Τις πταιει για την κατασταση που εχει δημιουργηθει με τα αναδρομικα των εργαζομενων της ΔΕΥΑ Κομοτηνης;

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γιώργης Μαρινάκης για το θέμα της δικαστικής αντιπαράθεσης

Την απογοήτευσή τους για την αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ΔΕΥΑ Κομοτηνής και 55 εργαζομένων, που έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση λογαριασμών της Επιχείρησης για να λάβουν τα αναδρομικά τους, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ κ. Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης, και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής κ. Δημήτρης Καρασταύρου.
 
Να υπενθυμίσουμε πως τα αναδρομικά που ζητούν οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε περίπου 1,3 εκ. ευρώ, με τις διεκδικήσεις να φτάνουν πλέον, μαζί με τους τόκους, στα 1,8 εκ. ευρώ, και οι οποίες, αν δεν καταβληθούν, επιβαρύνονται καθημερινά.
 
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ είχαν κερδίσει την πρωτόδικη απόφαση, με την επιχείρηση να κάνει έφεση, η οποία θα συζητηθεί στις 10 Οκτωβρίου. Όμως για μεγάλο διάστημα, παρόλο που η απόφαση ήταν άμεσα εκτελεστή, τηρούσαν στάση αναμονής μιας και η υπόθεση των ΔΕΥΑ είχε φτάσει στον Άρειο Πάγο.
 
Το τμήμα Β1 του ανώτατου δικαστηρίου αποφάνθηκε για αυτές τις υποθέσεις το Μάιο, υπέρ των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Λέσβου, αλλά ενώ ξεκίνησε μια διαδικασία επαφών των δύο πλευρών ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, για την καταβολή των οφειλόμενων σε δόσεις, που περιλάμβαναν και συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη, αυτές κατέρρευσαν.
 
Έτσι τελικά οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάσχεση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ, καταγγέλλοντας ότι η διοίκηση της ακολουθεί παρελκυστικές τακτικές, γιατί δεν ανταποκρίθηκε στις τρείς προτάσεις συμβιβασμού που κατέθεσαν, που προϋπέθεταν μεταξύ άλλων την παραίτηση της ∆ΕΥΑΚ από την έφεση.
 
Στο μεταξύ όμως φέρεται να εκδόθηκε τρίτη απόφαση, από άλλο τμήμα του Αρείου Πάγου, που αφορά περικοπές μετά το 2012, η οποία τις κρίνει νόμιμες, θίγοντας και το θέμα του χαρακτήρα των ΔΕΥΑ. Αυτό, τονίστηκε από τη Διοίκηση της Επιχείρησης, έκανε τη νομική της υπηρεσία να αποφανθεί πως δεν επιτρέπει θετική γνωμοδότηση για τον όποιο συμβιβασμό, θεωρώντας πως οι πιθανότητες να κερδίσουν την υπόθεση στο Εφετείο, είναι μεγαλύτερες.
 
Παρόλα αυτά, και με την κάλυψη του πρώτου απόγραφου κατάσχεσης, που κάλυπτε περίπου το μισό ποσό, οι εργαζόμενοι κοινοποίησαν και δεύτερο απόγραφο, δεσμεύοντας ακόμα 900 χιλιάδες ευρώ. 

Δεν είναι λάφυρο οι ΔΕΥΑ 

Ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στο θέμα των δικαστικών διεκδικήσεων των αναδρομικών από τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ της χώρας, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, σημείωσε πως οι ΔΕΥΑ δεν έχουν κανένα χρηματοδοτικό μέσο πλην των χρημάτων που πληρώνουν οι δημότες, και στην εποχή της κρίσης, που όλοι έχουν βιώσει την περικοπή ως και την εξασφάλιση των εισοδημάτων τους, οι ΔΕΥΑ έχουν καταφέρει να κρατήσουν σε ένα πολύ αξιοπρεπές επίπεδο τις περικοπές αυτές. «Βάλαμε πλάτη δεχόμενοι και ανεχόμενοι περικοπές μέχρι το 25%, διότι και εκείνοι που μας πληρώνουν έχουν αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα για να μας πληρώνουν» σημείωσε, μιας και όλα τα κοινωνικά τιμολόγια και οι άλλες διευκολύνσεις, φορτώνονται στις τοπικές κοινωνίες, γιατί αν το κράτος ήθελε να κάνει κοινωνική πολιτική μέσω των ΔΕΥΑ, θα έπρεπε να τις χρηματοδοτούν.
 
