμμα των Αγώνων ακολουθεί). Συνολικά, θα συμμετάσχουν στο Πρωτάθλημα 34 χώρες με 177 αθλητές (120 αγόρια και 55 κορίτσια) και 95 συνοδούς (προπονητές, αρχηγούς αποστολών και άλλους συνοδούς). «Οι γνωρίζοντες όμως από άρση βαρών ξέρουν πολύ καλά ότι τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν», τόνισε ο κ. Κώστα.

Συνολικά, οι χώρες που θα συμμετάσχουν στο Πρωτάθλημα, «οι υπερδυνάμεις της άρσης βαρών» όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Κώστα είναι:

Αλβανία, Αρμενία, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βέλγιο, Καναδάς, Λ.Δ. Κίνας, Κινεζική Ταϊπεί, Δημοκρατία του Κονγκό, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Λιθουανία, Ιαπωνία, Μολδαβία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Πολωνία, Σερβία, Σλοβακία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Ουκρανία, Η.Π.Α.

«Δεν θυμάμαι ποτέ στη Θράκη να έχει γίνει παγκόσμιο πρωτάθλημα στο οποίο να συμμετέχουν τόσες χώρες και από τις πέντε ηπείρους. Για αυτό και το θεωρούμε πολύ σημαντικό»,
ανέφερε ο κ. Κώστα.

Βάσει του προγράμματος θα υπάρχουν δεκαπέντε κατηγορίες, οκτώ κατηγορίες ανδρών και εφτά γυναικών γεγονός που σημαίνει ότι καθημερινά θα γίνονται τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες. Οι αγώνες ξεκινούν στις 1 το μεσημέρι. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.