Το 1/4 της βροχης ενος ετους «επεσε» στην Ροδοπη σε λιγοτερο απο 24 ωρες

«Πληγές» σε γεωργικές εκτάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και ιδιωτικές περιουσίες μετρά η Ροδόπη

Δρόμοι ως άλλα ποτάμια, τόσο εντός του κέντρου της Κομοτηνής, όσο και στο σύνολο του επαρχιακού οδικού δικτύου της Ροδόπης, πλημμυρισμένες αυλές και υπόγεια σπιτιών, καταστραμμένες γεωργικές εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες με νεκρά ζώα, είναι μόλις κάποιες από τις εικόνες που συνθέτουν την επόμενη ημέρα, της έντονης κακοκαιρίας που έλαβε χώρα στη Ροδόπη από το βράδυ του Σαββάτου 16 έως και το μεσημέρι  της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου.
 
Σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό σταθμό Ιμέρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών 142 χιλιοστά βροχής «έπεσαν» στη Ροδόπη, μόνον την Κυριακή, δηλαδή το 22% περίπου της βροχής που έχει πέσει στην περιοχή όλο το χρόνο.
 

Από την κακοκαιρία επλήγησαν αρκετοί οικισμοί της Ροδόπης, με πολλά σπίτια στα Αμάραντα να πλημμυρίζουν και να υπάρχει η ανάγκη σε κάποιες περιπτώσεις να γίνει απεγκλωβισμός κατοίκων από την ΕΜΑΚ, με συνολικά 35 απεγκλωβισμούς από οικίες και οχήματα, και 39 αντλήσεις νερών.
 
Προβλήματα επίσης παρατηρήθηκαν στους οικισμούς του Κάλχα, Δοκού, Σκαλώματος και Ξυλαγανής, στους επαρχιακούς δρόμους Κομοτηνής-Ξυλαγανής, Ξυλαγανής-Ιμέρου αλλά και Κομοτηνής- Φαναρίου, με την ιερά μονή Βαθυρρύακος να αντιμετωπίζει ξανά πλημυρρικά προβλήματα.
 
Την ίδια ώρα από την κακοκαιρία πλήγηκαν τόσο καλλιεργημένες εκτάσεις, όσο και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε όλη τη Ροδόπη, η «αυτοψία» ωστόσο των οποίων δεν κατέστη δυνατή χθες, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, λόγω της μη πρόσβασης των κτηνοτρόφων στις μονάδες τους.
 
Λόγω των καιρικών φαινομένων και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με απόφαση του Δημάρχου Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννη Σταυρίδη σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κλειστά παρέμειναν τη Δευτέρα τα δημοτικά σχολεία Αμαράντων, Ισάλου και Βάκου. 

Κλειστοί δρόμοι και ιρλανδικές διαβάσεις 

Για την αποφυγή τυχών ατυχημάτων με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης, την Κυριακή διακόπηκε η κυκλοφορία στην δυτική είσοδο της πόλης της Κομοτηνής κάτω από την γέφυρα τρένου, στο 1ο χλμ επ. Οδού Παραδημής – Κρανοβουνίου και από δ/ση Μονής Βαθυρρύακος προς Αίγειρο, καθώς και στις Ιρλανδικές διαβάσειςΧιονορέματος, οικισμού Ηφαίστου, Βιολογικού, περιοχή Μεσοχωρίου, Σκαλώματος, Δοκού, Λοφαρίου, Αετοράχης, Ιάσου, Αγ. Μαρίνας Ιμέρου, Αμβροσίας, Φιλλύρας, ενώ διεξαγόταν με δυσχέρεια η κίνηση των οχημάτων στην Επ. Ο. Φύλακα – Αμάραντων, Από 4ο χλμ. Ε.Ο. Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης, Από 12ο χλμ. Ε. Ο. Κομοτηνής –Ξυλαγανής, στο ύψος οικισμού Κοσμίου και εντός βιομηχανικής περιοχής Κομοτηνής, από δ/ση Diaxon προς Δ.Ε.Η.
 

Την ίδια ώρα προβλήματα υπήρξαν και εντός της Κομοτηνής, με δρόμους να πλημυρίζουν σε αρκετά σημεία, κυρίως προς τη βορειανατολική πλευρά της Κομοτηνής (περιοχή κολυμβητηρίου) και στον δρόμο Κομοτηνής-Καρυδιάς, όπου πάντα παρατηρούνται προβλήματα μετά από έντονες βροχοπτώσεις.
 
Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα, παρόλο που τα καιρικά φαινόμενα ήταν σε ύφεση, με την διακοπή κυκλοφορίας να παραμένει στις Επ. Ο. Φύλακα – Αμάραντων και Ξυλαγανής – Ιμέρου, όπου παρατηρήθηκε και καθίζηση του οδοστρώματος, ενώ κλειστές παρέμειναν και οι ιρλανδικές διαβάσεις Χιονορέματος, οικισμού Ηφαίστου, Βιολογικού, περιοχή Μεσοχωρίου, Σκαλώματος, Δοκού, Λοφαρίου, Αετοράχης, Ιάσιου, Αγ. Μαρίνας Ιμέρου και Αμβροσίας. 

«Κάθοδος» νερού από τα ορεινά στα πεδινά 

Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, προκειμένου να έχει καλύτερη εικόνα της κατάστασης και του μεγέθους του προβλήματος, συνοδευόμενος από συνεργάτες και φορείς, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες για τον σωστό συντονισμό.
 

Όπως τόνισε, το φαινόμενο εντείνεται από την κάθοδο νερού από τις ορεινές, όπου η βροχή ήταν επίσης πολύ έντονη, στις πεδινές περιοχές.
 
Στα Αμάραντα έγιναν απεγκλωβισμοί από την ΕΜΑΚ, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσει η ζωή κάποιου, ενώ η Αντιπεριφέρεια, είχε στείλει μηχανήματα στην περιοχή του Αράτου, με δύο μηχανήματα που έκαναν εργασίες στην παλιά γέφυρα στο ποτάμι, ώστε να φεύγουν τα νερά. Αξίζει να σημειωθεί ότι αργά το βράδυ της Κυριακής, κατόπιν οδηγίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μέλη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών προχώρησαν στην μετακίνηση δύο ηλικιωμένων από την περιοχή του Λοφαρίου, καθώς η γειτνίαση της οικίας τους με το ποτάμι, «έκρυβε» τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.
 

Σημείωσε πάντως πως τα ποτάμια λειτούργησαν υδραυλικά, απομακρύνοντας μεγάλες ποσότητες νερού, και το πρόβλημα προέκυψε λόγω της μεγάλης βροχόπτωσης, όχι λόγω έλλειψης καθαρισμού.
 
Παρόλο που το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, σημείωσε, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε επιφυλακή. 

Στο πλευρό των πλημμυροπαθών ο Ιλχάν Αχμέτ 

Τις πληγείσες περιοχές από τις βροχοπτώσεις και τους πλημμυροπαθεις στους οικισμούς Λύκειο και Αμάραντα επισκέφτηκε ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, όπου δεσμεύτηκε να σταθεί δίπλα στους κατοίκους της περιοχής για την αποκατάσταση των ζημιών, με τις παρεμβάσεις του στην Βουλή ως βουλευτής στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.
 

Επίσης είχε επικοινωνία για τους τυχόν υπάρχοντες σχεδιασμούς αντιπλημμυρικών έργων εκ μέρους της Περιφέρειας και του δήμου με τον δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη. 

Έρχεται χιόνι 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου αναμενόταν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι βροχοπτώσεις στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη να μετατραπούν σε χιονοπτώσεις πάνω από τα 200μ υψόμετρο, ενώ στα βόρεια τμήματα του Έβρου οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές ακόμη και στα πεδινά.
 
Απαραίτητα αλυσίδες θα πρέπει να έχουν οι οδηγοί που θα κινηθούν στις προαναφερθείσες περιοχές καθώς και όσοι κινηθούν προς Βουλγαρία και Ανατολική Θράκη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν πυκνές χιονοπτώσεις. Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ροδόπης θα εξασθενήσουν σήμερα το μεσημέρι.

Υποχώρησε το οδόστρωμα μεταξύ Ιμέρου – Ξυλαγανής 

Από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία ήταν και οι οικισμοί της Ξυλαγανής και του Ιμέρου, όπου σημειώθηκε και καθίζηση μέρους του οδοστρώματος στον δρόμο που  τους συνδέει.
 

Συγκεκριμένα, μέρος του οδοστρώματος  στην είσοδο σχεδόν του Ιμέρου, υποχώρησε με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας για την αποτροπή τυχόν ατυχημάτων.
 
Η κυκλοφορία διεξάγεται προσωρινά από την παραλιακή οδό προς τον οικισμό του Προφήτη Ηλία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.