Έτσι από τις 127 ΔΕΥΑ, μόνο 11 σε όλη την Ελλάδα ήγειραν τέτοιες αξιώσεις, με τις οποίες μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, δεν συμφωνεί ούτε η συνδικαλιστική τους ηγεσία.
 
«Είναι πέραν του λογικού να θεωρούμε, ότι μια ομάδα εργαζομένων δεν έχει αντιληφθεί ότι η πατρίδα μας τα τελευταία δέκα χρόνια μαστίζεται από την οικονομική κρίση» σημείωσε, τονίζοντας πως μια από τις ΔΕΥΑ στις οποίες οι εργαζόμενοι έχουν εγείρει τις απαιτήσεις αυτές είναι και η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, εκφράζοντας το παράπονο πως την παραίνεσή του την άκουσε σχεδόν όλη η Ελλάδα, όχι όμως οι εργαζόμενοι της δικής του ΔΕΥΑ.
 
Το ευκολότερο θα ήταν, σημείωσε, να πουν ναι σε όλα, ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο, πιστεύει όμως πως συστήματα τα οποία κινδυνεύουν με ιδιωτικοποίηση ή με εξαφάνιση, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως λάφυρο.
 
Αυτά τα χρήματα, σημείωσε, θα πρέπει να τα βρει η επιχείρηση από τους πολίτες, οι οποίοι ήδη δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
 
Άλλωστε όπως σημείωσε, η πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου είναι δυσμενής, και «αν κάποιοι θεωρούν πως θα πάρουν τα χρήματα και δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει στη συνέχεια, είναι ένα θέμα που δεν θέλω να αξιολογήσω. Ο καθένας δείχνει και την υπευθυνότητά του, και πως αντιλαμβάνεται το σύστημα που τον θρέφει» ανέφερε, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι έχουν κάνει σημαντικά πράγματα για τις ΔΕΥΑ, αλλά και οι διοικήσεις έχουν «βάλει πλάτη» ενώ ο ίδιος ήταν ο πρώτος που πήγε μάρτυρας υπέρ των εργαζομένων, για να μην ξεπεράσουν ένα όριο οι περικοπές.
 
Θεωρεί δε πως αυτή τη στιγμή οι αποδοχές στις ΔΕΥΑ, είναι πολύ υψηλότερες των υπολοίπων δημοτικών υπαλλήλων και του υπόλοιπου δημόσιου τομέα. 

Καλύπτεται και το δεύτερο απόγραφο 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Καρασταύρου σημείωσε πως ποτέ δεν είναι αντίθετοι στις απαιτήσεις των εργαζομένων, είτε είναι στο ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα, όμως θεωρεί πως δεν μπορεί σαν ΔΕΥΑΚ να απαιτεί τη βοήθεια των πολιτών, που έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις, να τηρούν την πληρωμή των λογαριασμών ύδρευσης, «αλλά να συντηρώ ένα σύστημα που δεν έχει καταλάβει τίποτα από μειώσεις, και δεν δέχεται και δεν θέλει να καταλάβει».
 
Τόνισε πάντως πως θα ήταν δίπλα τους, όμως πιστεύει πως δεν μπορεί να πέφτουν τα εισοδήματα οριζόντια, και οι υπάλληλοι να παραμένουν σε επίπεδα προ κρίσης.
 
Αυτή τη στιγμή έχει συμπληρωθεί το 90% και του δεύτερου απογράφου των εργαζομένων, με το οποίο έχουν δεσμευτεί λογαριασμοί για το ποσό που διεκδικούν, μαζί με τους τόκους, από τη ΔΕΥΑΚ, με τον κ. Καρασταύρου να εκφράζει την πεποίθηση πως μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα συμπληρωθούν τα χρήματα ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις πληρωμές στους προμηθευτές της ΔΕΥΑ.
 
«Είναι και αυτοί εργαζόμενοι, έχουν και αυτοί εργαζόμενους, με πολύ χαμηλότερο μισθό, και όμως κινδυνεύουν από τέτοιες συγκυρίες, να διεκδικούν κάποιοι το πλεόνασμα, το λίπος, και άλλοι να μην έχουν ούτε ξερό ψωμί να φάνε» ανέφερε, καταλήγοντας πως η ΔΕΥΑ Κομοτηνής είναι η μοναδική επιχείρηση στη χώρα στην οποία οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάσχεση των λογαριασμών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.